2009. április 27., hétfő

Segítsetek - pulcsi leírás

Van egy sokkal egyszerűbb. Ha valaki tud németük kérem szépen fordítsa már le a jelmagyarázatott. Nagyon szépen köszönöm.


Kötott nyári pulcsi leírását keresem

Találtam a lemetett képek közt valamit ami nagyon megtetszett, csak sajnos a minta kibögözése meghaladja a tudományom. az sem biztos, hogy a leszámolható minta ehez a pulcsihoz való. Nincs meg valakinek ennek a mintának a leírása, magyarul jelekkel? Ha tudna valaki segíteni nagyon örülnék neki. Köszi.



2009. április 26., vasárnap

Játékok - Jucării

Ma voltunk babalátogatóba egy kedves baráti családnál, van egy két és fél hetes kis legénykéjük, a Máté. Kapott még egyebeket is de gondoltam varrok neki egy labdát (aminek a mintája fent van Eszternél is meg a folt-varras.hu-n is). Csütörtük és péntek este, illetve éjjel ezt varrogattam, hisz ez kézzel készül, elég babrás. Szombat hajnali fél háromra kész is lett, reggel kimostam. Na de mikor elkezdett száradni láttam, hogy valami összefogta, nem kicsit voltam mérges. Neki estem egy kis vanishel, ami mint kiderült később használt is el is tüntek a foltok. De gondoltam, hogy ha mégsem jönnek ki jól a foltok és száradás után is még látszanak akkor legyen valami más textil játék. Szombat este neki láttam picit átdolgozni a sokak által megvarrt tilda macit és varrni is belőle egyből hármat (leírást és sablont találhat a weblapomon az akinek nincs még meg). Egy kis kék kockás készült a Máténak, a rózsaszínű lett a Lilláé és a másik kettőnek is lesz két kis 3 hónapos kislány gazdija. Nem lettek tökéletesek, de Lilla például egyből lecsapot mindre :o), végül persze eggyel maradt és a Máté mamája is nagyon örült a labdának is meg a macinak is. A labdás képen a pirossas a Lilláé, ezt még tavaly év elején varrtam neki.
Lilla egyébként már hosszú métereket tesz meg egyedül járkálva, kint is bent is. Egyre több értelmes szó hagyja el a száját, mondja hogy tej, hinta, traktor (ezt nem tisztán de érthetően), otó (autó helyet) csúsz (ez a csúzda), na meg a szokásos, papa, mama, mami, tata, baba, meg még pár szót amit nem mond tisztán de sejthető, hogy mire mondja. A héten elkezdtük a szobatisztaságra szoktatást, három reggel sikerült is pisilni a bilibe, amin igazán lelkesen ül, akár negyedórát is ha közben lefoglalom, ahogy felkelll mutatja a bilit és mondja, hogy bi. Minden nap kell menni hintázni, reggel ahogy kinyitja a szemét az első amit mond, az az hogy hinta, aztán az úton végig ahogy megyünk skandálja, hogy hinta, hinta, így mindenki számára egyértelmű, hogy hová megyünk :o)




În week-end am fost să vizităm o familie proaspătăt cu un băieţaş de 2,5 săptămâni, cu numele Mate. Lui am făcut mingea colorată din imagine, cealaltă este a lui Lilla, cam de un an am cusut-o. Este destul de migăloasă, pt ca se coase complet cu mâna şi este compusă din 24 bucăţi, (tiparul şi imagini cu realizare se găseşte pe mai multe pagini, printre care şi la Eszter, dar voi pune şi eu descriere documentată cu poze) . Joi şi vineri noaptea am făcut, era gata sămbâta la ora 2,30 "dimineaţa". După un pui de somn, l-am spălat şi când era aproape uscată am văzut că au apărut pe ea ceva pete urâte, am pus la înmuiat în apă cu vanish, care a şi făcut efectul, s-a reaparat total, azi ami şi predat mingea la mămică şii-o pălcut foarte mult. Dar ne fiind sigură că ies petele m-am apucat să cos ceva ursulţ după tipar tilda modificat puşin de mine. Dacă m-am apucat nu am făcut doar una ci de odată patru, ce din material cu albastru este a lui Mate, ursuleţul roz a lui Lilla, celelalte două vor fi pentru două fetiţe de 2 luni jumate. Nu sunt perfecte nici mingile nicis urşi dar Lilla imediat a vrut-o pe toate, dar la urmă a rămas cu cea din material roz cu pătrăţele. La mămica lui Mate i-o plăcut foarte mult cadourile, şi eu ma bucuroasă de acest succes :o).
Lilla de altfel merge singură din ce în ce mai mult, atât afară cât şi în casă. Spune mai multe cuvinte cu sens pe care şi noi le înţelegem , nu numai ea :o) . Începem să avem şi nişte succese la capitolul cu oliţa. Îi palce mult să se dea cu huţa, şi dimineaţa când se trezeşte primul cuvânt ce spune este huţa, când mergem spre terenul de joacă tot scandeză huţa, huţa, deci toată strada ştie noi unde mergem :o)


2009. április 22., szerda

Elkészült a kendőcske - Am terminat baticul pt. Lilla

Elkészült a hétfőn megkezdett kendőcske. Még tegnap lefotóztam de nem érkeztem föl tenni a képeket. Nekem túl bőre sikeredett, de ha hamarabb befejezem akkor meg túl rövid lett volna, ezért még kötöttem. Sokkal szélesebb passzét kötöttem rá mint Kati és hátul nem összehorgoltam, hanem egymásra téve összevarrtam, így csökkentve a bőségét. A csücskét nem vartam le, nekem jobban bejön így libegősen. De az alap ötlet az Katitól van csak kicsit módosítva. Kati, ha nem baj akkor közzépen nem a leírást a weblapon is, persze oda írva, hogy a te ötleted, sőt ha nem baj akkor a te fotódat is föltenném, hogy így is megy úgy is be lehet fejezni.
Közben föl került a weblapra a leírás a fotókkal (május 3).


Am terminat baticul pt. Lilla. Încă ieri am făcut pozele, dar nu mai aveam timp să pun şi un post cu ele. Eu am făcut puţin altfel decât Kati, dar ideea era de la ea.


2009. április 21., kedd

Lilla születése és a problémák

Az előző bejegyzéshez kapcsolódóan, mivel kérdeztétek, megírom a lányom történetét.
Lilla 36/37 hétre született, és születése előtt derült ki, hogy mind a két tüdeje folyadékkal van tele, sőt kevés a szív kötül is volt, a szívburokban. Koloszváron szültem, és 6 napig az intenzíven volt, egy napig lélegeztető gépen. 3-as Apgarral indult, ami pár perc mulva 7-es lett, de az is kevés, mint tudjuk, de hát nem csoda, hogy lélegezzen, ha tele a kis tüdeje. Hihetetlenül hamar felépült, hétfőn éjjel született, másnap lélegeztető gépen volt, szerdán már sima inkubátorban és kaphatott lefejt anyatejet, vasárnap már semmilyen gyógyszert nem kapot és hétfőn már összeköltöztünk és csütörtökön haza jöttünk. Amikor haza jöttünk már csak kevés folyadék volt a tüdőkön és semmi a szívburokban, és már elkezdet hizni. Amúgy 50 cm és 2900 g volt, szóval igazán nem volt picuri, koroszülött létére. Az egyik nővérke az újszülött osztályról aki bent volt a szülésnél, mondta később, hogy ahogy akkor kinézett nem si hitte, hogy ilyen hamar felépül.
Képzeljétek micsoda doki vezeti Koloszváron a klinikát. Nagy prof meg mittudom én mi a csoda, van egy halom titulusa, de rém pénzéhes. Mivel nem tömtük előre a zsebét, még igazán ember számba sem vett, semmi ultrahang vagy ilyesmi sima nőgyógyászati vizsgálattal nézett meg, és még jó, hogy nekem nem mondta, de a férjemnek azt mondta semmi esélye a kicsinek. Nálunk ritka helyen lehet bent az apuka a szülésnél. Ez volt kb. délben (11 tájt kerültem fel a szülőszobára) és én éjjel 10,45-kor szültem. Képzeljétek szegény, ott sétált le s föl, arra gondolva, hogy halva szüöletik a lánya. Rendesen szültem, a prof szerint nem kell a császár. Még jó, hogy a dokinő az újszülött osztályról nagyon rendes volt, meg a szülésznővérek is, már készen álltak és amikor megszületett egyből elkezdték kézzel és balonnal lélegeztetni és egyből vitték is a spéci inkibátorba lélegeztető gépre. Ott volt a balomon, kb karnyujtásnyira egy asztalon de persze csak épphogy láttam amint ellátják, meg sem mérték rohantak vele karban (nem mint atöbbieket gurulós kiságyban) a koraszülött osztályra. Az apukája is csak egy pillantra látta. Másnap láttuk először az inkubátorban az oxigén sátor alatt, csütörtökön adták először karba, mert akkor már csak kiságyban volt a koraszülött osztályon.
Végig a terhességem gondmentes volt, valkószínüleg egy felszálló fertőzés okozta a bajt.
erős, stram kis csaj, hamar elkezdte vissza szedni a lefogyott dekákat, és ma már 84 cm és 11,90 kg. Elég sokkáig szopizott, amig volt mit, teljesen 8 hónaposan hagyta abba, nem is volt meg sem fázva 7 hónapos koráig, akkor sem nagyon, sőt nagyon beteg nem is volt amióta megszületett.
Hat hósan szóltak, hogy már kellene forogjon, nézessük meg. Az egyik doki azt mondta kicsit el van maradva de nem vészes, aztán egy másik mondta, hogy azért rá kellene segíteni, hogy ne halmozódjon az elmaradás, így kezdtük el a terépiát egy fantisztikus terapeutával. A kezdetekkor hetente mentünk és naponta háromszor csináltuk itthol is a gyakorlatokat, volt, hogy három félét. Ma már havonta megyünk és naponta egyszer egy gyakorlatot kell csinálni. ami úgyan nem fáj, de nagyon utálja szegény, de csinálni kell mert már az első alkalom után látszott a hatása. Nagyjából ez a Lilla kis története, jó hosszasan elmesélve.



2009. április 20., hétfő

Lilla jár egyedül! - Lilla umblă singură!

Az, hogy egy 19 hónapos gyerek jár, általában nem nagy dolog, de nálunk igen. Sokan már tudják, hogy szegénykém elég nehéz kezdéssel inditotta az életét és ezért el van maradva mozgásban a kortársaitól. Már egy éve csináljuk vele a vojta terápiát, amit ő nagyon utál, mondjuk mi sem imádjuk, de muszáj csinálni mert használ. Már a multkoriban mendegélt bent a szobának egy-két lépést, de aztán jó pár hétig szünet volt. Szombaton a francia ágyon elkezdett járni. Hogy miért pont ott szeret ahol a legingoványosabb a talaj nem tudom, de egy este vagy húszor megtette az utat az ágy egyik végéből a másikba. Ezt még vasárnap is gyakorolta, de máshol nem volt hajlandó elengedni a kezünket és egyedül menni. Ma aztán kint az udvaron is gyakoroltunk, ott is ment már kb 4-5 métert. Délután a játszótéren is elkezdet menni pár métereket, persze amikor volt célja és így elfelejtette, hogy nincs a kapaszkodó. Szóval tudna ő bárhol menni, ha nem jutna eszébe, hogy félni is lehet, mert akkor megtorpan és keresi a kezünket.
Annyira örülünk, hogy végre csak elindul.
Beszédben si fejlődik lassan, sok szóból mondja az első két betűt, de ma pl érthetően mondta, hogy hinta, mert nagyon örült hogy hintázhat. Na és este amikor lefekvéshez kapja tejet akkor ha meglátja a cumiüvegét, mondja, hogy tej.
Az utóbbi időbe sokat fejlődött. Ha tartjuk neki, nagyon ügyesen iszik pohárból, egy csep sem megy mellé. Ha mondom, hogy megyünk sétálni, megy és hozza a cipőjét, kabátkáját. Némi segítséggel egyedül felmászik a csúszdára és aztán nagyon tetszik neki ahogy lecsúszik.
Szegénykémnek már nem is három, hanem már négy foga jön egyszerre, mikor milyen intenzitással.
Nálunk az előszöbában a lépcső mellett van egy majdnem földig érő tükör. Már vagy két hete rákapott arra, hogy amikor ül és várja, hogy felhúzzuk a cipőjét cuppanós puszit ad magának a tükörben. Na ez engem nagyon mulattat.
Azt hiszem ennyi lesz a beszámoló az én kis tündérkémről. Remélem nem untátok a mai sok Lillás beszámolót.



Este adevărat că nu este nimic senzaţional în faptul că un copil de 19 luni umblă singur, dar la noi lucrurile stau altfel. Ea avea un start greu în viaţă şi este rămasă în urmă cu mişcarea. Deja de un an facem cu ea terapia vojta, pe careo urâşte, nici mie nu-mi place, dar ce să fac, trebuie să facem, pentru că se văd rezultatele. Cam de o lună începea să facă câţiva paşi în camera ei, dar apoi pauză. Sămbâta pe patul nostru a început să meargă. Chiar nu înţeleg de ce acolo, este atât de instabil, adevărat că exersa aşa căderea, pe ceva moale. Duminica continua practicarea acestui "sport". Luni plimba deja şi în curte pe iarbă, 4-5 metri, după masa şi pe terenul de joc mergea singura câţiva metri, până ce avea un ţel şi nu observa că nu se prinde de nimica. Deci ar putea ea să meargă numai nare voie să observe că nu este prinsă de mânuţă.
Aşa mă bucur că începe să umbel singură.
Sărăcuţa tare este chimuită acum cu dinţişri, nici nu trei, că deja patru dinţişori în apar de odată.
La noi în hol, ha baza scărilor este o oglindă mare, aprope până la podea. Lilla când stă pe prima scară şi aşteaptă să-i dau pantofi şi paltonul dă pupic fetiţei din oglindă :o), aşa mă distrează aceste faze, face asta deja de vreo două săptămâni.
Sper că nu vaţi plictisit mult, după atâtea posturi despre fetiţa mea.


Kerteszkedés - Gădinărit

Az alkotás, mármint akézimunka, a multhéten szinte végig szünetelt, mert napközben amikor nem Lillával foglakoztam akkor kertészkedtem, estére meg már nem volt energiám kézimunkázni. a hétvégén is kertészkedsé volt. A párom lenyirta a fűvet, a lenyirt fűvet össze gyűjtötte egy kosárba a lépcső mellett. Lilla ücsörgött a lépcsőn és fel is fedezte magának a kosarat a fűvel, naná, hogy egyből elkezdett vele játszani, amit apája belerakott ő szépen szétszórt. Nagyon élvezte. Ilyen kerti segédem van nekem :o)


Săptămâna trecută aproape deloc nu am făcut nimic în domeniul lucru de mână. În timpul zilei când nu eram ocupată cu fetiţa mea, lucram în curte şi în grădină. Şi sămbâta asta făceam. soţul meu a tuns gazonul din curte, iarba cosita a fost strănsă într-un coş lângă scara de terasă, unde şedea fetiţa. Normai că a observat coşul cu iarbă şi a început să se joace cu ea. Tatăl ei a străn ea a împrăsţtia. S-a distrat foarte bine. Aşa ajutor grădinar am eu :o)



Lilla a tavasztündér - Lilla ca zână de primăvară

A hétvégén sokat voltunk kint, többek közt a szemközti lucernásban is ahol rengeteg a pitypang. Lilla nagyon kedveli őket, mutatja, hogy ott vannak és mondja, hogy pi. A multhéten mutattam neki, hogyan szélnaka kis ejtőernyői a pitypangnak ha fújjuk őket, na azóta állandóan keresni kell a fújható pitypangokat. Készítettem neki koszorút is pitypangból, szerintem olyan volt vele mint egy tavasztündér, erről készítettem nektek is egy kis kollázst.


În week-end mult timp am petrecut în aer liber, printre altele şi pe câmpia de trifoi vis-as de noi, cîmpia care este plină de păpădie. Săptămâna trecută am arătat lui Lilla cum zbor seminţele păpădiei în aer dacă le suflăm, nu trebuie să vă spun cât de încântată era, de atunci tot trebuie să culegem păpădii. Am făcut şi o coroniţă cu care arată ca o zână de primăvară, vă arăt şi vouă în acest montaj.

Lilla kendőcskéje - Batic pt. Lilla

Tegnap este elkezdtem Lillának kötni egy kis kendőcskét, amilyet Katinál láttam (köszi Kati, a leírást még egyszer). Az elején sokat bajlódtam amig rájöttem a mintára, de most már nagyon is megy, sokat segített még ez és ez az oldal. Már csak passzét kell rá kötni és összeállítani. a pssszéra én készítek gomblyukat mert picit bő lett, de úgy szabályozható lesz a bősége. Végül elég lesz a kevéske Micro fonalam (Kriszta a fonal kutatás akkor lefújva :o) ). Ma este tutti elkészül, remélem holnap tudom fotózni a mininőcimen és mutatni nektek is.


Ieri am început să tricotez pentru Lilla un batic, pe care am văzut la Kati. La început mult m-am chiniut cu modelul, acum merge deja bine. Mult ma ajutat acest şi acest blog. Mai am un pic, şi îl termint, sper că azi seara. Mâine poate reuşesc să fac poză când este purtată de Lilla, şi vă arăt şi vouă. Mă bucur că va şi firul Micro din care îl fac, şi din care numai un picuţ am, va fi de ajuns.



Irásos párna - Pernă brodată

Ezt a nagyírásos párnát az Anyukámtól kaptam, előre, a névnapomra. Én az ilyen natúr vászonra fehérrel hímzett változatot szeretem, ez elegánsabb, szerintem bármilyen stilusú lakásban jól mutat. Még kapok majd ilyen párnát, meg lesz még terítő is hozzá. A vásznat amire készült még az anyai nagymamám fonta és szőtte, saját kezüleg, valamikor a hatvanas - hetvenes években.



Această pernă am primit de la Mama mea. Deobicei acest tip de broderie se face pe pânză natur cu culoare roşie. Eu prefer ca broderia să fie făcută cu fir alb. Consider că este mai elegant, se potriveşte în orice stil de încăpere. Pânza folosită era ţesută de bunica mea, cândva în ani 60-70.



2009. április 15., szerda

Játék Gabellánál

Ma úgy látszik ilyen játékos napom van, már a második játékon veszek részt amiről persze, hogy itt a blogomban is beszámolok, hisz ez alapfeltétel.
Ezt Gabella inditja kötőtű forgalmazó weblapjának az indulása alkalmából. Szóval ma indul a www.kototu.hu es a Gabella blogján meg volt az első 1000 magyarországi látogató. Mindkettőhöz ezuton is gratulálok!
Szóval a játékról a Gabella blogján olvashatsz itt.
Egy a képen látható kötőtű készletet lehet nyerni, ami nem más mint egy csodás "Symfonie Wood Kezdő szett" névre hallgató kötőtűkészlet. A készlet tartalma 3 pár (4-5-6 mm-es) színes fából készült kötőtű vég, 3 féle hosszúságú (60-80-120 cm-es) hozzávaló damil, 3 pár végzáró és 3 szerelő kulcs. A készlet értéke 5500 Ft.
A jelentkezési határidő május 3. vasárnap éjfél.



Nina giveaway

Ninánál találtam egy szimpatikus játékot amiben meg kell mutatni az ollónkat és nagyon klassz dolgokat lehet nyarni, itt láthatod, hogy miket:


Itt meg mutatom az ollóimat, van jó pár, de igazán márkás egy sem, főleg olyan darus amit sokaknál megcsodáltam. Ollóőröm sincsen még.



Am găsit la Nina un joc giveaway, în care trebuie să prezentăm foarfecile şi putem căştiga ceva lucruri minunate (prezentate în prima imagine), m-am gândit să particip şi eu, deci vă prezint foarfecile. Dacă vă interesează detaliile, întraţi pe blogul lui Nina (este şi în engleză).


2009. április 13., hétfő

Ilyen volt nálunk a húsvét - Aşa a trecut paştele la noi

Vasárnap reggel volt tojáskeresgélés az udvaron a fűben, Lilla nagyon élvezte, hamar ráérzett a lényegre, szorgosan pakolászta a tojásokat a zacsiba. Aztán családlátogatások voltak, nagyikat és dédit látogattunk. Az egyik nagyinál még bringázás is volt, persze nem ő pedálozott, csak tolták, de nagyon tetszett neki.
Egész nap nem aludt semmit, így estére beájult az ágyba. Hétfőn nagyon sokat aludt, szegénykém, pótolta be az előző napi kiesést. Reggeli tejecskével is szépen vissza aludt és egykor már megint aludt. Délután kimentünk a közeli erdőbe a Szamospartra, ott volt kavicsdobálást meg séta, aztán voltunk hintázni is. Pihenős húsvét volt.
Végül csak elkészült a húsvéti koszorúm, vasárnap reggel, arről is mutatok képet. A lehető leg egyszerűbb, de nekem tetszik.
Készültem kajákkal is, de csak minimálisan, amennyit mi megeszünk, hisz nem vártunk senkit. Festettem is tojást, de csak párat (ebből is rakott krumpli lesz), hagymahéjjal, berzselésel technikával. Sütöttem kalácsot, meg kalácstésztából nyuszit, túrótortát és mogyorós, csokis aprósütit.
És fotóztam a csodaszép virágokat a kertben. Mind jót pihentünk húsvéthétfőn.



Duminica dimineţa am căutat ouă de ciocolată în curte , în iarbă, Lilla era încântată. Apoi ne-am dus în vizită la bunici şi străbunică. La una din bunici a mers cu bicicleta, normal că nu ea s-a dus singură, ci era împinsă, dar i- plăcut foarte mult. N-a dormit deloc toată ziua, seara era foarte obosită. Luni a dormit şi după mic dejun şi după masa, era obosită, trebuia să recupereze ziu de ieri. După masa ne-am dus la plimbare, în pădurea apripiată, de pe malul someşului, ne plimbam, şi aruncam pietre în râu. Era un paşte cu relaxare.
Duminica dimineţa am reuşit să-mi fac şi coroniţa mea de paşti. Este foarte simplă în culori pastel.
Am găti şi ceva mâncăruri tradiţionale, dar numai ce putem noi să mâncăm, pt că nu aşteptam pe nimeni. Nici vopsitul de ouă nu poate să lipsească, mai ales că îmi palce să fac, şi dacă nu avem la cine da, doar câteva bucăţi am făcut, cu coajă de ceapă au fost vopsite. Făceam şi cozonac şi iepuraş din aluatul de cozonac, un tort de brânză, ceva prăjitură din pandişpan cu cremă de ciocolată.
Cu toţi ne-am odihnit, eu am făcut poze la florile mele.


2009. április 12., vasárnap

Kellemes Húsvéti Ünnepet kívánok

Minden kedves olvasómnak, nagyon kellemes Húsvéti Ünnepet és egy csodaszép, mosolygós, napsütéses tavaszt kívánok, ezzel a kis virágos kollázzsal (amiket magam fotóztam a kertemben).
Sajnos a húsvéti koszorúm nem készült el, nagyon elcsúsztam időben.



2009. április 11., szombat

Csomagocskát kaptam - am primit un pacheţel

Ma kicsi csomagocskát hozott a postás. Violini küldött nekem apró mütyüröket amiket majd felhasználhatok amikor végre megvarrom Lillának a textil mesekönyvet. Meritek majd ötletet tőled is Violini, de az enyém teljesen más lesz. Nagyon szépen köszönöm, nagyon örültem nekik.
Tegnap én is vettem pár apró fa mütyürkét, meg néhány érdekes gombot, a második képen ezek láthatóak. Próbáltam venni égethető gyurmát is de nem kaptam. Van egy hobby bolt Kolozsváron, a katalógusokban van, majd próbálok rendelni tőlük. Ez a magyar kreatív hobby román leányvállalata, nem tudja valaki, hogy a fimo égethető gyurma csomag, egy szín vagy több szín együtt, a katalógusból nekem nem világos?


Azi am găsit în cutia poştală un pacheţel. De la Violini am primit nişte mşrunţişuri, pa care o să le folosesc pentru a realiza o carte de poveşti textil, pt fică mea. Mă voi inspira şi din cărticica lui Violini, dar a mea va fi total diferită. Îţi mulţumesc mult Violini, îmi plac foarte mult. Ieri am cumpărat şi eu în oraş nişte mărunţişuri din lem, şi câteva nasturi mai interesante, în poza a doua astea se văd. Am căutat şi plastelină care se poate arde şi se întăreşte, dar nu am găsit. Este un webshop (şi magazin offline în Cluj), ei au în calatolg, poate voi comanda de la ei. cineva a mai comandat de la kreativ hobby, ce experienta aveti cu ei?


2009. április 10., péntek

Megint fonalak - Din nou fire pt. tricotat

Tegnap megint nem voltam itthol, persze húsvéti bevásárlás volt a fő téma, de pár turiba is benéztem. ezeket a fonalakt turikban vette, A vanillia sárgát így gombolyagban, 55 dgk, 70% pamut és 30% műszál, olyasmi mint a Cattania csak nem tiszta pamut, ebből lesz neke is egy kis könnyű pulcsi és Lillának is valami kis vékony cucc. A piros matt piros és fényes műszál, 85% pamut és a többi műszál, ebből 30 dkg vettem, de még maradt, kedden vissza megyek és veszek még, azért vettem ennyit mert ebből Lillának fogok pulcsit kötni. Ha még meg lesz a többi si megveszem és majd lesz belőle valami még. A buklé ami fehértől sőtétebb sárgáig megy át több sára színen, az egy kész pulcsi volt apró pénzért, direk bontási céllal vettem meg. Anyósom már a felét le bontotta, mire a második kiruccanásból vissza értem, a mási felét meg én bontottam le, így lett abból is 32 dkg, egy kis testhez álló vékony pulcsit ki kell adjon nekem. A párom mellényét még teljesen be sem fejeztem, még meg kell kössem a passzét a nyakára és az karöltőre, meg össze kell varrni, de már újabb terveim vannak.



Ieri, iarăşi nu am fost acasă, m-am dus la cumpărături pt. paşti, dar am intrat şi la nişte secound handuri, şi am luat ceva fire pt. împletit. Galbenul vanilie era aşa în ghemuri, 550 g, este 70% bumbac şi 30% polzacryl, seamănă cu Cattani, numai c acesta nu este complet din bumbac, voi face din ea un pulovăr subţire pt mine şi pt Lilla.
Firul roşu este iarăşi 85% bumbac şi numai 15% viscos, bumbacul este mat iară firul sintetic este lucios. din acesta am luat doar 300 g, pt un pulovăr pt. Lilla, au mai rămas, marţi voi merge din noi şi dacă mai este îl iau şi restul, voi face ceva cu ea în viitor.
Firul bucle, cu galben degrade era sub formă de pulovăr, pe care împreună cu soacre mea ieri l-am şi desfăcut. A ieşit din ea 320g, va fi de ajuns pt un pulovăr subţire, pe talie, pt mine.
Încă nici nu am terminat complet vesta pt soţul meu, dar deja fac planuri pt viitor, abia aştept să mă apuc iarăşi de ceva.


2009. április 8., szerda

Készen vannak a tavaszi párnáim - Sînt gata pernuţele de primăvară

Végre elkészültek a tavaszi párnáim. Messze nem tökéletesek. A rátétes résszel is megkinlódtam, van még mit tanulni és gyakorolni. Aztán megpróbáltam géppel tűzni, nem árokban, ahogy szoktam, persze nem sikerült követni a vonalakat , aztán még improvizáltam némi tűzést rá, hogy ne tünjönek föl a hibák annyira. Szóval rendesen kell gyakorolni minták után varrni, úgy cikcakkot rátéteknél, mint tűzést. Sehogy nem sikerül egyenletesre a tűzés, próbálok haladni a vonalak mentén és így nagyon sűrűk lesznek az öltések, még úgy is, hogy a gép a legnagyobb öltésméretre van állítva, de hár nagyon lassan varok, mert próbálok koncentrálni a vonalakra. Igaz, hogy egy kis régi gépem van, de ezzel is lehetne szebbet, jobbat, pontosabbat varrni...


În sfărşit am terminat pernuţele de primăvară. Nu sînt perfecte, nici pe departe. M-am chinuit şi partea de aplicaţii, mai am ce exersa. Am încercat să quiltuiesc cu maşina după un model, nu în linia cusăturii cum făceam până acum (la lucrurile unde nu în linia cusăturii am quiltingul, am făcut cu mâna, poate revin la această metodă, merge mai lenet, dar ştiu să-l fac mai frumos), nici cum nu reuşeam să urmăresc liniile desenate. Deci mai am mult de învăţat şi exersat mai ales la capitolul: cusut după linie, atât în ziczac la aplicaţii, cât şi la quilting. La quiltin îmi iese cusătura prea deasă, pt că lucrez foarte încet, ca să urmăresc liniile, degeab am pasul cusăturii setat la maxim. Adevărat că nu am o maşină modernă, dar şi cu asta se poate mai mult, mai bine, mai frumos...

Kötött kalapka - Pălărie tricotată

Végre elkészült Lillának a kalapkája. Ha jól emlékszem ötször bontottam vissza, hol bő volt, hol szük, hol meg túl alacsony, de végre készen van. Nem is annyira kalap, kicsit kalap kicsit sapka. Anyukám horgolt rá fehér virágocskát, hogy egy kicist feldobja. Ez a már márciusban megkötött poncsójához lett kötve, úgyanabból a piros fonalból. Akit érdekel a leírás megtalálhatja a weblapon.



În sfârşit am terminta pălărila lui Lilla. Dacă bine ţin minte de cinci ori l-am desfăcut. Ba era prea largă, ba prea strămtă, da plea mică la înălţime, dar în fine la terminat. Mama mea a croşetat şi o floricică albă la ea, să arată mai veselă. Nu arată a pălărie, este ceva între pălărie şi căciulă. Acesta am tricotat dina celaş fir roşu ca şi ponchoul din martie.

Pillangó szalvétagyűrű - Inel de şerveţel fluture

Megint mutatok egy az Anyukám által horgolt dolgot. Ez egy szalvétagyűrű, de van belőle még öt. Nekem nagyon-nagyon tetszenek. A leírást megtalálod a weblapon.


Iarăş vă arăt ceva croşetat de Mama mea. Acesta este un inel de şerveţel, dar mai am încă cinci. Mie îmi plac foarte mult. Dacă vă place am descriere în lb. română, pot să trimit scanată.



2009. április 3., péntek

Horgolt tyúkocska - Gâinuşă croşetată

Ezt a tyúkocskát az Anyukám horgolta a kislányomnak egy Fürge Ujjak beli leírás alapján. Aki szeretné elkészíteni de nincs meg neki a leírás látogasson el a weblapomra ahol más mellett enek a leírása is megtalálható.


Mama mea a croşetat pentru fetiţa mea această gănuşă. Descrierea este dintr-un număr al revistei Furge Ujjak . Descrierea în lb maghiară o găsiţi pe pagina mea de web, printre multe alte descrieri.