2009. május 31., vasárnap

Virágok - Flori

Ebben a csúnya esős időben küldök mindenkinek egy-egy nagy csokor virágot a kertemből. Van amit régebben, van amit a mult napokban fotóztam. Szívderitő nézelődést kívánok :o)


Afară plouă aproate fără pauză. Vă trimit tuturor câte un buchet de flori din grădina mea. Unele dintre poze erau facute mai demult, iar altele în ultimele zile. Vă doresc clipe senine :o)

2009. május 25., hétfő

Felicity Wishes

Egy ilyen kis Felicity Wishes kersztszemes képecskét hímzek most ami majd egy tornazsákot díszít amit a kersztlányom kap majd szülinapjára. A képet Emma Thomson tervezte, én Lidércke révén akadtam rá, ő találta neki ezt a nagyon aranyos magyaritott nevet is.


Acum brodez acest tablou micuţ, cu puncte în cruce. Va dacora un saculeţ pentru finuţea mea, pe care o săl-l primească în cadou de ziua ei, în iulie. Modelul Felicity wishes este proiectat de Emma Thomson şi eu am primit ideea de la Lidercke.


Country-girl

A hétvégén tartották a városban a gyereknapot, családinappal egybekötve. Mi is kimentünk vasárnap délelőtt is meg délután is. volt mindenféle amit csak egy gyerkőc kíván, aszfatrajz, sárkánykészítés, testfestés, bábszinház, néptánc, zene, óriás torta, virágkoszorú készítés, kutyás és lovasbemutatóárusok mindenféle földi jóval. Az egész a város legnagyobb parkjában volt ahol a legnagyobb játszótér is található. Lilla is hintázott is csúszdázott is, nagyon élvezte az egész programot. Meglepetésemre a bábszinház is eléggé lekötötte, azt hittem még picuri hozzá, de tetszett neki. De a fő atrakció nem ez volt, hanem a lovaglás. Alapjáraton szereti az állatoka, mindenfélét, így a lovakat is. A lovarda aki a lovasbemutatót tartotta pénzért körbe vitte a gyerkócöket a pónikon. Lilla is nagyon lekendezett, kérdeztük akar-e menni, ő lelkesen bólogatott. Be is fizettük egy körre, de tartottunk tőle, hogy amikor öltetjük föl a nyeregbe megijed. Na de nem ez történt, nagyon élvezte az egészet, szépen ült a pónin. Délután már amikor közeledtünk a lovak felé már lekendezett majdnem oda szaladt közéjük, szerelem volt első látásra. Délaéőtt az apájával ment egy kört, most én kisértem, a lovas vezette a lovat, meg fogta a Lilla derekát, mi a mási kezést amivel nem fogta a nyerget. Mivel elég drága móka volt, úgy elcsaltuk a kis csajt, hogy ne legyen baj, de elhatároztuk, hogy majd amikortól lehet, fog járni lovagolni, azt hiszem már három évesen járnak. Érdekes, hogy inkább kislányokat lehetett ott látni, legénykét nem is láttam lovagolni, biztos a kis srácokat jobban vonzák a gyors autók mint a szép komótos séta a ló hátán. Készült kicsi filmecske is , ha picit tudok rajta kicsinyiteni fölteszem. Nem a legjobb minőség, gyatra fotós/filmes vagyok.


În oraş în cest week-end a fost organizat ziua copilului, în celmai mare parc din oraş cu cele mai mare teren de joacă. am ieşit şi noi şi înainte de masă şi după. Au fost de toate pentru copii: desen pe asfalt, confecţionare de zmeu, teatru de păpuşi, muzică, dans, tort uriaş, spectacol cu cai şi câine, standuri cu tot feluri de bunătăţi.
Şi Lilla s-a jucat mult, s-a distrat foarte bine. Dar punctul culminant al zilei era călăritul. Contra cost copii putea să călărească pe ponei. Am întrebat-o pe fetiţa noastră, dacă vrea şi ea, dădea din cap că da, mă temeam puţin, că numai până ce o punem pe căluţ ca dari, atunci va speria. Dar nu s-a întămplat aşa, tare mult i-a plăcut. Era dragoste la prima vedere, după masa, deja când ne apropiam de caii, ea deja era foarte bucuroasă. În viitor precis că va umbal la călărit, dacaă aşa de mult îi place şi oricum este un sport foarte sănătos. Era intersant că numai fetiţe am văzut la călărit, precis că băieţi sînt atraşi mai multe de lucrurile tehnice, de maşini.

2009. május 21., csütörtök

Ajándék KicsiKatótól - Cadou de la KicsiKato

Még tegnap megérkezett KicsiKatótól az ajándékom, csak egész nap nem voltam itthol, gépközelben. Egy nagyon aranyos tűtartó macit küldött nekem. Köszönöm szépen Kata!
Egy másik megajándékozott kutyusnak nézte, az én lánykám ahogy meglátta, egyből mondta, hogy brumm-brumm, szóval nála egyértelműen macis a figura. Végi míg mentünk a nagyihoz ezzel játszott, tetszett neki, nekem is :o)


Am participat la un joc la KicsiKato şi am câştigat şi eu. Acest suport pentru ace sub formă de ursuleţ mi-a făcut KicsiKato. Merci!



2009. május 19., kedd

Lilla kalandos élete - Viaţa aventuroasă a lui Lilla

Én pici lánykám nagyon bele jött az ágy rácsán kimászkálásba. Ma egyhete reggel a szőnyegen találtuk édesdeden szundikálva. szépen kimászott a kiszedett rácsok között, hálózsákostól és aztán majd el is aludt a padlón. Azóta több reggel is ezt tette.
Már több mint egy hete nagyon szépen iszik teljesen egyedül pohárból. Minden nap új és új szóval bővűl a szókincse, hihetetlenül felgyorsult a beszéd fejlődése.
Egész nap járkál, mit járkál egyenesen szalad, aminek jó sokszor pottyanás a vége, de szerencsére eddig mindig a gyepre huppant vagy bet a szőnyegre, vagy max a parkettre.
Hétvégén megint voltunk játszótéren, amit megint nagyon élvezett. Annyira belefeledkezett a csúszdára iszkolásba, hogy nem is nézte kinek a kezét fogja, csak elkapott egy lelógó kezet és ment. Mi meg csak kacagtuk, hogy elindult egy idegen nénivel :o) Remelkül eljátszott a többi gyerekkel is, szépen oda adta nekik a homokozó készletét, a kis 6 darabos készeltre volt, hogy már heten is voltak. A csúszdás képet ott csináltuk.


Tegnap itt a faluban voltunk a játszótéren. Van egy kétéves kisfiú akivel jól elszokott játszani. Csak egyrészt, hogy nagyobb más részt meg, hogy legényke, kis kapkodós, izgő-mozgó. A nagy játék hevében amikor dobálta a homokot szegény Manóm szeme alatt elhúzzta a lapátkát, meghorzsolta a bal szeme alatt, meg még a homok is segített a horzsolásba. Tiszta szerencse, hogy nagyobb baj nem lett, az a horzsolás pár nap mulva elmuli, és biztos lesz még párja is. Sajnos ilyesmi előfordul, nem hibáztatom se a gyereket sem az anyukát, hisz véletlen volt. Az alábbi fotó a baleset bizonyitéka. Ja és a játszótéren nem homok, hanem tört kavics van, kis csibém egyszer térdre is pottyant, így a térdén is van egy kis horzsolás. Ezek az első sérülései, amiket biztos követ még jó pár.


Lilla nagyon szeret csúszdázni, de itt nagyon nagy csúszda van. Nagyon akart csúszdázni, így felmentem vele a létrán (fa lépcső üres széekkel a fokok közt, szóval olyan létraszerű), és mondtam neki várjon amíg leérek és majd elkapom. Az én kis leányzóm dehogy várt, még a létra felénél sem tartottam amikor ő már gyorsan csúszott is lefelé, jól rám ijesztett. A kis mázlis, itt is popsira pottyant, és nem hogy megijedjen, még akart menni újra, mentünk is párat de szigoruan csak is együtt.
Ilyen kalandos az élet az én kis TörpLillámmal :o)

De când a sărit din pat, am scos două gratii, fetiţa mea iese din pat diminieaţa cu sacul de dormit, cu tot. Marţa trecută am găsit-o dimineaţa pe covor ăn sac de dormit, dormind liniştit :o) Acesta deja este un obiceu pentru ea.
Zilnic îmbogăţeşte limbajul cu cuvite noi, chiar mă uimeşte cât de repede se dezvoltă.
De o săptămână bea frumos singură din pahar.
Toată ziua umbă, mai binezi spus fuge, şi aşa pică de multe ori, dar deobicei pe gazon, sau pe covor, eventual pe parchet.
În week-end am fost în oraş pe teren de joacă, foarte bine s-a distrat, prima poză acolo s-a făcut. Nici nu se uită cu cine se duce aşa fuge la tobogan, s-a prins de mâna unei mămici şi noi numai am răs de ea, că ei este infiferet cu cine se duce, sa fie o mână şi să ducă la topogan :o)
Ieri aici la terenul de joacă a reuşit să facă şi primul accident. Este un băieţaş cu care se ioacă mult, şi acesta din greşeală când a vrut să arunce nisit a zgăriat-o pe Lilla cu lopăţica şi puţin nisip sub ochiul stâng. Har domnului nu este nimic grav, peste 3 minute deja râdea, peste vreo două zile se va vindeca complet.
La noi este tobogan pentru copii mai mari, dar ea a vrut să se dea pe ea, m-am urcat cu ea, şi am spus să mă aştepte să ajung jos să prind, nici pe jumătate de drum nu eram când ea s-a pornit. Norocul ei era că a picat pe funduleţ, nu s-a lovit deloc, şi nici nu s-a speriat (normal că eu m-am speriat tare), a trebuit să ma dau şi eu cu ea de câteva ori.
Aşa aventuroasă este viaţa cu fetiţa mea.




2009. május 18., hétfő

Megint kötés minta - Iarăşi model de tricotaj

Közben, még a hétvégén föltettem a weblapra a csipke kardigán leírását. Kézimunkázni nem nagyon volt időm mostanában.
Most szeretnék végre elkezdeni egy csipke pulcsit magamnak. Túl sok mita gyült össze nehéz volt a választás. Végül kettő hasonló mellett döntöttem, de mind kettőnek az értelmezésével elakadtam. Persze, hogy oroszul vannak. Nagyából tiszta már, kivéve a hetes lila modellnél a 6. és utolsó jelet, a 26-os modellnél pedig a szintén a hatodik és a kilencedik jelet. Na meg ami még nekem nem világos az az, hogy folyamatosan össze köti a szemeket de alig van ráhajtás, legalábbis nem annyi, hogy a szemszám azonos maradjon. Lehet, hogy valahol szaporítani kell vagy eleve több szemmel kezdi, nem tudom. Kérem aki eligazodik rajta írja már meg a véleményét. Beteszem a teljes leírást is, hátha valaki tud oroszul, Lomaquilt, itt főleg rád gondoltam. Kérlek vess rá egy pillantást, Te zseni vagy ezekből az orosz leírásokból. Előre is köszönök minden segítséget.
Azt hiszem kezd valami letisztulni. Leírom a jelek jelentését sorban, javitsatok ki ha valamit nem jó értek a hetes (szürke molelell kezdem): sima, fordított, csavart sima, csavart fordított, ráhajtás, ? , simán kétszemet összeköt, fordítottan két szemet összeköt, ?
Na és akkor 26-os, lilás modell: szélszem, sima, fordított, ráhajtás, 2 szemet simán összeköt, ?, 2 szemet fordítottam összeköt, csavart sima, ?, fordított sima.
A szemszám így már tiszta, először a csavart szemekről is azt hittem összekötés, de így már értem.
Nu pream aveam timp pentru lucru de mână în ultima vreme, doar am ales modelele pentru pulovărul dantelat pentru mine. Iarăsi am găsit nişte modele ruseşti, şi iarăşi m-am potmolit cu descifratul descrierii. În primul rând sînt nişte semne (la modelul şapte, pulovărul în mov, al şaselea şi ultimul semn, la celălata model tot al şaselea şi penultimul) pe care nu le înţeleg. Dacă cineva se pricepe la tricotat şi înţelege şi rusa, o rog frumos să mă ajute. Merci.


2009. május 11., hétfő

Lilla az akrobata - Lilla acrobata

Lilla egyre többet jön megy és magyaráz, napról napra többet tud, bámulatos. Vasárnap a délután szunya után jól ránt ijeszett. Nem szoktunk hozzá egyből bemenni, ahogy elkezd magának magyarázni. Egyszer csak nagy huppanást hallottunk, nem tudtuk mi az, de mivel, hogy már előtte elkezdett sírnibementem hozzá, nagyon csodálkoztam, hogy hogy került az ágyán kivülre, a rácsok a helyükön (van kettő amit ki lehet szedni, de azok is a helyükön voltak). Hamar rájöttem mi történt, fogta magát és felül kimászott, nagy mázli, hogy popsira huppant, jgy nem lett baja. Két matrac van az ágyában egy vékonyabb kókuszrost és egy vastagabb szivacs a vékonyat ki szedtük, meg a rácsokat is, hogy felül nem, de a rácsok közt ha akar ki tudjon jönni, ne másszon át. Isteni szerencse volt, hogy ilyen jól esett, lehete volna sokkal rosszabb is.
Délután elmentünk játszóterezni, ott készültek a fotók.
amióta a dokinéni utasítása szerint (ne csináljon közben mást, csak üljön, eddig játszottunk közben) próbáljuk bilire szoktatni, már nem ül olyan lelkesen, de csak ül, de eddig nem volt semmi eredmény.
Minden nap elvarázsolja valami, egyre több minden érdekli. Mostanában nagyon szeret homokozni. voltunk is a Szamosparton játszani, mert már unta a hintát.


Lilla zilnic spune mai multe cuvinte şi face mai multe lucruri. Duminica după odihna de dupămasă, ne-a speriat. Deobicei nu intrăm la ea la prima vorbă, mai vorebeşte ea 15-20 minute singură. Odată am auzit un zgomot de parcă a căzut ceva mai greu pe podea. Deoarece a început să plângă cu puţin mai devreme am intrat la ea. Da când am intrat m-am uitat cu mirare cum nu este fetiţa mea în pătuţul ei, şi gratiile sunt la locul lor (sunt două gratii care se pot scoate, dar şi alea erau la locul lor). Imediat mi-am dat seama ce s-a întămplat. Gagica a sărit din pat. Probabil s-a căzut păe funduleţ, pentru că nu a păţit nimica, nici nu plângea. Har domunului că aşa bine s-a sfărţit această aventură. În pătuţ erau două saltele, una mai subţire pe care acum am şi scos, împreună cu cele două gratii, ca să aibă unde ieşi, să nu mai suie pe gratii.
După masa am fost pe teren de joacă, acolo am făcut pozele.


Csipke kardigán - Jachetuţă dantelată

Még a hétvégén elkészült a Lilla csipke kardigánja. Végig úgyan az a csipke minta, a szegélyek meg lustakötés. Hamarosan megcsinálom a leírást róla és föl teszem az oldalra. Most egy másik csipkés cuccon dolgozom, ezuttal magamnak lesz egy pulcsi, de még nincs eldöntve a minta.



În week-end am terminat jachetuţa dantelată pentru Lilla. Acelaş model dantelat este folsit peste tot, marginile sînt din punct leneş. Dacă cineva doreşte modelul pot să trimit, pentru că era dintr-o reviustă în lb. română. Tot ceva dantelat voi face şi acum, dar de data asta pentru mine, numai că încă nu am găsit modelul perfect.

Barna mellény - Vestă bărbătească

Még márciusban elkészült maga a mellény a páromnak (amiről már írtam itt és itt)) csak össze kellet állítani és megkötni a passzét a nyakára és a karöltőre. Tegnap végre befejeztem. Igazán egyszerű mintája van, de a pátomnak nem tetszenek a bonyolult mintájú cuccok. Ledanna-nál láttam ezt a jópofa kötős filmecskét, a kőtés szerelmeseinek szeretettel ajánlom.
PS. Már fönt is van a weblapon a leírás.


În sfărşit am terimat vesta pentru soţul meu. Defapt era gata cam de o lună, numai elasticul îi lipsea de pe gât şi mâneci. Ieri am reuşit să-l termin. Are un model foarte simplu, dar lui nu-i plac lucrurile cu modele sofisticate. La Ledanna am găsit acest filmuleţ. Recomand cu mult drag celor care le place să împletească :o)

2009. május 4., hétfő

Lilláról - Despre Lilla

Már többen is jeleztétek, hogy szívesen veszitek, ha beszámolok a Lillával kapcsolatos dolgokról is, ezért most következik egy kis beszámoló.
A multhéten szerdán és csütörtökön nem voltunk itthol, szerdán délben pszihotesztre kellet menjünk a gyermek rehabilitációs központba ahová terápiára is járunk, csütörtökön reggel terápiára, délután neurológus doktornőhöz ugyan oda.
A psziho teszttől picit tartottam mert a kis hölgy már álmos volt mire oda értünk. Őt soha nem lehet kiszámitani mikor és meddig alszik, soha semmilyen programot nem tartott be egész picuri korától. Ilyen teszten még nem voltunk. Lilla nagyon élvezte, mert játékos formában ment az egész. A dokinéni egy nagy bőröndből vette elő a játékokat és már a másodiknál mutatta neki, hogy menjen a következőért :o) Nagyon ügyesen csinálta végig, olyannyira, hogy már olyat is megpróbált nála ami nagyobbaknak való, és párszori megmutatás után meg tudta csinálni, igaz, hogy azokat amiken nagyon ügyesen csinált játszuk itthol is hasonló játékokkal. Szinte csalódott volt Lilla, hogy csak ennyi, szerintem hetente szívesen menne ilyen tesztre. Azt mondta a dokinéni, hogy szerinte nincs semmi gond Manómmal, nagyon ügyeske volt, de mondta még, hogy három és öt évesen majd még látni szeretné, mert azok mérföldkövek a szellemi fejlődésben, de nem hiszi, hogy baj lesz, csak nem árt figyelemmel követni, hogy ha mégis baj lenne akkor időben közbe lehessen avatkozni.
Csütörtökön, Emesénél, a terapeutánál, aki egy fantasztikus csajszi (nagyon örülök, hogy hozzá kerültünk, mert nagyon lelkiismeretes aranyos, de tényleg), megint nagyon ügyes volt Lilla. Nem is kellett tornázni csak játszani, bemutatni a menési tudományát. Ez volt az első ilyen alkalom az elmult egy évben amióta csináljuk a terápiát. Azt mondta az Emese, hogy még mindig van elmaradása, de nagyon ügyes és nem lesz baj később. Egy hónap mulva kell menjünk megint, hogy lássa szépen fejlődik-e a menésben és aztán majd csak kétévesen ősszel. Ja és itthol sem kell tornázni, ami külön nagy öröm.
Délután a dokinéni is mindent rendben talált, ő is azt mondta, majd ősszel találkozunk és addig is már csak kéthavonta kell vitamint szedni.
Szóval csupa jó hírt kaptunk, annyira örülünk ennek. Ott járva látja, az ember, hogy sokkal komolyabb gondokkal is küzdenek mások, de visszatekintve tudom, hogy mögöttünk is elég nehéz út áll, de megérte. Persze még nincs végi, rendszeresen kivizsgálásra kell menni, hogy lássák nincs-e semmi gond, minden rendben megy-e a maga útján, de akkor is a nehezén én hiszem, hogy túl vagyunk.
Lilla folyamatosan megy már két hete, el is fárad, sokkal hamarabb álmos mint eddig, kimeriti a sok járkálás, de nagyon élvezi, szinte már szalad. Olyan jó végre látni ahogy topog az udvaron.


Săptămâna trecută miercuri şi joi am fost la diferiti doctori cu Lilla. Miercuri am fost la psiho-test, aşa ceva încă nu am făcut, lui Lilla i-o plăcut forte mult, este sub formă de diferite jocuri, ea ar face poate zilni aşa teste, adevărat că multe dintre aceste jocuri facem cu ea şi noi acasă. Doctoriţa a spus că ea crede că totul este ok cu fetiţa, dar vrea s-o vadă la trei şi la cinci ani, pentru că dacă apare ceva să se poată ameliora.
Joi dimineaţa am fost le terapie, unde acum prima oară de un an de când facem această terapie nu am făcut exerciţiile, şi Lilla a prezentat sub formă de joacă cunoştinţele ei de plimbare :o) Nici acasă nu trebuie să facem terapia. La terapeuta, care este o tipă fantastică (chiar mă bucur că am ajuns la ea, sînt foarte recunoscător), trebuie să mergem peste o lună, să vadă dacă totul legat de mers decurge aşa cum trebuie, ea a mai spus că mai este Lilla puţin rămasă în urmă, dar nu va fi bai în viitor. Dacă totul este ok şi peste o lună, ne revedem toamna, când Lilla împlinete doi ani.
După masa am fost le o doctoriţă specialistă în neurologia poediatrică, care şi ea era mulţumită de evoluţia lui Lilla, şi pe ea o revedem toamna, şi nu mai luăm nici vitamine numai din două-n-două luni.
Deci numai veşti bune am primit, sîntem foarte fericiţi. Mai ales când te duci la aşa center de reabilitare vezi că sînt alţi cu probleme mult mai grave, fără speranţe de vindecare totală, dar numai noi ştim prin ce am trecut şi noi, dar spun că a meritat. Şi Lilla trebuie urmărită periodic de specialişti să vadă dacă nu apare ceva problemă, să poate interveni dacă este cazul, dar eu cred că partea grea este deja după noi.
Lilla de dou săptămâni merge în continuu, se şi oboseşte mai repede seara decât înainte, dar nu este de mirare după atâta plimbat, dar şi ea este încântată de noua sa cunoştinţă :o)
aşa de bine ste să vezi pe ea deja tropotind în curte.

2009. május 3., vasárnap

Szerzemények - Achiziţii

Végre sikerült beszerezni a fotelek új huzatához is az anyagot. Nagyon szép terrakotta színű jó vastag anyag. Már meg a leírás is, először elkészítem ócska lepedőből és ha sikerül neki látok ebből az anyagból, nem merem élesben elsőre.
Egy néni árult a piacon farkasfogakat, csomagokban, nagyon olcsón, én ezeket vettem. Ha még elkapom és lesz neki veszek fehéret még. Nem mindig lehet kapni és ha igen ettől az ártól sokkal drágábban.


În sfârşit am găsit material pentru husele de fotolii. are o cloare cămămizie foarte frumoasă. Am găsit şi descriere, rima dataă voi încerca să cos dintr-un material vechi, şi dacă merge voi face husele din acest material, nu am curajul să fac din prima din acest material mai scump.
Pe piaţă am găsit un tanti care vindea ric-rac-uri, foarte ieftin (această grămadă la 6 lei), eu aceste culori am luat (roşu, verde ca bradul, galben, alb, argintiu şi auriu). Dacă o să mai prind şi va mai avea, voi lua încă din cea albă.

Turizás - Sacond hand

A multhéten két nap is sokat turiztam, többnyire kilós turikban. Az kincsekre leltem A vadvirágos két sötétitő függöny, valami vastagabb anyagből, ezekből székpárna lesz. A bal felső két téglalap alakú párna, vastagabb selyemszerű anyagból, valójában vajszínű, díszpárnák lesznek belőlük, kicsit átszabva-varva. A jobb alsó, jó vastag anyag, szintén függöny, eléggé színhű a fotó, ebből is díszpárna lesz majd. A bal alsók vegyes párnák, lepedők, még majd elválik mihez használom őket, ezek pamutvásznak.


Miercuri şi joi am fost la mai multe second hand-uri. La kilogram am cumpărat materiale din imagine. Materialul cu florile de câmp, este un material mai gros, sunt defapt două draperii, din care voi face nişte pernuţe de şezut pentru sufragerie. Materialele din poza din stânga sus, sînt nişte pernuţe, din material mătăsos mai subţire, din care o să cos nişte perne de decor, culoarea lor reală este culoarea untului. Materialul din poza din dreapta jos, este un material gros, o draperie, din care tot perne o să cos, cam aşa este şi culoarea în realitate. Materialele din poza din stânga jos, sunt nişte materiale din bumbac, ni ştiu încă la ce o să le folosesc.

2009. május 2., szombat

Készülő csipke kardigán - Tricotez un jerseu dantelat

A multkor beszerzett vaníllia sárga fonalból, ezzel a mintával kötök egy csipke kardigánt Lillának. Már kész a háta és egy fél eleje. Elég haladós minta.


Din materialul pe care am luat nu de mult, cu acest model şi din acest material fac un jerseu dantelat pentru Lilla. Deja este gata spatele şi jumătatea dintr-o faţă. Merge destul de repede.

Ajándékokat kaptam - Am primit cadouri

Katafolttól kaptam ezeket a kis sajátkészítésű ajándékokat. Kicsi lányom nagyon örült a brekinek is meg a pólyás babának is, a macis zsepitartó láttám egyből elkezdett brummogni :o). Köszi szépen Kata.
Képzeljétek nyertem. Nem szoktam. Kicsikatónál résztvettem egy játékban és én is nyertem valamit, nem tudom még mit, majd júniusban derül ki, de már nagyon örülök neki.

Aceste cadouri cusute am primit de la Katafolt. Fetiţa mea s-a bucurat mult de bruscuţă şi de păpuşică, şi când a văzut suportul pentru batiste spunea brumm-brumm :o). Mulţumesc Kata.
Nu-mi vine să cred am câştigat. Am participat la un joc pe blogul lui kicsikato şi am câştigat. Nu ştiu încă ce o să primesc în iunie, va fi surpriză, dar mă bucur mult.

2009. május 1., péntek

Hagyaték - Moştenire

Ezt a terítőt nem rég kaptam az anyukámtól, mondván, hogy engem illet. Valamikor az 1930-as ávekben szőtte az anyai nagyanyám testvére. Saját termesztésű lenből, ő maga fonta a lent fonallá és ő is szőtte és rojtozta. Valami csodaszép, rengeteg munka lehetett vele. Az aki szőtte még akkoriban meg is halt fiatalon és így a nagymamámé lett akinek az anyukám volt az egyedüli lánya (nagymamám is már lassan 30 éve nincs köztünk) , és mivel nekem is csak öcséim vannak így az Anyukám azt mondta ez az én örökségem.


Această faţă de masă a fost făcută de sora bunicii mele din partea mamei încă în ani 1930. Ea a murit încă înaitea războiului mondial, faţa de masă a ajuns la bunică mea. La mama în familie ea era singura fată, deci ea a moştenit de la mama ei această ţesătură. La noi în familie şi eu sînt singura fată, mai am doi fraţi, deci mama mea mi-o dat-o mie, spunând că mie mi se cuvine. Faţa de masă este făcută de sora bunicii de la semănatul inului până la confecţionatul franjurilor. Este ceva minune, nu ştiu cum a avut atâta răbdare să facă o lucrare atât de frumoasă.