2009. július 30., csütörtök

Kárómintás mellény - Vestă în carouri

Tegnap, az utolsó percekben készült el a páromnak a szülinapi ajándéka. Amíg Lilla aludt délután összeállítottam és este amikor hazajött át is adta. Nem volt egyszerű, sokat szenvedtem a fekete szín miatt főleg a szemutánzó öltéseknél amiket amúgy sem csinálok túl profin és nem is szeretek, de bevállatam inkább mint hogy még ezeket a csíkokat is belekössem külön gombolyagokból, így is végig 7 gombolyagból dolgoztam az elejénél. Most leszek olyan bátor és megmutatom nektek a fonákját is (bár nem tökéletes), ahol látszik, hogy nincsenek vezetve a szálak, hanem minden szín külön gombolyagból volt kötve. A háta egy beketötött kárómintával készült, ami alapból nem túl bonyolult, bár a fonákján is megy a minta, ott is számolni kell, csak itt is a fekete színnel gyült meg bajom. Úgy gondoltam ez remek minta lesz hozzá és amúgy is nem birnák végig simával megkötni egy férfi mellény hátát, valami kellett bele és amikor megláttam ezt a mintát tudtam, hogy ez nekem kell. Jó lett méretben és Csabának is tetszik, aminek én nagyon örülök. Hamarosan fölkerül majd a weblapra a teljes leírás mintástól.



Chiar în ultimele 100 de metrii, am reuşit să termin această vestă pentru soţul meu. Ieri după masa când Lilla dormea, am terminat-o şi seara am şi dat acest cadou de ziua lui.
Era mult de lucru cu ea, mai ales culoarea neagră mi-a creat probleme mai ales la brodarea dungilor, dar am ales această metodă în loc să tricotez şi aceste dungi, că şi aşa lucram cu 7 ghemuri în fiacare rând la faţa vestei. aceste dungi nu au ieşit foarte frumoase, dar nu am reuşit să le cos mai frumos, m-am străduit dar na mers. Sînt foarte curajoasă şi vă arăt şi dosul vestei, cu toate că nu este perfectă, să vedeţi cum că fiecare culoare este din ghem separat nu am tras firul pe spate. Spatele vestei este făcut tot cu un model în carouri, dar nu colorat şi parcă este o ţesătură în carouri, nu este un model complicat cu toate că se numără şi pe dos, dar şi aici culoarea a fost problema. Nu voi mai face cred că de curân nimic în negru. Când am găsit acest model, ştiam că asta vreau, se potriveşte perfect cu carourile din faţă, şi nici aşa nu aş putea să fac un spate întreg numai cu ochiuri pe faţă, mă plictiseşte. Îi place şi lui şi este bun ca mărime, fapt care mă bucură mult.

Megint egy díj - Diplomă din nou


Újra kaptam egy díjat, amit nagyon szépen köszönök Krisztának. Cserébe, bár csak fotón kapsz egy szép napraforgót a kertemből, tudom, hogy szereted :o) Persze minden kedves látogatóm fogadja szeretettel a napraforgót és a kardvirágokat :o)
Örülök, hogy mosolyt csal egyesek arcára a blogom :o)



A játék-szabályokról:

1. Tedd ki a díjat a blogodra! - ez már meg van :o)
2. Linkeld ki azt, akitől kaptad! - ez is teljesítve :o)
3. Nevezz meg legalább 3 blogot!

Teodora
Katafolt
Zazálea
fogadjátok szeretettel :o)
4. Hagyj üzenetet a díjazottaknak a díjukról!- ez következik :o)


Din nou am primit o diplomă de blog, acum Kriszta cea care s-a gîndit că merit, îţi mulţumesc. În schimb îţi ofer o frumoasă floare a soarelui, şi dacă este doar o poză, ştiu că şi ţie îţi place mult :o) Evident totti care cititi blogul meu primit virtual cîte o floare din grădina mea :o) Mă bucur că fac pe cineva să zâmbească citind acest blog :o)

Această diplomă are şi un mic regulament:

1. Expune diploma pe blogul tău!- deja am făcut :o)
2. Fă un link către blogul de unde ai primit! - gata şi asta :o)
3. Enumeră celpuţin trei bloguri cui vrei să dăruieşti şi tu această diplomă !

Teodora
Katafolt
Zazálea
Primiţi cu mult drag :o)

4. Lasă mesaj pe cele trei bloguri!




2009. július 20., hétfő

Varrós Tali - Întălnire

A multhéten nagyon jó dolgom volt, két talaálkozóm is volt, az egyiknél mint már írtam én mentem Krisztához, ám a második esetben Teodora látogatott el hozzám, nagy-nagy örömömre. Ő nagyon ügyes a foltvarrásban így rengeteget tanultam tőle. Sajnos csak négy órát tölthettünk együtt, de azt nagyon élveztük mind a ketten és biztos sok ismétlés lesz még.
Először közösen játszótereztünk, megismerhette Lillát aztán itthol neki esetünk a dolgoknak, kipróbálta, hogy a rugós tűzőtalp pászol-e az én régi kis varrógépemhez és nem kis meglepetésemre pászol és ő ügyesen tud tűzni vele, én is kipróbáltam de nekem még nagyon sokat kell gyakorolnom. Ellátott sok-sok hasznos tanáccsal és a tűzőtalpat is nekem ajándékozta, aminek nagyon örlükök és ezuton is köszönök. Rengeteget tanultam ezalatt a rövid idő alatt is, hát ha majd több időre jövünk össze, ami szerintem nem is sokkára lesz, hisz kb 60km-re lakunk egymástól.
Lillának hozott egy aranyos képet ami már fönt is van a szobája falán és neki is nagyon tetszik, akkor este még fürödni is ezzel akart menni :o)
Kaptam még sok hasznos és jó dolgot meg egy nagyon szép hibiszkuszt, a kedvenc színemben. Kölcsönösem meg ajándékoztuk egymást pár dologgal. De a leglényegesebb, hogy nagyon jól éreztük magunkat, csak azt sajnáltuk, hogy így elröpült az idő...
Végül még egy kis kollázs arról, hogy mennyire szereti Lilla lányom a nutellát és természetesen reggeli közben a fontos hívásokat is le kell bonyolítani :o)


Săptămâna trecuta am avut două întălnirii hobby, una de tricotaje cu Kriszta despre care am mai scris şi vineri a venit la mine Teodora, spre marea mea bucurie. Din păcate doar 4 ore am petrecut împreună, dar ne-am simţit foarte bine, precis vom mai repeta acest eveniment :o)
Am început întălnire jucându-ne cu fetiţa mea într-un parc din oraş, deci şi ele două s-au cunoscut :o) După care am venit acasă la mine şi ne-am apucat de treabă. Ea a încercat dacă tălpiţa de quilting se potriveşte şi la vechea mea maşină de cusut (despre care ea spunea numai lucruri bune :o)) şi spre mirarea mea, se potriveşte perfect, ea a reuşit să quiltuească cu acest picioruş perfect cu maşina mea, şi eu am încercat dar mai trebuie foarte mult să exersez. Am primit acest picioruş în cadou, pentru care îţi mulţumesc Teodora şi pe această cale. Eu învăţat mult şi în acest timp scurt, apoi dacă ne vom întălni pentru mai multă vreme...
Şi pentru Lilla a adus un tablou, drăguţ, cu o pisicuţa, care îi plăcea şi ei, vineri seara vroia să se ducă cu ea să facă baie :o)
Am primit de la ea multe lucruri frumoase şi utile, printre care şi un hibiscus în culoarea mea preferată.
Ne-am cadorisit reciproc, dar principalul lucru este că ne-am simţit minunat, ce păcat că aşa repede a trecut timpul şi ea a trebuit să se plece, dar ne vom mai întălni noi, că doar stăm cam la 60km distanţă...
Şi în final vă arăt cât de mult îi place lui Lilla nutella, şi evident şi în timpul micului dejun trebuie să rezolve nişte telefoane importante :o)




2009. július 16., csütörtök

Tűtartó és szívecskék - Suport pentru ace şi inimioare

Hétfőn amikor már kitudódott, hogy tutti a randi Krisztánál kitaláltam, hogy összedobok neki egy kötő- és horgolótűtartót. Az eredeti ötlete Helentől jött és a multkori ceruzatartó mintájára hamar meg is varrtam. Készül hamarosan egy sajátcélra is, ez volt a prototipus :o) Kriszta nagyon örült neki és ennek meg én örültem :o)
Láttam már többeknél elyen nyújtott szívecskét, azt hiszem az eredeti Tilda modell. Én is varrtam egyből négyet, egy saját célra a többi ajándék (egyik szintén Krisztának), de nem vatelinnel tömtem meg őket, hanem saját kertből származó szárított levendulával, ilyen kis illetszívecskék lettem.


Luni când am aflat că deja este sigur că ne vom întălni marţi cu Kriszta, m-am gândit că cos ei repede un suport pentru ace de tricotat şi croşetat. Ideea originală este de la Helen, eu am facută pe principiul suportului de creioan. voi face un şi pentru folosinţă proprie,m acest a fost prototipul :o) Ea s-a bucurat mult de acest cadou, şi eu la rândul eu eram tot fericită că ea s-a bucurat :o)
La mai mulţi am văzut aşa inimioare, parcă modelul este ceva model Tilda. Şi eu am cusut din start 4 bucăţi, una mie iar restul cadou (una tot lui Kriszta), dar nu le-am umplut cu vatelina şi cu levăţică uscată culeasă din grădina mea, deci acestea sînt nişte inimioare de aromaterapie.

2009. július 15., szerda

Kötős kérdések és tali - Întrebări şi întălnire pe tema de tricotat

Helennél újabb kötős-horgolós kérdések vannak már pár napja, most válaszolok rájuk.

Általában hol szoktál kötni/horgolni? Van kedvenc helyed? Miért épp ott?
Fotelben, ágyban, kint a napozó pléden, bráhol ahol adódik alkalom. Tévé előtt szinte mindig, különben elalszom. Ha éppen olyasmit kötök amit figyelni kell akkor belekezdek valami kevésbé figyelem igényesbe, hogy tévé előtt is tudjak dolgozni. Nem rég tanulás közben is kötöttem. Persze beszélgetés közben is, volt már, hogy a fodrásznál is amig vártam, hogy hasson a festék a hajamon. Kádban azért még nem kötöttem, nem lehetett semmi ezt megoldani, Helen :o)
Volt, hogy egészen egyedi helyszínt/napszakot választottál az alkotáshoz?
Nagyon extrém nem sem helyszín sem időpont. Olyan persze volt, hogy a hajnal is szinte a tűk mellett talált. Kötöttem már folyóparton amig a párom várta hogy kapás legyen a halaknál :o)
Szoktál kézimunka közben mást is csinálni? Vagy ha alkotsz, akkor csakis arra koncentrálsz?
Erre a kérdésre már fentebb megadtam a választ, ha nagyon bonyolul a minta akkor csak a kötésre figyelek, de ha nem akkor tutti megy a tv közben, vagy figyelek a gyerekre a medence vagy a homokozó szélén (ez utóbbiak tegnap voltak).

Tegnap megtörtént életem első mini kötős-horgolós talija. Krisztához mentem látogatóba, egész nap ott voltam náluk és remekül éreztem magam. Ezuton is nagyon szépen köszönöm a szíves vendéglátást. Jót haladtam a kárómintás mellénnyel is amit apáromnak kötök, és nagyon sokat beszélgettünk főleg kötésről-horgolásról. Megismerkedtem a tuniszi horgolással, szóval kölcsönösen tanultunk egymástól, nagyon kellemes nap volt. A fotókat a Kriszta leánykája készítette aki nagyon ügyesen tanulgat kötni, horgolni és keresztszemest hímezni, igazán nem esett messze az alma a fájától :o)
Helen a pus acum câteva zile un nou set de întrebări legate de tricotat şi croşetat, încerc acum să răspund.

Deobicei unde tricotezi-croşetezi
? Ai un loc preferat? De ce chiar acolo?
De multe ori în fotoliu sau în pat în faţa televizorului, dar şi pe plajă sau în alte locuri unde am ocazie. Dacă împletesc ceva care cere atenţie şi nu pot să fac în faţa televizorului atunci încep şi ceva mai simplu să pot lucra, că altfel mă adorm. Nu de mult tricotam şi când învăţam/citeam, era ceva foarte simplu nu un model dantelat. Am mai tricotat şi la coafor în timp se aşteptam să reacţioneze vopseaua.
S-a întâmplat vre-odată să alegi un loc sau un moment az zilei mai neobişnuit
?
Loc sau moment foarte extrem nu pot să spun, dar s-a întămplat de multe ori că până zori lucram. am mai lucrat şi pe malul râului când soţul meu pescuia.
Faci şi alt ceva când tricotezi sau te concetrezi numai la lucrul de mână?
Răspunsul la această întrebare se regăseşte în răspunsurile de mai sus, da deobicei mă uit la tv dacă modelul nu este foarte complicat.

Ieri am fost la prima mea mini întălnire de tricot-croşetat. Am vizitat-o pe Kriszta, unde m-am simţit foarte bine. Am stat la ea aproape toată ziua. Şi pe această cale o mulţumesc ei de ospitalitatea cu care m-a primit. Povestea mult, mai els despre tricota şi croşetat, am făcut cunoştinţă cu croşetatul tunisian, am învăţat mult una de la alta, m-am şi avansat cu vesta cu model în carouri pe care îl fac pentru soţul meu. Pozele sînt făcute de fiica ei, care acuma face cunoştină cu lucrul de mână şi este foarte talentată, deci nu a picat departe mărul de copac :o)


2009. július 7., kedd

Lilla strandol - Lilla în bazin

Szombaton kipróbálhatta Lilla a medencéjét. Először félt tőle, de aztán mikor már kint volt az udvaron és megtelt vízzel, kezdet neki tetszeni, később meg már alig tudtuk kirángatni a medencéből, egyébként szeret fürödni a kádban is, szóval nem lepet meg, hogy tetszik neki. Csináltam pár fotót ezekből mutatok nektek is egy kis válogatást.


Sâmbăta a putut Lilla să încerce bazinul ei. Prima data îi era frică de ea, dar când deja era afară în curte şi plină cu apă, a început să-i placaă, iar mai tărziu cu greu am reuşit să mai scoatem din apă, de altfel îi place şi să facaă baie, deci deloc nu este de mirare că îi place să se joace în bazin. am făcut şi nişte poze din care vă arăt şi vouă câteva.

Giveaway Geta Grama & Vadcic

Ha szeretnél Te is ilyen szép Shadow trapunto-t készíteni akkor ajánlom figyelmedbe Geta Grama blogját és weblapját ahol sokat olvashatsz erről és meg is rendelheted a nagyon szépen illusztrált és jól elmagyarázot angol nyelvű e-bookját erről a témáról. Sőt játhatsz is nála egy ilyen e-book-ért.


Dacă ai dori şi Tu să faci o lucrarea Shadow trapunto aşa de frumos, îţi atrag atenţia asupra blogului şi webpage-ului lui Geta Grama, unde poţi să citeşti multe despre această tehnică, şi poţi să şi cumperi e-book-ul ei în limba engleză foarte frumos ilustrată şi plină cu multe explicaţi pe înţelesul tuturor. Chiar poţi să participi la un giveaway unde cadoul este acest e-book.

Vadcicnél is remek játék vár, idézem az ő bejegyzését:
"Játékot hírdetek:
Mindenki részt vehet aki a következő feltételeket teljesíti:
-kiteszi blogjában ezt a képet
-bemásolja blogjába a kis játékszabályt(az idézőjelek közti szöveg)
-feltünteti oldalam elérhetőségét: http://vadcic.blogspot.com
-megjegyzést hagy nekem itt.
Nyeremény:egyenlőre meglepetés-de alku tárgya is!
Nyilván egy "varrósnak" nem adok gyöngyöt és vica-versa.
De annyit mondhatok-nem jár rosszul a nyertes:sőőőt!
A határidő legyen egy hónap,azaz augusztus 01-én sorsolok.
Akkor játékra fel!"
Ja és végül de nagyon is nem utoló sorban szeretném megköszönni Lidérckének a díjat amit már korábban tovább is adtam :o), köszööm Lidércke kedves vagy, hogy rám gondoltál.

Kötés kérdések 3 - Tricotaje întrebări 3

Helen új kötős kérdése most a színekkel függ össze.

Vannak olyan színek, emelyek a mágnesszerűen elkapják a tekinteted? Melyik az a szín, amit egészen biztosan nem tudnál kötöttben/horgoltban magadon elképzelni?
Igen vannak, persze, leginkább a meleg színek, a sárgás, narancsos, vörösses színek, de imádom a natúrt, a bézst, a barna bizonyos árnyalatit mással kombinálva, a bordót. Magamnak is kötöttem már de igazán nem szeretem a feketét pedig most is kötök egy mellényt a páromnak elől kárómintásat. Mutatok egy fotó a teljesség igénye nélkül arról, hogy milyen színeket is kedvelek. Mostanában sokat kötök rózsaszínest is a kislányomnak. Kéket is szívesen hordok, most nemrég is befejeztem egy kékes mellényt magamnak. Lilát csak mással párosítva tudok elképzelni magamon. A zöld áll tőlem a letávolabb, bár a sál-sapka-kesztyű együttesemben van egy nagyon tarka fonal amiben zöld is van, de elenyésző mennyiuségben.


Volt már, hogy vettél olyan színt, ami nem áll jól, vagy csak a pillanat heve elkapott, aztán rájöttél, hogy óriási hiba volt? Mihez kezdtél végül a fonallal?
Venni még nem vettem de kaptam már pl egy csomag pinket, amit meg is kötöttem de nem nagyon hordtam, majd lebontom és kötök Lillának belőle valamiket, neki remekül áll, nekem sem áll rosszul csak nem szeretem.



Al treilea set de întrebări al lui Helen sînt legat de culorii.

Sînt culori care te atrag în mod special? Este vre-o culoare din care nu poţi să imaginezi nici cum să porţi ceva tricotat sau croşeta?
Da sînt, în mod special culorile calde, galben, portocaliu, roşu şi nuaţele acestora. Dar îmi place mult culoarea natur, bordo, bej, unele nuanţe de maro. cu toate că şi pentru mine am mai tricotat ceva în negru, nu prea îmi place şi nici nu-mi stă bine Acuma iarăşi împletesc o vestă pentru soţul meu în negru cu model de carouri în faţă. În ultima vreme lucrez mult şi din roz, pentru fetiţa mea. Îmi place şi multe nuaţe de albastru, nu de mult mi-am făcut o vestă cu multe nuaţe de albastru. Mov numai asortat cu alte culori pot accepta. Verdele este culoarea care nu îmi palce să port, de loc. Vă arăt şi o poză, cu o parte din culorile mele preferate.

S-a întămplat vreo-dată că ai cumpărat un fir dar la urmă ai regretat, că nu-ţi mai plăcea culoarea? Ce ai făcut cu firul respectiv la urmă?
De cumpărat nu am cumpărat, doar am primit un fir pink, din care am şi făcut un pulovăr, dar nu l-am purtat, îl voi desface şi voi tricota ceva din ea pentru Lilla, ei îi stă foarte bine cu această culoare.

2009. július 5., vasárnap

Tündéri Lonkás párna - Pernă cu Felicity Wishes


Elkészült a keresztlányom harmadik és egyben utolsó szülinapi ajándéka is. Péntek éjjel fejeztem be. Remélem tetszeni fog neki... vasárnap délután fogom átadni.
Sikerült összebarátkoznom a vliesofixel is. Persze a kész mű messze nem tökéletes. A rátétek teljes egészében kézzel készültek, mivel, hogy én egyrészt nem tudok olyan szépen varrni hogy cikcakkal varrjam föl géppel az egyes darabokat, másrészt meg ilyen penekaöltést amit látok például katafoltnál az én gépem nem is tud. Tűzni sem igazán tudok géppel túl szépen, igaz a kézi sem a legszebb, de azzal azért jobban boldogulok, így kézzel van tűzve is, egyedül a párna részei vannak géppel összeállítva, mert a hátán a záródás gombokkal van megoldva amihez a gomblyuk is kézi varrás.
Mingid meggyülik a bajom a szenvdicseléssel is, szépen kiszabom a kellő méretre a vatelint és a hátlaopt és valhogy mindig elcsúszik a hátlap, akár fércelem akár biztostűzöm a rétegeket, annyira figyelek és mégsem sikerül, vajon mit rontok el mindig?



Am terminat ultima, adică al treilea cadou pentru ziua de naştere al finuţei mele. Vineri noaptea a reuşit să-l termin. Sper că o să-i placă... duminica după masa îl va primi.
Am reuşit să mă împrietenesc şi cu vliesofixul, pâna acum nu ne-am întălnit. De sigur lucrarea pe de parte nu este prefectă. Aplicaţiile sînt făcute în totalitate manual, în primul rând pentru că eu nu ştiu să cos aşa de precis cu maşina să le cos cu zig-zag, în al doilea rând maşina mea nu ştie numai cusătură dreaptă şi 3 feluri de zig-zag, nu atîtea feluri de cusături decorative. Nici la quiluit nu prea mă descurc cu maşina foarte bine, drept e că nici cu mâna nu sînt cele mai frumoase, dar mă descurc mai bine decît cu maşina. Doar faţa de pernă quiltuita şi spatele husei sînt asamblate cu maşina. Încheietuira este făcută prin nasturi, la care butonierele tot manual le-am făcut.
Tot am probleme şi la a asambla cele trei părţi (faţa, vatelina şi spatele), le croiesc părţile frumos la mărime şi tot se alunecă când încep să le quiltuiesc, şi dacă sînt fixate cele trei straturi prin însăilătură şi dacă sînt cu ace de siguranţă, aşa atentă sînt, mă străduiesc, dar tot nu iese, ore unde greşesc?

2009. július 1., szerda

Giveaway at Juliane


Juliane egyik bájos rózsatündérkéjét lehet megnyerni ha összeszedsz 7 féle vadvirágot, készítesz valami szépet és megmutatod a blogodban. Először azt gondoltam nem jelentkezem aztán vacskamati rábeszélésére mégis csak begyüjtöttem a virágokat és fotóztam, fotóztam és csak fotóztam :o) Az én kis tündérem még kicsi ahoz, hogy ő ma gyüjtögesse a virágokat, de a koszorút egész délután viselte, sőt este is alig akarta letenni, még ha jó nagyra és kissé kuszára is sikeredett. Talán kedvezni fog a szerencse...


La Juliane este un giveaway unde poţi să căţtigi o zână a trandafirilor dacă culegi 7 deferite flori de câmp, le aranjezi într-o compoziţie frumoasă şi pozele le arăţi în blogul tău. Prima data nu m-am gândit să particip dar la urmă m-am răzgândit şi am cules florii şi m-am apucat să fac poze, să făceam, şi tot făcem poze :o) Zâna mea este prea mică să colecţioneze ea florile, dar coroniţa a purtat-o cu toata după masa şi seara abia am reuşit să convingem să nu meargă la dormit cu ea, cu toate că a ieşit destul de mare şi dezordonată :o)Poate voi avea noroc...


You can win a fabulous rose fairy at Juliane giveaway. Collect 7 different wild flowers, arrange theme in a beautiful composition and show the photoes on your blog. I collected and made a wreath for my little fairy Lilla. She will be 2 year old in September, so she is too young now to collect and to make wreath, but she wear it all afternoon, and she wants to go to bead with it, even if it fairly large and rumpled :o). This is a nice challange, thank you for the chance and hope we will win :o)


Szamosparti séta - Plimbare pe malul Someşului

Ma is meg tegnap is lesétáltunk a Szamospartra Lillával egy kis sétára a sekély vízben, na meg kavicsdobálásra. Nagyon tetszett neki, még fogunk majd menni. Ma csináltam pár fotót is amikből mutatok itt is néhányat, mert tudom olyanok is olvassák a blogom akiket érdekel mi van velük nem csak a kézimunka miatt jönnek ide, akit meg nem érdekel az lapozzon :o)
A második képen az Anyukámmal épitenek tornyot, "óiást", ahogy Lilla mondja :o)


Şi ieri şi azi ne-am dus cu Lilla pe malul Someşului, ne-am plimbat în apa puţin adâncă, aruncam pietre în râu, ne distram bine, vom mai merge. Azi am făcut şi nişte poze din care vă arăt câteva, pentru că ştiu că citesc acest blog şi persoane pe care le interesează şi ce este cu noi, nu numai pntru lucru de mână mă vizitează, cei care nu sînt intresaţi o rog să răsfoiescă mai departe :o)
În a doua imagine Lilla cu mama mea construeşte un turn "uriaş" :o)