2010. július 31., szombat

Lilla barkafonalas kardigánja - Jerseul Lillei din fir barka

A kötős része még július első napjaiban elkészült, de az összevarrás az kemény diónak bizonyult, össze varrtam egyszer és nem tetszett, így kibontottam és újra összevarrtam, most már elmegy, szerintem. Amúgy a karaöltőig egyben van kötve. Ilyen kis libegős, nyáriesten felkapós kis darabka.
Barkék gilice kajszi fonalából készült és alig van benne több mint 15 dkg, egész pontosan 155 g, szóval gazdaságos, bár biztos horgolt daraboknál azért másképpen alakul, 3,25-ös tűvel kötöttem, az szerintem pont jó hozzá. Ez volt az első olyan darabom amit 100% pamut fonalból kötöttem, jó volt vele dolgozni.
A szegély minta fonkája lett nálam a színe. A főmintának a közepét még egyszer megkötöttem a nagy minta fölé, mert egy egész nagy minta már sok letvolna, csak úgy simán meg nem akartam hagyni, szerintem jól mutat. Szóval, ha úgy vesszük saját tervezés :), de nem török én még tervezői babérokra, csak kötögetek a magam és a családom örömére.
Itt már Lilla is együttmüködőbb volt, ilyen képeket vág, na meg grimaszol, ha azt kérem mosolyogjon :)
Még van egy majdnem kész darabom, remélem hamarosan mutatom és még készült még valami amit még j darabig nem mutathatok... készülőfélben van egy pulcsi is Lillának, szóval azért nem lazsálok :)Partea de împletit era gata încă în primele zile ale lui iulie, dar cu asamblatul am avut probleme, urâsc sa-l fac pentru că rar îmi reuşelte frumos, şi acum l-am cusut mânecile şi le-am şi desfăcut nu de mult am făcut din nou şi acum e cât de cât ok. De altfel până la mâneci este dintr-o bucată. Este un jerseu uşor pentru dimineţile şi serile de vară.
Este din fir Gilice de marca Barka, nuanţa Caise, pe care o gâsiţi în shop. Este un fir foarte economic, a intrat în acest jerseuaş exact 155 g. Precis dacă ar fi ceva croşetat din ea ar fi mai greu puţin. Am lucrat cu andrele de 3,25, eu zic că e perfect pentru acest fir. Era prima mea lucrare din fir bumbac 100%, era plăcut să lucrez cu ea.
cât despre modele folosite vă pot spune că la modelul din bordură am folosit dosil lucrului pentru faţa jerseului, iar din modelul principal am luat frunzulica din mijloc si am lucrat-o în continuarea modelului pentru că încă un model az fi fost prea mult dar nici aşa simplu nu vroiam să-l las, ez zic că a ieşit bine. Deci dacă vreau pot spune că este disegn făcut de mine, dar nu vreau eu să mă consider ca designer, eu doar împletesc pentru plăcerea mea şi bucuria celor pentru care o fac, în deosebi familia.
De data asta şi Lilla era mai cooperativă :) aşa mutre face când o rog să-mi zâmbească :)
Mai am ceva gata, sper că vă pot arăta cât mai curând... şi lucrez la ceva pulovcăraş... deci nu mă lenevesc :)

2010. július 29., csütörtök

Lilla a kalapjaiban - Lilla purtând pălăriile


Még ezekkel a fotókkal adós maradtam, nem a legjobbak, merta kisasszony nem volt fotószkodós kedvében...


Cu aceste poze v-am rămas doatoare, nu sunt din cele mai reuşite pentru că domnişoara nu avea chef de pozat...

2010. július 23., péntek

Ajándékot kaptam - Am primit cadouri de la Mariana

Mielőtt elmentünk volna nyaralni jött egy meglepetés csomagom, Mariannatól (nincs blogja). Még májusban egy foltvarrócsopornak segítettem egy meglepetés csomagot összehozni ennek a kedves hölgynek aki akkor megszervezett egy kiállitást, tulajdonképpen megrendeltem nekik az anyagokat és díszcsomagolásban elpostáztam őket.
Igazi meglepetés volt, csodás dolgokat találtam a dobozban, minden a kedvenc színeimben és a kedvenc nyári virágommal. Egy nagyon szép terítő az ebédlő asztalunkra (ovális asztal és ovális a terítő is), egy nagyon cuki kötény amit sajnálni fogok használni és egy textil levelezőlap. Még egyszer nagyon szépen köszönöm ezt a csodás meglepetést és bocsánat a késői bemutatásért de most nagyon sokféle dolog volt és van a fejemen.

Chiar în săptămâna de dinaintea plecării în concediu am primit un coleţel surpriză, de la Mariana Tugui. Încă în mai ajutam fetelor din grup în pregătirea unui cadou pentru ea, defapt eu comandam materialele şi îmachetat frumos trimiteam Marianei.
era surpriză adevărată şi am găsit în cutie nişte lucruri fantastice în culorile mele Preferate şi decorate cu floarea mea preferată de vară (da de vară că în fiacare anotimp am altă floare prefarată - primavaraă cele cu bulbi, în deosebi lalelele, vara floarea soarelui, toamna crizantemele iar iarna Crăciuniţa). O faţăa de masaă superbă, ovală pentru masa nostră din sufragerie, tot ovală :), un şorţuleţ fantastic pe care nu ştiu dacă voi avea curajul săl folosesc sau îmi va fi milă... şi o carte poştală textilă. Toate sunt superbe, şi m-am bucurat mult când le-am primit, am fost mai mult decât încântată...
Îţi mulţumesc mult din nou Marianacu acest fir de trandafir, şi îmi cer scuze pentru publicarea întârziata, dar am avut şi mai am atâtea pe cap...

2010. július 22., csütörtök

Anyukám horgolmányai - Croşetat de Mama mea

Még júniusban horgolta ezt a két kalapkát anyukám Lillának, majd egyszer fotózom rajta is :) A kalapkák Barka Gilice bodza fonalból és egy helyi pamut fonalból készültek (ez is pamut csak fényesebb), a gilicéből a két kalapkában van összesen 100g. A bizsukat is ő horgolta nekem, mármint a nyaklánc az enyém a pici gumis karkötő a Lilláé és a két is virágocska a kalapkákat hivatott díszíteni...

aceste pălărioare a croşetet Mama pentru Lilla, încă în iunie. Sunt din fir de bumbac Barka Gilice, nuanţa Soc, pe care o găsiţi în shop, iar rozul este din fir angelica. În cele două pălărioare au intrat împreună 2 ghemuleţe din firul Barka Gilice. Voi face cândva şi poze împreună cu propietara :) Şi bijuteriile sunt crtoşetate tot de Mama, colierul pentru mine, brăţar cu elastic pentru Lilla iar floricele vor decara pălăriile...

Játékra jelentkezem - Particip la un bloganiversary giveaway

Erga blogja egy éves és ezért játékot hírdet, amit én sem hagyhatok ki... 3 ékszert sorsol ki, nézzétek meg a blogjában.
Én a karkötőt vállasztom, hátha nyerek.
Még sok blog szülinapot kívánok kedves Erga, ezzel a liliommal.


Blogul lui Erga împlineşte un an, şi cu această ocazie anunţă un giveaway unde vor fi daruite 3 bijuterii din mărgele, uitaţi-vă şi voi cât de frumoase sunt. Eu brăţara am ales :)


2010. július 15., csütörtök

Nyaraltunk - Am fost în concediu

Nyaraltunk Marosfőn, Gyergyószentmiklóstól kb 15km-re. 5-én mentünk és 13-án érkeztünk haza. Nagyon szép volt. 2004-ben nyaraltunk utoljára. Marosfő egy aranyos hegyvidéki falucska. Mi az Irénke Panzióban száltunk meg, amit melegen ajánlok mindenkinek aki arra jár és szállást keres. A házigazdáink nagyon rendes, kedves emberek voltak, szinte rokonaimnak érzem már őket.
Irénke, a háziasszonyunk istenien főz, fantasztikus erdélyi étkeket ettünk, elfogadható áron. Olyan kár, hogy ilyen messze van mert ha közelebb lenne sűrlyebben el látogatnánk még Marasofőre, de remélem azért még eljutunk.
Marosfőn is jókat lehet sétálgatni, akár hegyet és erdőt is járni ha nagyobb gyerekkel vagy gyereknélkül van az ember de megközelíthető még jó pár hargitai nevezetesség. A házigazdánk volt olyan nagylelkü, hogy kölcsön adta az autóját és így megtudtuk nézni a Gyilkostót és a Békás szorost ami fantasztikus volt, és ezuton is köszönöm a kedvességet és a bizalmat.
Lilla nagyon imádta az egészet, azóta is kérdezgeti mikor megyünk megint vonattal. Irénkének meg nagyon hiányzik Lilla, hisz ott csivitelt mindig valahol és nagyon jól összehangolódtak már rögtön első reggel, igaz Lilla egy nagyon könnyen barátkozó komunikativ leányka. Rögtön első reggel elmentek sétálni és szedtek erdei szamócát amiről Lilla ki is jelentette, hogy milyen kicsike ez az eper :) Nagy szerencsére ott nyaralt pár napig az Irénke unokahuga is, a kis nyolcadikos Emi, akivel szinte összenőt Lilla, szomorú is volt amikor hazavitték. Nekünk is jó volt mert ők el-el tüntek és így Lilla sem unatkozott.
A háziak vettek át gombát amit vittek tovább exportra, persze Lilla mindig ott sertepeltélt a gombát hozók és a az átvevő gazdasszonyunk körül és kinevezte magát gombaszakértőnek :) Persze voltak sokkal apróbb gombák is de volt ez az óriási amit meg kellett örökíteni. Amikor csengettek a kapunál már Lilla mondta is, hogy "gomba" :)
Sokat sétálgattunk a környéken, rengeteget pihentünk, semmit tettünk.
Kötöttem is, bár főleg csak amikor Lilla délután szundin volt, majd mutatok ilyesmit is egy későbbi bejegyzésben.
Egy napi program volt a Gyilkos-tó és a Békás szoros meglátogatása és másnap vonattal elmentünk Csíkszeredába, kitaláltam, hogy meg kellene lepni Katát. Nagyon kedvesen fogadott minket és jó volt, hogy személyesen is találkozhattunk. Köszi Kata a kedves vendéglátást! Lilla még egy elefántot is kapott tőle, csak fotószkodni nem volt kedve velünk. Mivel beharangoztam neki, hogy Kata babákat varr az első kérdése az volt, hogy te varrsz babákat :)

Mutatok pár fotót de még többet láthattok itt.


Am fost în concediu la Izvoru Mureşului în Harghita. Izvorul Mureşului este un sat montan la aproximativ 15 km de Gheorgheni. Ne-am dus în data de 5 şi am revenit pe data de 13. Era minunat. În 2004 am fost ultima dată în concediu. Îţi mulţumesc Sanda de idee :)
Ne-am cazat la Pensiunea Irenke, o pensiune pe care o recomand cu mare drag tuturor pentru că am avut parte de gazde minunate, am locuit într-o camera frumoasă şi am mâncata mâncăruri foarte gustoase, şi pe deasupra nici nu era scump.
Îmi pare foarte râu de distanţa mare dintre noi (aproape 9 ore cu rapidul ) că ne-am duce mai des, dar sper că vom mai ajunge la Izvoru Mureşului.
Am avut acum şi norocul că circula rapidul de Satu Mare - Mangalia şi aşa nu trebuia să schimbăm trenul, urcam în Satu Mare şi am cobărât doar în Izvorul Mureşului unde Irenke ne aştepta deja în gara şi când ne-am întors noaptea la ora 2 ne-an condus la tren.
Toţi ne-am simţit minunat, ne-am odihnit, ne-am lenevit, făceam plimbări în zonă şi pentru o zi am primit în împrumut şi maşina gazdei să putem vizita Lacul Roşu şi Cheile Bicazului, vă puteţi închipui cum ne-am împrietenit ... :)
Am şi tricotat mai ales în timpul de somn al lui Lilla, voi reveni asupra acestei teme într-o altă postare.
Gazdele preluau cipercile culese din pădure, şi Lilla deja s-a autocalificat ca expert în ciuperci, tot era pe lângă gazda noastră când prelua ciuperci. Evident marea majoritatea ciupercilor nu erau giganţi, dar această ciupercă merita să fie fotografiată că era imensă, cântărea 1,5 kg. Când sunau la poartă Lilla deja spunea "Ciuperci" :) Irenke şi de atunci spune cât de mult îi lipseşte micuţa noastră prinţasă, s-au împrietenit din prima clipă. În prima dimineaţa s-au dus împreună la primlabare şi au cules fragi :)
Am avut norocul şi că nepoata gazdei noastre petrecea câteva zile din vacanţă în pensiune. Emi era o fetiţă drăguţă de clasa 8-a şi se ocupa fantastic de Lilla, s-au împrietenit, când duminica s-a dus acasă Lilla era tristă... Dar aşa măcar nici Lilla nu s-a plictisit lângă noi. Lilla se acomodează uşor în orice situaţie este o fetiţă foarte frietenoasă şi comunicativă, şi aici era favorita gazdelor, am vorbit la telefon şi ne-a spus că foarte mult îi este dor de Lilla :) ştie gagicuţa ce trebuie să facă să fie îndragit imediat de oricine :)
Şi în Izvoru Mureşului aveţi posibilităţi de plimbat dar tot de aici puteţi ajunge la toate destinaţiile renumite a Harghitei.
O zi ne-am dus şi la Miercurea Ciuc, că mi-a venit idea să vizitez pe Kata, care ne-a primit cu mult drag. O mulţumesc şi pe această cale de ospitalitate. Lilla a primit de la ea un elefănţel de care s-a bucurat mult dar nu prea avea chef să se pozeze cu noi... Dar măcar eu am avut ocazia să văd o parte din lucrările minunate realizate de Kata.
Vă arăt şi aici nişte poze, dar dacă mai sunteţi curioşi să recomand cu drag albumul cu peste 200 de poze.