2011. május 30., hétfő

Roxette


Szerdán életem első nagy koncertjére megyek és ez természetesen egy ROXETTE koncert. Nem vagyok elvakult rajongó de a Roxette nagy kedvencem már több mint 20 éve.
Mivel Bukarest meszebb is van és még drágább is a jegy mint Budapestre ezért nem ma megyek a a bukaresti koncertre (pedig biztos szuper lesz hisz Marie ma ünnepli a szülianpját és a román rajongók nagyon készülnek rá).
Szóval szerdán megyünk Pestre a Papp László arénába.
Még soha nem voltunk autóval Budapesten, de reméljük a GPS nem vezet félre, mondjuk egész Pestig oké mert megyünk végig az M3-on, és reméljük ott sem lesz gond.
Ezeket most mind azért írom le hogy ha valakinek vannak tipjei tanácsai az úttal és a koncerttel kapcsolatban nagyon örülnék ha megírná. Pl, hogy vajon fényképező gépet be szabad-e vinni a koncerte (sima nem leszedhető objektives, de nem is az a pici ami a tenyeredben elvész). Megy úgy amúgy bármilyen tanácsot szívesen veszek és köszönök.
És igen már nagyon várom és egész nap Roxettet hallgatok és éneklek, készülök... :)



Avonmarket.ro

Pár hete inditottunk egy új webshopot, AVON termékeket forgalmazunk rajta, itt Romániában. Nézzetek be, van egy játék is a facebookon (országon belüli játék).
www.avonmarket.ro



Recent am deschis un nou webshop, un webshop pentru produse AVON. Avem acum şi o promoţie de deschidere prin facebook, unde puteţi câştiga un parfum şi un voucher.
Veniţi să vedeţi despre ce e vorba. WWW:AVONMARKET.RO

2011. május 29., vasárnap

Magasított ágyás 1 - Straturi 1


Ez most egy tisztán csak kertészkedős bejegyzés lesz és jön még folytatása is.
Tudom, hogy nem ilyenkor szoktak ágyást építeni, de nekünk most telt pe a pohár ami a kertünket illeti, iszonyatosan kezelhetetlen. Alapjáraton rém tömör, agyagos a a talaj felénk erre még rá tesz egy lapáttal, hogy azta földet amit kiástak amikor a garázs alá pincét ástak szét terítettük a kertben, még rémesebb lett (nem is talátunk rá mukit aki elviszi, vagy aki akarta vinni marha sokat kért és nagyon nem volt miből). Tele van óriás nadájtő tövekkel, vadszederrel és hasonló ragaszkodó növényekkel. Ha esik az eső akkor ragad mint a csiriz ha meg szárazság van olyan mint a beton, csak csákánnyel lehet megművelni. Szóval tényleg rémes. Eddig kinlódtunk vele, egyik évben még jó pár szekér marha / ló trágyát is hozattunk, de sokat nem használt mert az első felkapáláskor lekerült és újra az agyagos cucc került felülre. Most azt mondtuk még megpróbálkozunk a magasított ágyással, ha ez bevállik jó, ha nem ennyi a kertészkedés, de én azt mondom ettől ami most van csak jobb lehet.
Szóval belefogtunk ebbe a jó drága kertészkedési módba (eddig ez a két ágyás benne van kb 400 lejbe- kb 26000 ft, de ha müködik a dolog lesznek még ősszel vagy amikor lesz rá "keret"), reméljük végül azt mondjuk majd, hogy megérte.
Hihetelen módon sikerült egyszerre beszerezni a keret alá a bontott téglát, az iszapos földet a Szamos partról és a a deszkát a kerethez. Szombaton neki is láttunk. Egész délelőtt szállitotta haza a párom a segítségekkel a téglákat (összesen 450 db téglát vettünk, mert ebből lesz a grillsütő is) meg a deszkákat aztán délután neki látott tervezgetni, méricskélni, alapozni és a deszkát darabolni. Estére az egyik keret már állt is. Ma elkészült a másik is, belül ki lett fóliázva és el kezdte feltölteni. Legalul van benne karton doboz darab, azon meg durvára vágott ágak és a múlt héten lekaszált fű.
Írjak méreteket is: az első még 150 cm széles a második már csak 120 cm, a magasságuk 40 cm, a hosszúk, ha jól rémlik kb 4m (de ezt majd még megnézem, mert nem tudom már)
Majd még írok róla, hátha valakinek segítséget jelent ha ilyet akar építeni.







Aceasta va fi o postare pur grădinărit.
Ştiu eu bine că nu vara se fac straturile nici cele simple nici acestea înalte, dar noi acum ne-am săturat de lupta ce am dus cu grădina noastră. Solul din start e foarta argiloasă dar noi am mai împrăştiat pe grădină şi pâmântul scos în urma săpârii pivniţei de sub garaj, a devenit şi mai argilos şi mai greud e cultivat ( nici nu prea am găsit pe nimeni care s-l ducă şi cel care vroia cerea foarte mult şi noi nu aveam din ce să-l plătimj, aveam destule cheltuieli cu construirea casei). E plin de tătănasa, mure sălbatice şi alte plante care ţin mult la noi, din păcate. Dacă plouă nu poţi intra pe el, e aşa noroios iar când e vrebe uscată e aşa de tare ca betonul. Chiar e o catastrofă. Într-un an am adus şi mai multe căruţe de gunoi dar primăvara cu prima săpare cu motocultorul totul s-a dus jos şi a revenit sus pâmântul argilos. Până acum am rezistat, am zis că mai dăm o şansă acestei metode de grădinărit cu straturi înalte, dacă va merge e ok dacă nu atât a fost.
Deci ne-am apucat de acestă metodă costisitoare şi sperăm că va ieşi bine...
E chiar incerdibil că am reuşit să facem rost în acelaş timp şi de cărămişi din demolare (pentru fundaţiea sub cadrul din scânduri), scândurî şi pâmânt nămolos de pe malul Someşului.
Sâmbăta soţul mei cu ajutori lui transporta cărămizile (am luat 450 buc, din asta vrem să facem şi grillul), scândurile. Apoi dupămasa măsura, proiecta, făcea fundaţia şi tăia scânduri pentru cadrul stratului. Seara un cadru era gata.
Azi a pus folie pe cadru şi s-a apucat de umplerea stratului. Primul strat a pus carton, apoi crengi mai mari şi iarba tăiată săptămâna trecută.
Dimensiunile: primul era de 150 cm lat, iar al doilea 120 c, înălţimea este de 40 cm, iar lungimea parcă 4m, dar nu mai ştiu sigur, trebuie să mă documentez :)
Voi mai veni cu postări despre straturile noastre. Acum facem doar două, probabil toamna continuăm ( aceste două starturi aau costat cam 400 lei - deci deloc nu era ieftin).


2011. május 23., hétfő

Virágok, május 2011 - Flori, mai 2011

Mivel kézimunkát mutatni most semmit nem tudok, mutatok egy nagy csokor virágot :). Hogy miért? Csak, mert szépek :)

Lucru de mână nu am ce să vă arăt, aşa că vă arăt nişte flori din grădină :) Şi de ce? Pentru că sunt frumoase :)



A sárga futórózsám, imádom, olyan szép mikor így tele van virággal.

Trandafir galben căţărător, adorabil când e plin de flori, ca şi acum.

Fehér pünkösdirózsa és Rózsalonc (Bristol ruby)

Bbujor alb şi Weigela (bristol ruby)

Csillagfürt mix és óriási illatos irisz.

Mix de lupini şi un irisz gigant şi parfumat.


A bal felső aprócska színváltó törperózsa, , alatta rózsaszínű bokorrózsa, jobbra meg egy csodás narancssrga bokorrózsa.

Stânga sus trandafir pitic, care pe parcursul înfloririi îşi schimbă culoarea, de sube ea un trandafir tufă roză, iar în dreapta un trandafir tufă portocalie, minunată.

A bal felső és a jobb alsó metélőhagyma a másik kettő valami sziklakerti díszshagymaféle de már nem tudom milyen , az őszön vettem, meg is feledkeztem rőla, meglepi volt mikor kinyilt.
Soiurir de cepe, stânga sus şi dreapta joi, ceapă de tuns, cea galbeană şi ciclam, sunt nişte cepe decorative din grădina de stâncă, luate toamna, de care am şi uitat, era surpriză când s-a înflorit.


2011. május 19., csütörtök

Fehér boleró - Bolero alb

Az úton Csongrád felé fejeztem be, illetbe ott kötöttem meg az utolsó pár sort a szegélyből és láncoltam le.
amúgy egyedi tervezés, meg is látszik rajta, főleg az elején. Nem a legjobb választás volt ez a minta, mert a többi részen ugyan szuper de az elejéna sok szaporítás aztán fogyasztás miatt nem szimetrikus a két elej, de amúgy nem rossz.
A szegélye is saját ötlet, leltem ugyen egy mintát ami tetszett de sehogy nem értettem a leírást így nekiálltam én kitalálni valamit és szeretem amilyen lett.
Barka gilice bodza színéből van kötve , csupán 180 g-ot nyom, 3,25 mm-es tűvel kötöttem.
A törzse egyben van kötve.
Kellesz rá valami zsinór vagy valami ami kicsit összefogja mert mindig lecsúszik a válláról.








Pe drum spre Csongrád am terminat acest bolero, adică în maşină am tricotat ultimele rânduri din bordura. Îmi aparţine designul, se şi vede, mai ales la părţile din faţă. Acest model nu era alegerea perfectă, în rest e ok, în faţă nu aieşit simetric pentru că mereu se scad şi se înmulţesc ochiurile şi modelul nu e lafel în fiecare rând, în rest nu e râu.
Şi bordura e făcută după idea mea, am găsit un model, care îmi plăcea dar nici cum n-am reuşit să descifrez descrierea şi cum că timpul îmi era foarte limitat am ghicit eu un model care la urmă a ieşit frumos, îmi place...
boleruel este împletit din fir Barka, nuanţa Soc, cântăreşte 180g şi am lucrat cu andrele de 3,25. În fară de mâneci e dintr-o bucată.
Va trebui să-i fac şi un şnur sau ceva pentru al încheia, prinde puţin, pentru că mereu îi alunecă de pe umeri.



Lagzi - Nunta

Tartozom egy bejegyzéssel a lagziról.
Kezdem az elején, hogy sikerült megcsináltatni Lillának is az útlevelet. És most had hőzöngjek itt egy kicsit. Nem lehetett neki csak egy éves útlevelet csináltani, mert rövid volt az idő és a normál 3 éves az 2 hét, nekünk meg ugye csak egy hetünk volt. Itt nálunk egy három évre szóló útlevél kb 17500 forintba jön ki, míg mint megtudtam ugyan ez Magyarországon 2500 ft, enyhén szólva is ez rablás a román állam részéről.
Az útlevél osztályon nagyon kedvesek voltak, csak éppen nem mondták, hogy ne azt írjuk be, hogy ellopták mert akkor ha nem itthol történt le kell fordíttatni a jegyzőkönyvet ami kb 7400 ft, ha azt mondjuk, hogy elvesztettük akkor megusszuk egy kb 2500 forintos büntetéssel (ezt már csak akkor mondták mikor mentünk intészkedni és már meg volt a fordítás). Amúgy meg az egy évre szóló útlevélnek is a díja is kb 14000 ft és csak egy évig jó.
Amúgy meg mindkét ország rendőségében pozítivan csalódtam, kedvesek és segitőkészek voltak.
A lagzi előtti héten sikerült megfázzak és bár szorgalmasan kezeltem magam (inhalálás, forró, sósvízes lábfürdő, lórugásnyi coldrex ( egy tasak 1000mg paracetamol) - innyire nem is szoktam lelkiismeretesen kezelni magam), mégis nem lettem túl jól szombatra. Hideg is lett a hétvégére, nekem meg mint látjátok a képeket elég vékonyka ruhám volt (nem számitottam sem a hidegre sem arra, hogy egy széllel bélet kertvendéglőbel lesz a mulatság - fent volt nádfedele oldalt meg erre a napra bevonták valami fóliával és estére hősugrázót is beszereztek, de mégsem olyan volt mintha egy zárt helyen let volna). Olyan idő volt mint márciusban, abszolut nem májusi. Még napközben egész jól voltam, ki-ki sütött a nap is, de estére kegyetlenül elkezdtem fázni, volt egy kardim azt felvettem és mindkét kendőt (a citront is és a gailt is) a nyakamba tekertem. Éjjelre sikerült be is lázasodnom,fogalmam sincs mennyi volt az este folyamán de hajnalra mire ágyba kerültem (fel negy) 38,2 volt. Én aki nem is tudom hány éve de legalább 15 de lehet 20 is, hogy nem voltam ilyen lázas most totál kiütődtem ettől a náthától, nekem a 37,2 is már láz (ennyi volt a kórházban mikor Lillát szültem - ott is megfáztam, a normál testhőm 36 fok körül van, kétszer mérik, hogy értékelhető legyen, a vérnyomsásom színtén :D). Az ottaniaknak a java is haza ment átöltözni, volt aki télikabátban volt, de nekem nem volt más, nem ilyen időre készültem és azt sem tudtam, hogy ilyen nyított helyen leszünk (igaz ami ruhám ilyen alkalomra jó, nem igen jön már rám- jó pár éve voltunk utóljára lagziban, akkor vagy 3 kilóval kevesebb voltam).
Szóval bár amúgy egész jó lagzi let volna de így nem nagyon volt egy kellemes esemény a számomra, de eltelt és túl lettünk rajta. Aki kicsit ismer tudja, hogy engem nem szokott így ledönteni a nátha és nem is síránkozom ennyit, ez most valami elvetemült változat volt. Na akkor most jól kisírtam magam (most már jól vagyok a sebek is elmúltak az orromról, nem látszott az orrom olyan sebes volt - mehettem volna a vasorrú bába szépség versenyre :D)
Lilla tündéri volt, tökéletesen teljesítette a szerepét, szépen vitte a gyűrűpárnát,nagyon büszke voltam rá. Tündökölt a figyelem középpontjában, volt csodás csokra, mesés ruhája (amit anyum varrt, meg az enyémet is) és a kardija is elkészült (erről egy másik posztban írok). A rucija meg nagyon hasonlitott a királyi lagzni levő koszorús lányka ruhájához (volt ott is egy ilyen korú kis koszorúslány), tényleg olyan volt benne mint egy kis királylány... és nem is vagyok elfogult, á nem :D
Amúgy meg egyforma anyagból (vajszínű) készült mindettőnk ruhája, az enyém újjanélküli, erőssen felszabott vállal, mell alatt betéttel aztán húzott szoknya résszel, de igazándiból nem tudtam megmutatni milyen szép is volt, nem ilyen időjárásra volt varrva.
Készültem kis táskákat varrni de sajna nem volt időm már rájuk, viszont a Lilla hajában a kis organza virágot én készítettem.
Hoztam neket egy halom képet is.






Vă sunt datoare cu o postare despre nuntă.
Îcep cu povestea despre paşaport. Până las urmăam reuşit să facem paşaport pentru Lilla, e valabil doar un an (cea valabilă trei ani se face în două săptămâni şi noi aveam la dispoziţie doar o săptămână) si costa 216 lei (cea pentru 3 costă 276). Încă sunt tare revoltată pentru jaful ce face statul român legat de paşaport, la noi un paşaport pentru trei ani costă aşa cum am spus 276 lei acelaş paşaport dincolo de graniţă costă doar 39 lei (da aţi citit bine costă de 7 (şapte) ori mai mult al nostru). E chiar revoltător.
Am rămas surprinsă pozitiv de comportamentul poliţiilor ambelor ţării, şi la noi şi la unguri erau amabili şi ajutătorori, era o surpriză plăcută. Cei de la noi de la paşapoarte erau amabili, numai uitau să ne spună să nu declarăm furt la schimbarea paşaportului pentru că aşa avem de făcut şi traducerea procesului verbal (care a costat 113 lei - 3 pagini cu legalizare cu tot) ci să spunem că l-am pierdut că aşa ne dă o amendă de aprox 40 lei şi cu asta am şi scăpat. asta ne spunea doar doamna care făcea poză la fetiţa, deci anul acesta am luat două paşapoarte pentru ea, cu cost total de 605 lei, cam scump...
buletinele noaste s-au făcut aici la noi în comună şi erau gata foarte repede, marţi am depus actele, joi dimineaţa aveam deja în mână noile buletine.
În săptămâna nunţi am reuşit să mă răcesc, şi cu toate că de data asta am fost foarte cuminte (mi-am făcut inhalare, băiţă pentru picioare cu sare, am luat coldrex maxgrip, cea cu 1000 mg de paracetamol) tot nu m-am făcut bine până vineri.
Şi vremea s-a răcit destul de mult şi aşa cum vedeţi în poze eu aveam o rochiţă destul de subţirică, nu m-am pregătit pentru aşa vreme de martie, eu speram că va fi vreme de mai, că doar era 7 mai, şi nu m-am pregătit nici că nunta va fi la un restaurant , defapt terasă, care are doar acoperiş din nuele, partea laterală era doar pentru acestă seara învelită cu ceva nylon şi au mai pus şi ceva "candelabre stâlp" care funcţionau cu gaz şi făceau puţin cald. Încă ziua nu era bai, că a mai ieşit şi soarele dar seara îmi era tare frig. Aveam un cardigan care am luat-o pe mine şi am pus ambele şaluri (citronul din mohair şi gail-ul din lână) la gât şi pe umăr, dar tot îmi era frig, nu aveam altă haină numai blugi cu ce m-am dus, şi la o nuntă tot nu te duci în blugi. Nic nu prea aveam ce să duc mai gros că nu prea am că n-am fost lşa nuntă de ani buni şi când am fost era vara şi era cald, cu 20 de grade noaptea. Mi-am făcut şi febră, eu care nu am avut de minim 10 ani dar poate şi 20 aşa febră. Eu când am deja 37,2 am deja febră (atât aveam în spital când am născut-o pe Lilla - şi atunci m-am răcit), la mine normalul este în jur de 36 de grade , şi atunci dacă îl măsor de două ori :D la fel şi tensiunea, în a opta lună mi-a măsurat-o de două ori a crezut că s-a stricat aparatul, a şi spus asistenta că eu nu trăiesc nu am temperatură şi nici tensiune :D) La ora 3,30 când ne-am pus în pat măsuram 38,2, dar poate în timpul nopţi era şi mai mult. Şi noi nu putea să ne ducem acasă pentru că eram naşi miresei. Cei de acolo se duceau acasă şi se schimbau în haine calde, erau musafiri şi în paltoane de iarnă... serios.
Deci puteam să ne simţim şi bine dar aşa nu prea aveam chef de distracţie, dar a trecut şi asta. cine mă cunoşte puţin ştie că nu sunt genul care se plânge de o răceală sau se lasă dărămată de o răceală, dar asta pare a fi fost una mai agresivă. Dar deja mă simt bine.
Lilla era domnişioara de onoare şi erau tare mândră de ea că aşa frumos ducea perniţa cu inele la starea civilă. era în centrul atenţiei şi se profita din plin de asta, avea şi un buchet minunat. În rochiţa ei minunată (din acelaş material, de culoarea untului, ca şi a mea, ambele cusute de mama mea) arăta ca o prinţesă. La nunta regală din 29 aprilie era o domnişoară de onare de vârsta lui Lilla şi avea rochiţă asemănătoare ( nu după aceea am făcut, era gata de Paşti), era ca o prinţesă, şi eu nici nu sunt părtinitoare, ah nu... :D. Pe drum am reuşit să-i ntermin şi boleroul, despre care scriu în următoarea postare.
Am vrut să ne cos şi nişte poşetuţe, dar n-aveam timp, doar floricica de organza din părul lui Lilla era făcută de mine.
V-am adus şi o mulţime de poze...




2011. május 5., csütörtök

Gail - Night song

Elkészült a kendőm, még kedden este, tegnap blokkolódott most már kész teljesen.
Nagyon szerettem kötni, igazán egyszerű minta. A Gail régi tervem volt, mikor tavaly kaptam a fonalat akkor tudtam, hogy ez elsz belőle. Fonalfalós a kendőcske amúgy :)
Ercsu által festett Rikker egyágú merinó gyapjú.
Összesen 105 g, még maradt egy pici de az már nem adot volna ki egy mintaegységet, főleg ilyne növekvő szemszámmal, de szerintem pont eléggé nagy lett 150 cm a háromszög hosszabbik oldala és 100-100 cm a két keskenyebbik.
Elég haladós volt már csak a 4,5 mm-es tű miatt is.
Ezzel most teljesen elégedett vagyok.
Készül a kis csipke kardigán is, napok óta kötök mint az őrült (ma is hajnali 5-kor kerültem ágyba, adiggra lett kész a két ujja). Mára még van a szegély, az ujjak beállitása és a szálak eldolgozása.
A szélmalom kardi most picit félrekerült, de az is meg lesz ha haza kerülünk.
Miután hazajöttünk mutatok majd még fotókat erről is meg arról is.


Am terminat şalul, încă marţia, ieiri a stat la blokking, acum e complet gata.
Era foarte plăcut să lucrez acest model, chiar nu e complicat. Gail era primul meu şal triunghiular şi a mer fără probleme.
Este realizat din lână merino, cu andrele de 4,5mm.
cu această piesă chiar că sunt foarte mulţumită.
Cântăreşte 105 g iar latura cea lungă a triunghiului este 150 cm şi cel scurte 100 cm.
Lucrez din plin şi la cardiganul alb dantelat, voi lucra şi pe drum ca să-l termin. Nu se prognostizeaza vreme foarte calda, deci chiar va fi bine venită domnişoarei la nunta din sâmbăta.
După ce renvenim voi arăta poze cu toate creaţiile purtate de noi.