2010. július 15., csütörtök

Nyaraltunk - Am fost în concediu

Nyaraltunk Marosfőn, Gyergyószentmiklóstól kb 15km-re. 5-én mentünk és 13-án érkeztünk haza. Nagyon szép volt. 2004-ben nyaraltunk utoljára. Marosfő egy aranyos hegyvidéki falucska. Mi az Irénke Panzióban száltunk meg, amit melegen ajánlok mindenkinek aki arra jár és szállást keres. A házigazdáink nagyon rendes, kedves emberek voltak, szinte rokonaimnak érzem már őket.
Irénke, a háziasszonyunk istenien főz, fantasztikus erdélyi étkeket ettünk, elfogadható áron. Olyan kár, hogy ilyen messze van mert ha közelebb lenne sűrlyebben el látogatnánk még Marasofőre, de remélem azért még eljutunk.
Marosfőn is jókat lehet sétálgatni, akár hegyet és erdőt is járni ha nagyobb gyerekkel vagy gyereknélkül van az ember de megközelíthető még jó pár hargitai nevezetesség. A házigazdánk volt olyan nagylelkü, hogy kölcsön adta az autóját és így megtudtuk nézni a Gyilkostót és a Békás szorost ami fantasztikus volt, és ezuton is köszönöm a kedvességet és a bizalmat.
Lilla nagyon imádta az egészet, azóta is kérdezgeti mikor megyünk megint vonattal. Irénkének meg nagyon hiányzik Lilla, hisz ott csivitelt mindig valahol és nagyon jól összehangolódtak már rögtön első reggel, igaz Lilla egy nagyon könnyen barátkozó komunikativ leányka. Rögtön első reggel elmentek sétálni és szedtek erdei szamócát amiről Lilla ki is jelentette, hogy milyen kicsike ez az eper :) Nagy szerencsére ott nyaralt pár napig az Irénke unokahuga is, a kis nyolcadikos Emi, akivel szinte összenőt Lilla, szomorú is volt amikor hazavitték. Nekünk is jó volt mert ők el-el tüntek és így Lilla sem unatkozott.
A háziak vettek át gombát amit vittek tovább exportra, persze Lilla mindig ott sertepeltélt a gombát hozók és a az átvevő gazdasszonyunk körül és kinevezte magát gombaszakértőnek :) Persze voltak sokkal apróbb gombák is de volt ez az óriási amit meg kellett örökíteni. Amikor csengettek a kapunál már Lilla mondta is, hogy "gomba" :)
Sokat sétálgattunk a környéken, rengeteget pihentünk, semmit tettünk.
Kötöttem is, bár főleg csak amikor Lilla délután szundin volt, majd mutatok ilyesmit is egy későbbi bejegyzésben.
Egy napi program volt a Gyilkos-tó és a Békás szoros meglátogatása és másnap vonattal elmentünk Csíkszeredába, kitaláltam, hogy meg kellene lepni Katát. Nagyon kedvesen fogadott minket és jó volt, hogy személyesen is találkozhattunk. Köszi Kata a kedves vendéglátást! Lilla még egy elefántot is kapott tőle, csak fotószkodni nem volt kedve velünk. Mivel beharangoztam neki, hogy Kata babákat varr az első kérdése az volt, hogy te varrsz babákat :)

Mutatok pár fotót de még többet láthattok itt.


Am fost în concediu la Izvoru Mureşului în Harghita. Izvorul Mureşului este un sat montan la aproximativ 15 km de Gheorgheni. Ne-am dus în data de 5 şi am revenit pe data de 13. Era minunat. În 2004 am fost ultima dată în concediu. Îţi mulţumesc Sanda de idee :)
Ne-am cazat la Pensiunea Irenke, o pensiune pe care o recomand cu mare drag tuturor pentru că am avut parte de gazde minunate, am locuit într-o camera frumoasă şi am mâncata mâncăruri foarte gustoase, şi pe deasupra nici nu era scump.
Îmi pare foarte râu de distanţa mare dintre noi (aproape 9 ore cu rapidul ) că ne-am duce mai des, dar sper că vom mai ajunge la Izvoru Mureşului.
Am avut acum şi norocul că circula rapidul de Satu Mare - Mangalia şi aşa nu trebuia să schimbăm trenul, urcam în Satu Mare şi am cobărât doar în Izvorul Mureşului unde Irenke ne aştepta deja în gara şi când ne-am întors noaptea la ora 2 ne-an condus la tren.
Toţi ne-am simţit minunat, ne-am odihnit, ne-am lenevit, făceam plimbări în zonă şi pentru o zi am primit în împrumut şi maşina gazdei să putem vizita Lacul Roşu şi Cheile Bicazului, vă puteţi închipui cum ne-am împrietenit ... :)
Am şi tricotat mai ales în timpul de somn al lui Lilla, voi reveni asupra acestei teme într-o altă postare.
Gazdele preluau cipercile culese din pădure, şi Lilla deja s-a autocalificat ca expert în ciuperci, tot era pe lângă gazda noastră când prelua ciuperci. Evident marea majoritatea ciupercilor nu erau giganţi, dar această ciupercă merita să fie fotografiată că era imensă, cântărea 1,5 kg. Când sunau la poartă Lilla deja spunea "Ciuperci" :) Irenke şi de atunci spune cât de mult îi lipseşte micuţa noastră prinţasă, s-au împrietenit din prima clipă. În prima dimineaţa s-au dus împreună la primlabare şi au cules fragi :)
Am avut norocul şi că nepoata gazdei noastre petrecea câteva zile din vacanţă în pensiune. Emi era o fetiţă drăguţă de clasa 8-a şi se ocupa fantastic de Lilla, s-au împrietenit, când duminica s-a dus acasă Lilla era tristă... Dar aşa măcar nici Lilla nu s-a plictisit lângă noi. Lilla se acomodează uşor în orice situaţie este o fetiţă foarte frietenoasă şi comunicativă, şi aici era favorita gazdelor, am vorbit la telefon şi ne-a spus că foarte mult îi este dor de Lilla :) ştie gagicuţa ce trebuie să facă să fie îndragit imediat de oricine :)
Şi în Izvoru Mureşului aveţi posibilităţi de plimbat dar tot de aici puteţi ajunge la toate destinaţiile renumite a Harghitei.
O zi ne-am dus şi la Miercurea Ciuc, că mi-a venit idea să vizitez pe Kata, care ne-a primit cu mult drag. O mulţumesc şi pe această cale de ospitalitate. Lilla a primit de la ea un elefănţel de care s-a bucurat mult dar nu prea avea chef să se pozeze cu noi... Dar măcar eu am avut ocazia să văd o parte din lucrările minunate realizate de Kata.
Vă arăt şi aici nişte poze, dar dacă mai sunteţi curioşi să recomand cu drag albumul cu peste 200 de poze.

10 megjegyzés:

Sanda írta...

Ma bucur ca ati revenit cu bine din concediu, ca v-a placut acolo si ca ati reusit sa faceti si niste excursii frumoase in imprejurimi! E intr-adevar o zona minunata. Lilla e grozava, e absolut firesc ca toata lumea o sa o indrageasca!

zsoka írta...

Bloger díj vár rád nálam:-)

miki írta...

Delicios concediul vostru!Din manatarca aceea si cateva oua se pregateste o omleta pe cinste!:)

Kósa Andrea írta...

itthoni tájak juhéjj... annyira szeretem én is ezt a vidéket... friss levegő, fák, patakok, sziklák, kedves emberek... tényleg kikapcsol...
a gombás fotó nagy kedvencem
Isten hozott újból otthon...

Sziranszki írta...

Kellemes emlékeket ébresztett bennem a fotóalbumod, egy évvel ezelőtt jártunk ezeken a helyeken. Akkor megfogadtuk, hogy legalább egyszer még visszamegyünk. Csak tényleg ne lenne tőlünk is olyan messze!

kastanie írta...

Annyira jó volt olvasni a beszámolódat!

Ela írta...

Un concediu frumos dar binemeritat!Locurile sunt tare frumoase!Ma bucur ca v-ati intalnit, tu si Kati!

nöné írta...

Csodaszép helyen jártatok! Nálunk évek óta tervben van egy erdélyi kirándulás, talán egyszer...

Andici írta...

Jé, mi pont a mellette levő házban szoktunk megszállni! De jó! Olyan rég nem jártam arra, megboldogult lánykoromban minden vakációban ott voltunk :) Gyönyörű hely!

amilgade írta...

Örülök, hogy ki tudtátok pihenni magatokat!!! A képek csodásak!!! Annyira szeretnék eljutni én is oda!!! Mindig betervezem, de állandóan közbejön valami. Ilyenkor meg fáj a szívem a csodás képek látványakor.
Az az óriás gomba Lilla kezében!!! Valami meseszép!!!