2011. szeptember 27., kedd

Dove testknitting 1

Tesztkötöm Kutas-Keresztes  Ágnes Dove nevű mintáját.
Pénteken kezdtem el, mostanra jutottam vele olyan állapotba, hogy látszik mi is akar lenni és mutatható,  már készen van 51 kör, egy kör 206 szem. Nem túl szaporán megy mert 2,5 mm-es tűvel dolgozom, ez adta ki a díva fonallal a kötéspróbát.
Most elég unalmas rész van, még jó darabig, akár könyvet is lehet közben olvasni, csupa sima sor :)



Prima data în viaţa mea particip la un test knitting ( designeri înainte de a publica modelel dau  la testat). Fac pulovărul Dove  al lui Kutas-Keresztes Agnes. L-am început încă vinerea dar abia acum am ajuns în stadiul în care am ce să vă arăt, am deja 51 de rânduri lucrate, un rând conţine 206 ochiuri. Nu merge tare repede pentru că  lucrez cu andrele de 2,5mm, cu această mărime am euşit să obţin proba corespunzătoare.
Acum sunt la o fază destul de plictisitoare, poţi citi romane  în timpul împletitului :)


 

Kertem szeptemberben - Grădina mea în septembrie

Már rég mutattam kerti képeket. Az idei  év  remek év volt a kertészeknek, minden szépen termett.
A két kis ágyásomban nekem si nagyon-nagyon sok paradicsom

De mult nu am mai venit cu poze şi ştiri din grădina mea. Anul acest a fost un an bun pentru grădinari. Din straturile mele  şi eu am recoltat foarte multe roşii...



...és paprika termett.

...şi ardei.


Barack si rengeteg volt az idén.

Piersici am avut multe anul acesta.


Alma csak kései van valamennyi mert a korábbit elkapta  a május elejei hideg, pont akkor alakultak volna  ki a kis almák és bár itt fagy nem volt de a fagykörőli hőmérséklet nem tett jót  a termésnek.

Măr avem doar cea de iarnă şi şi dina cale puţi, cele de toamnă au suferit din cauza frigului din începutul lui mai, flori aveau multe, dar chiar atunci s-a răcit extrem de mutl câd se formau fructele.


 Folyamatosan teremget a málna, amit mindenki imád nalunk ezért jövőre mégtöbb lesz belőle - még a darazsak is imádják :)

În continu putem culege zmeură, cere ne place tuturor, de aceea anul viitor vom mai pune câteva. - şi viespele adoră zmeura :)


A komposzból az ágyásba került egy krumpli vagy krumplidarab, ami aztán kibujt  én meg meghagytam, ami mint most kederült jó döntés volt, mert kiszedtem  3 szép nagy és 2 picuri krumplit.

Din compost cumva a ajuns  şi ceva cartof în strat care s-a încolţit şi aiesşit planta, pe care eu nu am avut suflet să o scot, şi ce bine am făcut, acum am cules trei cartofi mari şi două micuţe.


Ja és még felkerült pár sor tégla a kerti sütögetnkre, már a kéményét kell építeni.

Şi să nu uit că iar s-a construit puţin la locul de făcut grill din curte, acum urmează deja hornul.



Orhideák - Orhidee

Kaptam én a tavasszal a páromtől a 15. házassági évfordulúnkra meg a névnapomra (április 20 és 22) egy csodás Pillekosbor orhidát, ami remekül van nálam, már jra bimbós. Ezen a sikeren felbúzdulva Nagyváradról  (Obiből vagy Brickóból már nem si tudom) hozattam vele egy másikat is de ez másmilyen és nem tudom milyen. Megmutatom, hátha valaki ismeri és el tud látni tanáccsal, hogy ezt is úgyanugy kell-e gondzni mint a másikat, vagy ennek speciálisabb igényei vannak).




Primăvara de aniversarea  de 15 ani şi de ziua mea onomastică ( 20 şi 22 aprilie)  am primit de la soţul meu o orhidee, care  se simte minunat la mine, a făcut o nouă tijă florală şi are acum boboci. Încurajată de acest succes am mai cerut sa-mi cumpere încă una de la Oradea ( OBi sau Bricko, numai ştiu), dar acesta e alt soi şi nu ştiu de care. vă arăt poate e cineva care o cunoaşte şi mă poate ajuta cu ceva sfaturi cum să îngrijesc, oare are nevoie de îngrijire diferită faţă de cealaltă, etc.


2011. szeptember 21., szerda

All in one :)

Egy kis filmecske arról, hogyan lehet a lehető legenergiatakarékosabban mosni, úgy hogy még sportolunk is, sőt még kötögetünk is :)
Ezzel kapcsolatban elmesélem, hogy nem is oylan rég a szobabiciklin tekerve én is kötögettem egy kicsit :)


Vă arăt un filmuleţ în care veţi vedea o modalitate de a spăla hainele în mod cel mai econom în privinţa enegrie electrice, şi nu numai că economisim curent mai facem şi sport şi în plus mai şi tricotăm între timp :)
Nu de mult pe bicicleta de cameră şi eu când făceam puţin sport am tricotat :)




2011. szeptember 20., kedd

Lilla 4 éves lett - Lilla are 4 anişori


Igen bizony megint el telt egy éve és a mi kis tündérkénk szombaton már 4 éves lett.
Pénteken az oviban volt egy kis ünnepség, felköszöntötték és vittünk sütit meg üditőt. Kissé komolyka volt az ovis ünnepség alatt, a képen éppen azt mutaja, hogy ő négy éves :)

Da, iar a trecut un an şi mica noastră prinţesă are deja 4 ani. vineri am serbat ziua ei la grădi, am dus şi acolo prăjitură şi suc. Domnişoara a fost foarte serioasă, în poza de faţă vă arată câţi ani are :)



Szombaton elmentek az apukájával játszóterezni vagy 3,5-4 órára, még bunge jumpingozott is, amire én mondjuk nem tettem volna fel, de a párom igen és állitólag alig lehetett leszedni róla, ez a mi lányuk picit sem fél semmitől, iszonyat bátor egy kis csaj, még két éves sem volt egészen amikor felült a pónira és alig lehetet leszedni róla. Amig játszótereztek és megvarrtam a kis szoknyácskát a tündérke szárnyakhoz. a szoknyácska vékony selyem szerű anyagból és tűlből van, csipke virágokkal díszitve. Koronát kért azt nem kaptam de végül a tündérke cuccoktól is teljesen oda van :).

Sămbâta s-a dus cu tatăl ei la parc, pentru vreo 3,5-4 ore, s-a pus şi pe bungee, eu nu aş fi pus-o dar tatăl ei a pus-o şi zice că cu greu a reuşit să-o ducă de acolo. Gagicuţa asta nu se teme de nimic, e extrem de curajoasă, nu avea încă 2 ani când s-a urcat pe un ponei şi şi atunci cu greu am luat-o de pe căluţ. Întretimp eu am cu'os ei o fustiţă de zână din voal şi tul decorat cu floricele. Ş-a dorit coroniţă dar s-a bucurat mult de setul de zână :)

Szintén szombaton este, vagyis éjjel befejeztem a tortáját, már jó rég megigértem neki, hogy Barbie tortát kap szülinapjára. Igazán nem olyan ördöngős dolog mint amilyennek látszik, na jó rólam lehet tudni, hogy az ilyesmikért akartam 14 évesen cukrász lenni, azóta is imádok sütiket csinálni. Nagyon tetszett neki, de bevallom én is elégedett voltam a művemmel :D

Tot sămbâta, dar noaptea am terminat tortul. Încă de mult i-am promis că o să-i fac un tort Barbie de ziua ei. Pe departe nu e aşa de complicat cum pare la prima vedere, e drept că la 14 ani eu am vrut să mă fac cofetăreasă chir pentru că să fac aşa torturi, şi în prezent ador să fac prăjituri şi torturi. Lilla s-a bucurat mult de tort şi sincer să fiu şi eu eram mândră de creaţia mea :D



Vasánap délután aztán megjötek a vendégek. Nem kell nagy bulira gondolni, csak a nagyszülők, a dédi és a keresztszülei voltak, na meg ugye mi.
Megkapta a nagyszülőkkel és dédivel közösen vett piros bringát, amire eleinte mérges volt mert hát nem tudott rajta egyből menni, na de már tetszik neki és majd megtanul, senki nem ugy születik, hogy egyből tud bringázni.

Duminica după masa au sosit musafirii. Să nu vă gândiţ la un chef imens, au venit bunici, străbunica şi naşi ei. bunicic, străbunica şi noi i-am cadorisit împreună o bicicletă roşie. ea era puţin nervoasăp că nu reuşea din start să meargă cu ea, dar deja îi place şi cu timpul va învăţa să meargă cu ea.


Megkapta a tündérke felszerelést is amiért oda van teljesen.
Megettük a tortát is (belül piskótatészta epres és csokis pudingos krémmel, kivül
pillecukor fondant). A képen éppen elfujta a gyertyát :)

I-am dat şi setul de zână, de care era încântată. Am consumat şi tortul (înauntru era blat de pandişpan cu cremă de budincă de ciocolată ţi căpşuni, iar învelişul,a dică rochia păpuşii e din fondant de marshmallow)



Istenke éltessen drága kincsünk, légy mindig nagyon boldog!
Să creşti mare, frumoasă mica noastră prinţesă!



2011. szeptember 12., hétfő

Spring Leaves / Frozen leaves



Szeptember első napjaiban még nyaraltunk egy kicsit ( a párom szevező volt az idén Romániában megszervezett Rádióiránymérési Európai Bajnokságon, mi meg Lillával elkisértük, és strandoltunk Félix Fürdőn) és míg Lilla aludt déliután és este is mikor már lefeküdt én kötögettem. Be is fejeztem még ott a pulcsimat, itthol csak összeállitani kellett meg megvárni míg a párom is hazatért, hogy a fotós szerepét ellássa.
Nagyon szerettem kötni ezt a mintát. A válla apasztásnál egyszer elszámoltma egy sort és vissza kellett fejtsek 8 sort, ami nem tünik soknak ha nem tudjuk, hogy egy kör/sor 280 szem, na de a lényeg, hogy elkészült és tetszik továbbra is.
Kicsit eltértem a mintától, több sor levélke van a törzsrészen is meg az ujjakon is, picit hosszabbat akartam és normál ujjut, de hát ennyit nagyon könnyű változtatni.
Minta: Spring Leaves - Kutas-Keresztes Ágnes
Fonal: Barka Díva Szeléné árnyalata - ezért a tavaszi levelek elnevezés helyett az én pulcsimra jobban illik a zuzmarás levelek elnevezés :)
Súly: 273g, ebből 130g volt szeptember 1 előtt a többi utánna, így 143 g játszik az ideji fonalfalóba. - 38-as méret
Tű: 3 és 3,5 mm-es körtűk (Prym Knit Pro, Addi és bambusz), inkább magic loopoztam, mert utálok 5 tűvel kötni.
Készült: augusztus 14 - szeptember 5




La începutul luni am mai fost pentru câteva zile în vacanţă. Soţul meu era organizator la Campionatul European de Radiogoniometrie, organizat anul acesta în România, eu cu Lilla ne-am dus să ne mai levenim puţi la Băile Felix. Când Lilla dormea eu tricotam. Am terminat pulovărul încă la Felix, doar nişte cusături au rămas pentru acasă şi aşteptam să sosescă şi soţul meu acasă să facă nişte poze.
Îmi plăcea mult să lucrez acest model
Pulovărul este dintr-o singură bucată numai sub braţe sunt nişte cusături. La un rând la scăderea umerilor (merge de jos în sus) am greşit un ochi şi a trebuit să desfac 8 rânduri, care nu ar fi fost o tragedie, numai că aceste rânduri erau cu 280 de ochiuri. Dar important e că l-am terminat şi îmi place.
Model : Spring Leaves - Kutas-Keresztes Ágnes
Lâna: Barka Diva nuanţa Selene
Gramaj: 273g - pentru mărimea 38
andrele : andrele circulare de 3 şi 3,5 mm(Prym Knit Pro, Addi şi bambus), am folosit tehnica magic loop, pentru că uresc să lucrez cu 5 ace :)
Realizat: 14 august - 5 septembrie



2011. szeptember 9., péntek

Aprócska ...Poşetuţă



... táskát készítettem a múltnap ajándékba Annamarinak, születésnapjára.
Ez nem az a pakolós, malaclopó fajta, csak olyan kis színházba/koncertre járós, amibe elfér pár apró fontos dolog és kész. Kivűl japán puplin, barnás színekben, rózsa mintával, a bélése német zöld pamutvászon, apró virág mintával és kicsi bambusz fülekkel van a tatyóka ellátva (az összes alkotórésze megtalálható a boltomban).
Csütörtökön indult el tőlünk, gyors postával és csak reméltem, hogy pont mára odaér és jól meglepődik majd és sikerült aminek én roppant módon örülök.
Itt is szeretnék nagyon boldog szülinapot kívánni, kedves Annamari!



... micuţă am cusut pentru Annamari de ziua ei. Acesta nu e poşetă în care poţă să bagi tot ce ai nevoie, e doar pentru a merge la teatru sau la concert cu ea, în care poţă să pui strictul necesar ( un portfard micuţ, un telefon un paceţel de batiste etc). Partea exterioară e din poplin japonez cu model de trandafiri în nuanţe maronii, căpuşela a e un material bumbac nemţesc tot cu model floral, dar verde, şi poşetuţa este prevăzută cu nişte mănere mici din bambus (atât materialele cât şi mănere le gâsiţi în shop).
Joi dimineşa a plecat de la mine cu prioripost şi am sperat că ajunge pe azi, şi a ajuns, spre marea mea bucurie. am reuşit să-i fac o supriză neaşteptată, ce mă bucură foarte mult.
Şi aici îţi doresc toate cele bune de ziua ta Annamari!