2011. május 29., vasárnap

Magasított ágyás 1 - Straturi 1


Ez most egy tisztán csak kertészkedős bejegyzés lesz és jön még folytatása is.
Tudom, hogy nem ilyenkor szoktak ágyást építeni, de nekünk most telt pe a pohár ami a kertünket illeti, iszonyatosan kezelhetetlen. Alapjáraton rém tömör, agyagos a a talaj felénk erre még rá tesz egy lapáttal, hogy azta földet amit kiástak amikor a garázs alá pincét ástak szét terítettük a kertben, még rémesebb lett (nem is talátunk rá mukit aki elviszi, vagy aki akarta vinni marha sokat kért és nagyon nem volt miből). Tele van óriás nadájtő tövekkel, vadszederrel és hasonló ragaszkodó növényekkel. Ha esik az eső akkor ragad mint a csiriz ha meg szárazság van olyan mint a beton, csak csákánnyel lehet megművelni. Szóval tényleg rémes. Eddig kinlódtunk vele, egyik évben még jó pár szekér marha / ló trágyát is hozattunk, de sokat nem használt mert az első felkapáláskor lekerült és újra az agyagos cucc került felülre. Most azt mondtuk még megpróbálkozunk a magasított ágyással, ha ez bevállik jó, ha nem ennyi a kertészkedés, de én azt mondom ettől ami most van csak jobb lehet.
Szóval belefogtunk ebbe a jó drága kertészkedési módba (eddig ez a két ágyás benne van kb 400 lejbe- kb 26000 ft, de ha müködik a dolog lesznek még ősszel vagy amikor lesz rá "keret"), reméljük végül azt mondjuk majd, hogy megérte.
Hihetelen módon sikerült egyszerre beszerezni a keret alá a bontott téglát, az iszapos földet a Szamos partról és a a deszkát a kerethez. Szombaton neki is láttunk. Egész délelőtt szállitotta haza a párom a segítségekkel a téglákat (összesen 450 db téglát vettünk, mert ebből lesz a grillsütő is) meg a deszkákat aztán délután neki látott tervezgetni, méricskélni, alapozni és a deszkát darabolni. Estére az egyik keret már állt is. Ma elkészült a másik is, belül ki lett fóliázva és el kezdte feltölteni. Legalul van benne karton doboz darab, azon meg durvára vágott ágak és a múlt héten lekaszált fű.
Írjak méreteket is: az első még 150 cm széles a második már csak 120 cm, a magasságuk 40 cm, a hosszúk, ha jól rémlik kb 4m (de ezt majd még megnézem, mert nem tudom már)
Majd még írok róla, hátha valakinek segítséget jelent ha ilyet akar építeni.







Aceasta va fi o postare pur grădinărit.
Ştiu eu bine că nu vara se fac straturile nici cele simple nici acestea înalte, dar noi acum ne-am săturat de lupta ce am dus cu grădina noastră. Solul din start e foarta argiloasă dar noi am mai împrăştiat pe grădină şi pâmântul scos în urma săpârii pivniţei de sub garaj, a devenit şi mai argilos şi mai greud e cultivat ( nici nu prea am găsit pe nimeni care s-l ducă şi cel care vroia cerea foarte mult şi noi nu aveam din ce să-l plătimj, aveam destule cheltuieli cu construirea casei). E plin de tătănasa, mure sălbatice şi alte plante care ţin mult la noi, din păcate. Dacă plouă nu poţi intra pe el, e aşa noroios iar când e vrebe uscată e aşa de tare ca betonul. Chiar e o catastrofă. Într-un an am adus şi mai multe căruţe de gunoi dar primăvara cu prima săpare cu motocultorul totul s-a dus jos şi a revenit sus pâmântul argilos. Până acum am rezistat, am zis că mai dăm o şansă acestei metode de grădinărit cu straturi înalte, dacă va merge e ok dacă nu atât a fost.
Deci ne-am apucat de acestă metodă costisitoare şi sperăm că va ieşi bine...
E chiar incerdibil că am reuşit să facem rost în acelaş timp şi de cărămişi din demolare (pentru fundaţiea sub cadrul din scânduri), scândurî şi pâmânt nămolos de pe malul Someşului.
Sâmbăta soţul mei cu ajutori lui transporta cărămizile (am luat 450 buc, din asta vrem să facem şi grillul), scândurile. Apoi dupămasa măsura, proiecta, făcea fundaţia şi tăia scânduri pentru cadrul stratului. Seara un cadru era gata.
Azi a pus folie pe cadru şi s-a apucat de umplerea stratului. Primul strat a pus carton, apoi crengi mai mari şi iarba tăiată săptămâna trecută.
Dimensiunile: primul era de 150 cm lat, iar al doilea 120 c, înălţimea este de 40 cm, iar lungimea parcă 4m, dar nu mai ştiu sigur, trebuie să mă documentez :)
Voi mai veni cu postări despre straturile noastre. Acum facem doar două, probabil toamna continuăm ( aceste două starturi aau costat cam 400 lei - deci deloc nu era ieftin).


2 megjegyzés:

Maria írta...

Hű, de precízek vagytok!
Hasonló adottságok mellett vagy tíz éve mi is próbálkoztunk, aztán elment a kedvünk tőle.
Sok sikert hozzá!

...tiktakro... írta...

Are sa fie un succes ai sa vezi ! mi se par doar putin cam late ( 1,50m) va fi greu sa ajungi in mijlocul stratului si daca te urci pe el se taseaza totul si e pacat ! iti recomand sa pui peste crengi si iarba taiata, inainte de pamint, tot compostul care inca nu s-a maturat....asa pui mai putin pamint si tot il fertilizezi continuu pentru urmatoarele 6 luni. ;)
Spor la treaba !