2009. május 18., hétfő

Megint kötés minta - Iarăşi model de tricotaj

Közben, még a hétvégén föltettem a weblapra a csipke kardigán leírását. Kézimunkázni nem nagyon volt időm mostanában.
Most szeretnék végre elkezdeni egy csipke pulcsit magamnak. Túl sok mita gyült össze nehéz volt a választás. Végül kettő hasonló mellett döntöttem, de mind kettőnek az értelmezésével elakadtam. Persze, hogy oroszul vannak. Nagyából tiszta már, kivéve a hetes lila modellnél a 6. és utolsó jelet, a 26-os modellnél pedig a szintén a hatodik és a kilencedik jelet. Na meg ami még nekem nem világos az az, hogy folyamatosan össze köti a szemeket de alig van ráhajtás, legalábbis nem annyi, hogy a szemszám azonos maradjon. Lehet, hogy valahol szaporítani kell vagy eleve több szemmel kezdi, nem tudom. Kérem aki eligazodik rajta írja már meg a véleményét. Beteszem a teljes leírást is, hátha valaki tud oroszul, Lomaquilt, itt főleg rád gondoltam. Kérlek vess rá egy pillantást, Te zseni vagy ezekből az orosz leírásokból. Előre is köszönök minden segítséget.
Azt hiszem kezd valami letisztulni. Leírom a jelek jelentését sorban, javitsatok ki ha valamit nem jó értek a hetes (szürke molelell kezdem): sima, fordított, csavart sima, csavart fordított, ráhajtás, ? , simán kétszemet összeköt, fordítottan két szemet összeköt, ?
Na és akkor 26-os, lilás modell: szélszem, sima, fordított, ráhajtás, 2 szemet simán összeköt, ?, 2 szemet fordítottam összeköt, csavart sima, ?, fordított sima.
A szemszám így már tiszta, először a csavart szemekről is azt hittem összekötés, de így már értem.
Nu pream aveam timp pentru lucru de mână în ultima vreme, doar am ales modelele pentru pulovărul dantelat pentru mine. Iarăsi am găsit nişte modele ruseşti, şi iarăşi m-am potmolit cu descifratul descrierii. În primul rând sînt nişte semne (la modelul şapte, pulovărul în mov, al şaselea şi ultimul semn, la celălata model tot al şaselea şi penultimul) pe care nu le înţeleg. Dacă cineva se pricepe la tricotat şi înţelege şi rusa, o rog frumos să mă ajute. Merci.


5 megjegyzés:

Kriszta írta...

Nekem úgy tűnik, hogy a hatodik jel valami két szem egyben lehet, az utolsó pedig ahhoz hasonlít amikor szintén két szemből lesz egy, de úgy, hogy az egyiket a másikon átemeled, s így csak egy szem lesz lekötve. Ugyanerre gondolok a 26-os modellnél is, csak ellenkező irányba. A hatodik jel meg olyan, mintha egy sorral lejebb kellene szúrni azt az egy szemet... De persze egyikben sem vagyok biztos sajnos... :( Viszont egy kísérletezést megér a dolog, csodaszépek ezek a minták!!!!

lomaquilt írta...

Ja a mintákat nem néztem, hanem a kislány pulcsi méreteit irtam fel. Vilcsike 9 hónapos, ha most csinálom meg akkor még fogja tudni hordani.

lomaquilt írta...

Na felfogtam agyilag, nem kötöttem le, akkor biztos jobb lenne.
Szóval a 7.modellnél a jelek leirása fentről lefelé:
sima
forditott
keresztezett sima
keresztezett forditott
ráhajtás
kettőt összekötni forditottan
A 26 modellt keresztbe kell kötni, jelek, fentről lefelé
szélszem
sima
forditott
ráhajtás
2-t összekötni simán
1 kihúzás:1 szemet leemelni mintha sima lenne, 1 sima és ezt áthúzni a leemelten
2-t összekötni forditottan
1 sima keresztezett
szaporitani 1 simát a kersztszálból
1 forditott keresztezett

A keresztezett szem alatt általában azt értik, hogy ha elöl van a tűn a szem, Te hátulról emeled le. Vagy mikor a keresztszálból szaporitasz, akkor is megkeresztezed a szálat.
Remélem sikerült segiteni.

Csilla írta...

lomaquilt, nagyon szépen köszönöm, most már világos. Ezek szerint a többit jól azonosítottam be, ennek örülök. Sejtettem azt is, hogy gyakorlatilag azonos a két minta, csak egyiknél kereszben kell kötni a pulcsit.

Csilla írta...

Lomaquilt, a kislány kardigánhoz visszatérve, én azt mondom mérd meg egy jó cuccát a kis unokádnak és ahoz méricskéld közben, én is ezt teszem, elszedem egy jó méretű pulcsiját, vagy más fölsőjét és ahoz méricskélem folyamtosan. Ha nagyobb kell, hogy később is jó legyen akkor picit nagyobbra csinálod.