2011. július 29., péntek

Nyaralás 2011/1 - Vacanţă 2011/1



Sajnos vége az idei nyaralásnak is, nagyon jó volt, csak kár, hogy vége.
Ismét aHargitán voltunk, ugyan ott szálltunk meg mint tavaly. És ismét nem bántuk meg, sőt... bátran ajánlom az Irénke panziót Marosfőn mindenkinek.

S-a terminat concediul de anula cesta, a fost foarte faină, din păcate şi destul de scurtă. din nou am fost în Herghita, şi din nou ne-am cazat la acelaş gazdă, şi din nu am regretata, ba chiar o recomand Pensiunea Irenke din Izvorul Mureşului.

Lilla ismér gombaszakértet, de most sokkal kevesebbet, mig tavaly az emberkék úgy jöttek az erdőről, hogy két kézben teli szatyor és háton teli hátizsák gombával ezzel szemben idén volt hogy 5-6 db vargányát hozott valaki, napi pár ládarókagomba és némi vargánya volt az átlag a tavalyi kis furgonnyi napi mennyiséggel szemben.
A házigazdáink meghagyták az epreket, hogy Lilla legyen mit szüreteljen, le is szüretelte :) a kis csaj is olyan jól találta magát, hogy alig akart hazajönni, unszolni kellett, hogy eljöjjön..

Şi anul acesta Lilla a fost specialista în ciuperci, dar din păcate anula cesta sunt mult mai puţine ciuperci ca anu trecut. Anul trecut oamanei veneau din pădure cu rucsac plin şi în ambele mâini câte o sacoşă plină de ciuperci, acum era bine dacaă au adunat câte o lădiţă de ciuperci.Gazdele nu au cules căpţuni, le-au lăsat pentru Lilla, cine le-a şi recoltat în prima dimineaţă. Şi domnişoara s-a simţit fantastic, nu vroia să vină acasă...

Hétfőn késő este (11 óra - július 18) érkeztünk meg, és már tárt kapuval és meleg vacsival vártak :) Kedden ott pihengettünk, hisz előző nap 440 km-ert autóztunk, én mivel nekem nincs jogsim a párom vezetett. Ja igen majd elfelejtettem közben Marsovásrhelyen felugrottunk pár percre Annamarihoz is, de sajnos már esteledett és indultunk is tovább. Megcsodáltam aktuális köteményeit és szép virágait, és kaptam is egy kis muskátlit, ami köszöni szépen remekül van. Az este, a sötőt még a Bucsinon kapott, és a GPS még bevitt valami földútra is, oylan helyre ahol csak a tücsök jár :D

Am ajuns luni seara târziu (pe la ora 11 - 18 iulie), ne-au aşteptat deja cu porţile deschise şi cu cină caldă. Maţiea ne-am odihnit la ei, am parcurs până la ei 440 km, şi cum că eu nu am permis, soţul meu a condus, era destul de obosit a doua zi, mai ales că seara ne-a prins pe Bucin.



Szerdán elindultunk kirándulni. Maroshévíz volt az úticél, de közben elmentünk Gyergyószarhelyre megnézni a Lázás kastélyt ami nagyon szép, még kis kézimunkás csemege is vol :)
A kastélyban megtekinthető egy képzőművészeti kiállitás, egy népzajzi és népi kézműves és egy erdélyi emlős és madár kiállitás.

Miercuri încă era cald, şi ne-am propus să mergem la ştrand. Pe drum ne-am oprit la Lazărea şi am vizitat castelul Lazăr, care e în stare bună şi găzduieşte o expoziţie de artă plastică, una de lucru de mână populară - deci am primit şi degustări de lucru de mână :) -şi o expoziţie de mamifere şi păsări din Transilvania.



Aztán elmentünk Maroshévízre az egyik termál starndra (kettő is van) ahol nagyon klassz volt, példás tisztaság, úgy a vízben mint a szárazparton. Kis egyszerű strand, semmi élményfűrdő de kellemes. Lilla most volt elősször a fürdőkádon kivűl vízben, lett neki mentő mellénye és bár kicsit zsörtölődött la a szemébe spriccolták a vízet de iagzán élvezte a strandot. Amúgy egyikőnk sem tud uszni, én aztán teljesen reménytelen eset vagyok.

După care ne-am dus la Topliţa la ştrand, la una din cele două ştranduri termale, unde ne-am simţit bine, era un ştrand simplu, fără lucruri moderne din aquaparcurile noi, dar era un ştrand foarte plăcut. Lilla acum era în apă prima dată în afara vanei de acasă, a primit vestă şi cu toate că nu prea îi plăcea când a intrat apa în ochi i-o plăcut mult la ştrand. Trebuie ştiut că nici eu nici soţul meu nu ştim să înotăm.


A strand után elmentünk még egy rövid időre Borszékre, ahol ittunk egy kis forrásvízet (borvízet), sétáltunk és fagyiztunk, aztán jöttünk is vissza mert jött a vihar, mire vissza értünk már esett is.

După ştrand ne-am dus pentru o plimbare la Borsec, unde am gustat puţină apă de izvor, ne-am plimbat şi am mâncat o îngheţată, după ce ne-am întors căp se apropiea o furtună.



Egy percre megálltunk Ditrón lefotózni ezt a mesés templomot, engem teljesen lenyűgözött.

Pentru un minut ne-am oprit la Ditrău să fac nişte poze acestei biserici care m-a încântat total.
Csütörtökön egy esős, borongós napra ébredtünk de mi felkerekedtünk, hogy idén is megnézzük a Gyilkostót és a Békás szorost. Pénteken megint Marosfőn Lustálkodtunk. És ennyi ebben a bejegyzésben egy következőben folytatom

Joi era o vreme mai ploioasă dar noi ne-am dus să vizităm şi anul acesta Lacul Roşu şi Cheile Bicazului.Vineri iar ne-am lenevit la Izvorul Mureşului. Şi can atât în această postatre, voi continua...





0 megjegyzés: