2011. július 29., péntek

Nyaralás 2011/2 - Vacanţă 2011/2


Szombaton elindultunk a Libánon végig Székelyudvarhelyre és aztán Csíkszereda felé vissza.
Közben megálltunk egy kőbányánál amit nagyon érdekesen alakitottak ki.

Sâmbăta ne-am pornit pe Liban, ne-am dus la Odorheiu Secuiesc şi am revenit spre Miercurea Ciuc.
În drum spre Odorhei ne-am oprit la o cariera foarte intresanta:



Fotóztunk párat az úton, de ezek a képek bárhol készülhettek volna, hisz az egséz megye tekergős útakból, hegyekből és fenyvesekből áll, de mi ezt imádjuk a Hargitában :)

Am făcut şi nişte poze pe drum, dar acestea nu sunt foarte sfecifice, pentru că peste tot în Harghita vezi munţi şi brazi, dar noi pentru asta iubim această regiune.



Megálltunka Zeteváraljai víztározónál, jópofa a közepén kiemelkedő kis hegy amite szintén fenyvesek borítanak.

Ne-am oprit la Sub Cetate să vedem acest lac artificial cu insula ei intersantă.



Persze székelyföldön járva fotóztunk párat a csodás székelykapukból. Felfedeztük mennyire sokfelé használják a rovásírást, és mivel párom fantáziáját megmozgatta ezért Korondon vettem is neki egy térképet amin rajta van a rovásírás ábécé :)

Şi umblănd în regiunea secuilor nu puteam să nu observăm poţile minunate secuieşti.



Székelyudvarhelyen sétáltunk a parkban, megy néztük az emlékezést parkját (inne természtesen Csaba királyfit emelem ki, hisz nekem si van egy ilyen királyfim itthol :D) és közbe jártuk a várromot. Közben sikerült elkpajunk egy székely eskűvőt, népvisletes nyoszojólányokkal, és fagyiztunk egy békebeli hangulatot idéző cukrázdában, isteni volt a fagyi isé a sütik is, ha Udvarhely központjában járok ne hagyjátok ki, nem fogjátok megbánni.

În Odorhei am plimbad prin parcul minunat din centru careare o fântănă arteziană foarte frumoasă, am vizitata ce mai este din cetate. am prin şi o nuntă unde domnişoarele de onoare erau în port poplular, şi am gustat şi nişte prăjituri şi îngheţată întro cofetărie foarte cochetă, şi şi dulciurile erau minunate, dacă plimbaţi prin centrul Odorheiului nu rataţi, nu veţi regreta.


Visszafelé még megnéztük a Hargitafürdőn található Balu kalandparkot, ami engem inkább megrémiszette (én nem érzem jól ha nincs stabil talaj a lábanm alatt, és van némi tériszonyom is) a páromat viszont lenyűgözte. Lilla kipróbálta amit ki tudott és azt nagyon élvezte.

În drumul sper înapoi ne-am dus şi pe la Harghita Băi, unde este un adventure park, pe mine m-a speriat (eu atunci mă simt bine când am sol stabil sub picioare), soţul meu era încântat, şi Lilla lafel după ce a încercat una alta ce era pentru vârsta ei.



Ez volt szombaton, és még folytatom :).

asta a fost sâmbăta, şi voi mai continua :).



1 megjegyzés:

Annamari írta...

Jó hely a Székelyföld :o)