2011. július 31., vasárnap

Virágok, július 31 - Flori, 31 iulie

Mutatok nektek pár virágot is, hogy jobb kedvetek legyen ebben a borpngós, őszies nyárban.

Vă arăt nişte flori, să aveţi chef mai bun în ciuda verii asta mohorâtă care seamănă cu toamna.

Ez egy kis törpe rózsa, oylan 3 sm nagyságú virágai vannak.

Acesta este un trandafir pitic, are flori de aprox 3 cm.

Ezt nem tudom, hogy hívják, de nagyon tetszik.

Nu ştiu numele acestei flor, dar îmi place mult.

A futó sárga rózsa

O floare de pe trandafirul câţărător galben.


Nagyon szeretem a színét ennek a narancsos vörös rózsának és isteni illata is van.

Îmi place mult culoarea acestui trandafir portocalie spre roşu, şi mirose şi frumos.Ez egy kis egyszerű bokor rózsa, a vadrózsára hasinlit kicsit.

Acesta este un trandafir de tufă simplă, seamă mult cu trandafirul sălbatic.

És így néz ki a teraszunk a kert felől, Itt van egy korlát és fent egy ritka apácarács amit befutott a lonc, idén már másodjára virágzik és nől mint az őrült.

Aşa arată terasa nostră din spre grădină, avem aici nişte balsutrade şi gratii rare, care sunt deja acoperite complet de lonicera, care înfloreşte deja a doua oară anul acesta şi creşte extrem de repede.

Kert, július 31 - Grădina, 31 iulie

Ahogy igértem mutatok pár kép a mostani állapotról.
Az ágyások úgy néznek ki mint valami paradicsom dzsungel, de minden óriásit nőt.

Aşa cum v-am promis, acum vin pozele despre stadiul actual.
Straturile arata ca nişte jungle, toate au crescut enorm de mult în 10 zile.


Ebben van a sok paradicsom, sok paprika és egy sorocska fodros petrezselyem az ágyás végében.

În acest strat sunt roşiile şi ardei şi la capătul stratului un rând de pătrunjel cu frunză creaţă.
És ez a vegyes ágyás: paradicsom, paprika, uborka, retek, saláta, kapor, bazsalikom, bab és még krumpli is.

Acesta este stratul mixt: roşi, ardei, castraveţă, busuioc, mărar, ridichi, fasole, salată şi cartofi.


A fehér retek csalódást okozott, akkor leveleket növesztett mint egy takarmány répa viszont a gyökere elig 10 cm és az is a legvasatagabb részen max 3 cm.

Aceşti ridichi albi m-au dezamăgit, au frunze de 40 cm şi rădăcină mică de aprox 10 cm şi diametru maxim de 3 cm.


Nagyon imádom amilyen lett a bazsalikom, de szép a fodros petrezselyem is.

Îmi place mult cum arată busuiocul şi şi pătrunjelul pentru frunză a crescut mult.
Csodásak a paprikák is, de még csak picuri paprikák vannak rajtuk.
Sunt minunaţi ardei, dar încă sunt mici.
Sokat nőtt a bab is, a saláta is (jégsaláta) és a kapor is.

A crescut mult şi fasolea, salata (iceberg) şi mărarul.

A paradicsomra meg rájárnak a verebek, idén szembe búza volt vetve így iszonyat sok a veréb, jobb volt mig kukorica volt itt szemben.

Anul acesta avem foarte mule vrabii. Vis-a-vis de noi anula cesta a fost grâu, care a atras vrabiile. În faza de răsarduri degustau frunzuliţele acum le plac roşiile copate :(

Virágzik a cukkini, ő nem az ágyásban.

Înfloreşte cukkiniul, acest nu în stratLesz 4 db körtén, némi szilva és idén végre újra elég szépen terem az őszibarack.

Vom avea 4 bic pere, câteva buc prune şi anul acsta vom avea racoltă bună de piersici.

És már kezd érni a szeder, amiből rengeteg lesz.

Începe să se înnegrească murele, mure vom avea foarte multe.Nézzétek, hogy kivégezte egy halom virágomat a drága jó kutyánk :(
Tegnap mig elvoltunk vásárolni, jött egy eső, de nem volt nagy dörgés-villámlás (nagyon fél a viharban) a lüke jószág meg elkezdett felugrálni az ablakra ami olyan 1,40m-re van a talajtól és az ablakok alatt végig ágyások vannak. Persze jól összeszurkálta magát de nem érdekelte. Mindent letarolt, krizantémot, bíborkasvirágot, rozmaringot, rózsát. Ezt a rózsát már másodjára tarolta le, és iszonyúan sajnálom mert csodás rózsaszín és elég különleges formája van és még illatos is. Amúgy imádom a kutyákat de most nagyon haragszom rá, oda voltam azért a rózsáért.

Iată cum a exterminat draga nostră căţeluşă o mare parte din florile mele. :(
Ieiri în timp ce noi făceam cumpărături în oraş, a fost o mică ploaie, dar fără tunete mari (îi e frică în furtună) a început să sare la geam, care e la aprox 140 cm faţă de sol, sub geamuri eu am straturi cu flori. O porţiune de aprox 2m a făcut-o praf, am avut acolo două soiuri de crizanteme (din care nu am ân altă parte), rozmarinul, echinacea şi un trandafir pe care îl adoream mult, pe care deja a doua oară l-a distrus. era un soi minunata, de culoarea roz deschis, formă mai interesantă şi avea şi miros plăcut. Îmi plac căţei dar acum sunt tare supărată pe căţeluşa nostră.


Kert, július 17 - Grădină , 17 iulie

Elősször pár kép a kertről amik július 17-én készültek mielőtt elutaztunk, a következő bejegyzésben jön egy halom kép a mostani állapotokról. Előre elmondom olyan most a két ágyás mint két mini dzsungel.

Acum câteva poze ce era în grădina mea înainte de a pleca, în data de 17 iulie, în postarea următoare vă voi arăta cum arata acum. Vă pot spune că cele două straturi arata ca doua mini jungle.

Trombitafolyandár

O plantă câţărătoare.

Rózsalonc - Bristol ruby - idén már másodjára virágzik

Weigella - Bristol ruby - care înfloreşte a doua oră anul acesta.

Ez is egy rózsalonc, sokkal kissebb

O altă specie de weigell, mai mică

Imádom ezt a liliomot

Ador acest crin


Piros kardvirág

O gladiolă roşie

Narancs hibiszkusz

Hibiscusul portocaliu
Sárga fútó, vagy félfútó rózsa

Trandafirul câţârător galben


Az egyik ágyás - két sor paradicsom és kéttő paprika

Primul strat cel cu două rânduri de roşii şi una de ardei.

És a másik ágyás, ebben van minden, papardicsom, baba, paprika, retek, saláta, uborka kapor, bazsalikom és még egy eltévedt bokor krumpli is.

Şi cel de al doilea strat, în care am de toate, roşii, ardei, fasole, ridichi, salată, castraveţi, mărar, busuioc şi şi nişte cartofi neplantaţi aici.


Paradicsomok

Roşii


2011. július 30., szombat

Nyaralás 2011/4 - Vacanţă 2011/4

Kedden reggel már indultunk is Marasovásárhely felé.
Egy kicsit sétáltunka város központjában és a várban aztán vettük is útunkat Torda felé, mert bár mi ketten már jártunk ott egyszer 5 éve egyszer meg 15 éve de Lilla még nem volt és tudtuk, hogy nagyon fog neki tetszeni.

Marţi dimineaţa am luat câtre Târgu Mureş. Ne-am plimbat puţin în centrul oraşului şi în curtea cetăţii, duă care ne-am luat câtre Turda. Noi doi am vizitat deja acum cinci şi 15 ani cheile turzi, dar Lilla nu a văzut încă şi eram convinşi că va fi încântată.Tordán bementünk a városba is ahol megebédeltünk, de aztán indultunk is a hasadékhoz.

Am intrat şi în oraşul Turda unde am luat prânzul, după care ne-am luat câtre cheile Turzii.


A Tordai Hasadék egy olyan szuper látványosság amit ha Kolozs megyében jár az ember nem szabad kihagyni. Ezt úgy látszik sokan tudják már mert míg 5 éve max 2-3 amberrel találkoztunk a hasadékban, most forgalmasabb volt mint egy autópálya, de komolyan, percenként jött 5-6 ember. Itt rengeteg fotó készült.

Cheile Turzii este o rezervaţie care nu trebuie ratată dacă treceţi prin judeţul Cluj. Aici am făcut foarte multe poze.

A hasadéktől már egyenest jöttünk is haza és este 10,30-ra haza is értünk és ezzel véget is ért a nyaralásunk, ami nagyon szuper volt és állitom, nem kell méreg drága nyaralás ahoz, hogy az ember jól érezze magát és pihenjen, sőt el sem kell hagyni az országot. annyi termélszeti kincset és szépséget rejt ez az ország, hogy csak győzze az ember felfedezni és bejárni.

După vizitarea Chei am luat câtre casă, la ora 10,30 noaptea am şi sosit şi aşa s-a sfârşit vacanţa noastră minunată. Eu sunt ferm convinsă că nu ai nevoie de bani mulţi pentru a te simţi bine şi a te odihni într-un concediu.Ba chiar nici nu e nevoie să treci graniţele ţării, atâtea comorii ale naturii avem la noi în ţară că nici n-ai crede, numai timp să ai să descoperi şi să vizitezi pe toate.

Nyaralás 2011/3 - Vacanţă 2011/3

Folytatom a beszámolót...
Vasárnap esegetett az eső, de mi mégis útra kelltünk és nem bántuk meg mert hamar elállt az eső és tudtunk kirándulni.
Elősször a csíkszeredai Mikó várban (amiről kiderült, hogy ez a Csíki Székely Múzeum).
Itt megnéztük a múzeum állandó néprajzi s a váci mumiákat bemutató kiállitástát. A mumiás még holnap megnézhető. A néprajzi szebb volt, de a mumiás nagyon érdekes volt, már amit láttam belőle, mert Lilla közben rángatott, jó tudom én, hogy neki nem érdekes egy ilyen kiállitás. Persze múzeum lévén itt nem készítetteünk fotókat, hisz nem szabad.
Mire kijöttünk elállta az eső.

Hai să continui povestirea ...
Duminică dimineaţa a plouat, dar noi totuş am pornit, şi ce bine că aşa am făcut, deorece repeda s-a oprit ploaia şi noi am putut şă ne plimbăm.
În prima parte a zilei ne-am dus la Muzeul Secuiesc al ciucului unde am vizita expoziţia despre mumiile din Vac şi expoziţia meşterşugurilor din zona Ciucului. ambele erau intresante, dar evident poze nu vă pot arăta că în muzee nu se pot face poze.
Când am ieşit deja nu a mai plouat.Elindultunk Tusnád felé. Tusnádfürdőn csak pár percet töltöttünk mert lehangolt a sok szemét ami a Csukás tót köröl vette.

Am luat către Băile Tuşnad, unde nu am stat mult pentru că eram foarte dezamăgiţi de mizeria ce era peste tot la lacul Ciucaş.


Onnan neki vágtunk a tekervényes és rossz útnak a Szent Anna Tóhoz. Itt fent hagytuk az autót és lebandukoltunka tóhoz ami nagyon szép volt.

De acolo ne-am dus la Lacul Sfânta Anna. Drumul sper lac era foarte prost dar a meritat. Am lăsat maşina sus şi am mers pe jos până la lac (aprox 1,5km) şi apoi înapoi sus.Aztán visszabandukoltunk ahol túravezetővel megnéztük a Mohos Tőzeg Lápot, ami számomra a kirándulás legjobb része volt, nagyon élvezetes túra volt. Egészen más ha az ember megy a saját feje után vagy túravezetővel aki el mondja hol járunk és mit is látunk. A bemutató magyarul és románul zajlott és nagyon szórakoztató volt. Furcsa mérgező és húsevő növények élnek a lápban, meg úgy az egész láp nagyon érdekes volt a számomra, de mind a hárman nagyon élveztük, Lilla is, hogy kis lécikéken kell ballagni. Sok arra még a medve, nekem nagyon tetszett, hogy az egyik figyelmeztető táblán írta, hogy " nefeledje Ön a megvék élőhelyén tarószkodik", ez számomra azt jelenti itt a medve van otthol ő diktál és én alkalmaszkodom. Ha arra jártok ki ne hagyjátok, érdemes megnézni.

Cu un ghid am vizitat Tinovul Mohoş, mie asta mi-a plăcut cel mai mult, altfel e când te duci tu să vezi şi altfel când mergi cu cineva care îţi explică ce vezi şi unde eşti. Prezantrea s-a făcut în două limbi şi era foarte amuzantă. În tivon găsim diferite plante otrâvitoare şi mult plante carnivore. În zonă sunt şi mulţi urşi şi mi-a plăcut că scriea pe panou " nu uitaţă suntetţi pe teritoriul urşilor".

Tervben volt még a nem túl távol levő Büdös barlang megnézése, de sajnos arra már nem volt idő, így a Láptól szépen vissza autóztunk még egyszer Marosfőre.

Mai era planificat şi vizitarea peşterei Puturos, dar numai aveam timp, deci după ce am vizitat tinovul ne-am întors încă odataă la Izvorul Mureşului.

Hétfőn reggel nagyon szomorúan összepakoltunk és elindultunk. Gyergyószentmiklóson találkoztunka sógornőmékkel akik szintén Erdélyben nyaraltak, amúgy ők Csongrádon élnek. Onnan tovább mentünk Parajdra, ahol meglátogattuk a Sóbányát, ami nekem nagyon nem jött be, Lilla elvolt mert volt egy halom csúszda és hinta. Engem nagyon deprimált a sötétség és untam is magam. Parajdon vettünk többféle sóterméket meg gombákat, aztán tovább mentünk Korondra, ahol bevásároltam agyag edényekből és vissza meg vettünk havasi mézet.
Este valahol Maraosvásárhely előtt megszálltunk, mert keddre még tervben volt a tordai hasdék is.

Luni dimineţa a cu tristeţe ne-am rămas rămas bun de la gazde şi am pornit. La Gheorgheni ne-am întălnit cu cumnată mea, şi ei au petrecut conecediul în Transilvania , ei locuiesc în Ungaria. De acolo ne-am dus la Praid unde am vizitat Salina, care pentru mine era foarte deprimant, dar lui Lilla i-a plăcut pentru că erau leagăne şi tobogane. La Praid am luat diferite produse din sare şi ciuperci, după care ne-am luat către Corund, unde am luat nişte vase din lut şi pe drum şi nişte miere.
Într-o localitate înaintea Târgu Mureşului ne-am cazat, pentru că pe marţi am programat vizitarea Cheilor Turzii.2011. július 29., péntek

Nyaralás 2011/2 - Vacanţă 2011/2


Szombaton elindultunk a Libánon végig Székelyudvarhelyre és aztán Csíkszereda felé vissza.
Közben megálltunk egy kőbányánál amit nagyon érdekesen alakitottak ki.

Sâmbăta ne-am pornit pe Liban, ne-am dus la Odorheiu Secuiesc şi am revenit spre Miercurea Ciuc.
În drum spre Odorhei ne-am oprit la o cariera foarte intresanta:Fotóztunk párat az úton, de ezek a képek bárhol készülhettek volna, hisz az egséz megye tekergős útakból, hegyekből és fenyvesekből áll, de mi ezt imádjuk a Hargitában :)

Am făcut şi nişte poze pe drum, dar acestea nu sunt foarte sfecifice, pentru că peste tot în Harghita vezi munţi şi brazi, dar noi pentru asta iubim această regiune.Megálltunka Zeteváraljai víztározónál, jópofa a közepén kiemelkedő kis hegy amite szintén fenyvesek borítanak.

Ne-am oprit la Sub Cetate să vedem acest lac artificial cu insula ei intersantă.Persze székelyföldön járva fotóztunk párat a csodás székelykapukból. Felfedeztük mennyire sokfelé használják a rovásírást, és mivel párom fantáziáját megmozgatta ezért Korondon vettem is neki egy térképet amin rajta van a rovásírás ábécé :)

Şi umblănd în regiunea secuilor nu puteam să nu observăm poţile minunate secuieşti.Székelyudvarhelyen sétáltunk a parkban, megy néztük az emlékezést parkját (inne természtesen Csaba királyfit emelem ki, hisz nekem si van egy ilyen királyfim itthol :D) és közbe jártuk a várromot. Közben sikerült elkpajunk egy székely eskűvőt, népvisletes nyoszojólányokkal, és fagyiztunk egy békebeli hangulatot idéző cukrázdában, isteni volt a fagyi isé a sütik is, ha Udvarhely központjában járok ne hagyjátok ki, nem fogjátok megbánni.

În Odorhei am plimbad prin parcul minunat din centru careare o fântănă arteziană foarte frumoasă, am vizitata ce mai este din cetate. am prin şi o nuntă unde domnişoarele de onoare erau în port poplular, şi am gustat şi nişte prăjituri şi îngheţată întro cofetărie foarte cochetă, şi şi dulciurile erau minunate, dacă plimbaţi prin centrul Odorheiului nu rataţi, nu veţi regreta.


Visszafelé még megnéztük a Hargitafürdőn található Balu kalandparkot, ami engem inkább megrémiszette (én nem érzem jól ha nincs stabil talaj a lábanm alatt, és van némi tériszonyom is) a páromat viszont lenyűgözte. Lilla kipróbálta amit ki tudott és azt nagyon élvezte.

În drumul sper înapoi ne-am dus şi pe la Harghita Băi, unde este un adventure park, pe mine m-a speriat (eu atunci mă simt bine când am sol stabil sub picioare), soţul meu era încântat, şi Lilla lafel după ce a încercat una alta ce era pentru vârsta ei.Ez volt szombaton, és még folytatom :).

asta a fost sâmbăta, şi voi mai continua :).