2010. augusztus 9., hétfő

Gyapjút festettem - Am vopsit lână

Már rég piszkálja a fantáziámat a gyapjú festés, főleg ez az italporos... amikor elősször megláttam valakinél (már nem tudom hol láttam elősször) el is határoztam, hogy ezt nekem is ki kell próbálnom. Még márciusban beszereztem a gyapjút is és az italport is, de a dolog csak halasztódott. Most hoztam Columbus festéket a boltomba és mivel, hogy azt tartom, hogy csak azt tudja az ember jószívvel ajánlani amit ismer így hát tudtam, hogy ki fogom hamarosan próbálni. Végig tanulmányoztam Ahama, Ercsu, Kicsikató és Anyahajó festéses bejegyzéseit és neki láttam én is.
Egy kis gondom volt, és peddig, hogy a gyapjak nagyobb motringokban voltak és nem igazán tudtam szét szedni így egy majdnem 20 és egy 30 dekás motringgal kinlódtam, legközelebb szólok amikor rendelek gyapjút, hogy kisebb motringokban kérem.

De o vreme tot vreau să vopsesc lână, mai ales după cem am văzut pe mai multe bloguri (Ahama, Ercsu, Kicsikató şi Anyahajó ) vopsitul lânii cu praf de băutură. Încă în martie mi-am luat lână merino natur din două fire, special pentru vopsit, mi-am luat şi prafurile de băutură răcoritoare, dar nu m-am apucat de vopsit doar sâmbăta. Acum am adus pentru shop vopsea pentru textile şi lână şi era musai să-l încerc că eu susţin că nu pot recomanda ceva despre care nu pot spune părerea mea personală. voi face un mini tutorial despre acest experiment să vedeţi eu cum am procedat. eu am avut nişte probleme pentru că lâna îmi era în două sculuri mai mari una de cca 200 şi cealată de cca 300g, şi aşa era mai greu să le vopsesc. Data viitoare voi spune că doresc sculuri mai mici, aşa voi cere şi pentru cliente.

Az italporoshoz, multivitamin, eper és mandarin porokat használtam, a tapasztalataim megegyeznek a már fent emlitett elődeim tapsztalataival. Biztos lesz még folytatása, sőt ki akarom próbálni Rózsaszínpöttyök-Zsófi áztatós nem főző módszerét is.


Pentru vopsitul cu praf de băutură am folosit aromele de căpşuni, mandarine şi multivitamine a prafului Bolero. nici nu veşi credea că acest praf este doar din colorant şi arome sintetice numai după ce vedeţi că toată culoarea din lichid intră în lână, lichidul devine albă, lâna apoi nu lasă culoarea şi miroase fantastic :) Am văzut pe un blog şi metoda unde nu se fierbe lâna ci se lasă în lichid câteva ore, voi încerca şi această metodă altă dată.


A festékeshez Kicsikató csodás barnás motringja volt az ötletadó csak én közben még egy kicist kisérleteztem. Volt még a tavaszi pamutvászon festéstől kurkumás vízem, ebből is löttyintettem ide-oda, ettől vannak a sárgás színek a motringomban :)


Pentru varianta cu vopsea am folosit vopseau columbus în nuanţele de ruginiu şi bordoux, stropit ici-colo cu apă în care am fiert condimentul Kukrkuma (am obţinut acest lichid la vopsitul de pânze din primăvara) , de acolo nuanţele de galben. Îmi place şi această metoda.


Biztos nem ez volt az utolsó festésem, mert nagyon izgalmas dolog... Persze nem akarok én eladásr festegetni csak a saját örömömre.
Már ki van találva melyikből mi lesz, csak időt kellene valahonnan szerezni nagy tételben :))))

Precis că nu acum am vopsit ultima dată, era un experiment foarte distractiv.... deja am idei pentru ambele lânuri, evident din cea în culori vii voi face ceva pentru Lilla. De undeva ar trebui să fac rost şi de timp, aş procura en-gross :)))
Vă invit să procuraţi şi voi lână natur şi vopsea din KREATIVSHOP, şi vă doresc distracţie plăcută! :).


11 megjegyzés:

Kriszta írta...

Csudaklassz lett mindegyik!!!

Macus írta...

Nagyon szépek!
Végre megint frissül nálam a blogod, és végre megint tudok kommentelni.

Zazálea írta...

DE gyönyörű ez a barna, de nagyon!

Irina írta...

haa, ce fain a iesit, o sa fac maine comanda.Astept si tutorialul. TE pup.

Irenka írta...

Nagyon ügyes vagy és bátor! Egybőlekkora mennyiségbe vágtad a fejszéd. Az italporosnak szép vidámak, élénkek a színei. A barnás olyan őszt idéző, nagyon-nagyon tetszik!
Mennyi időt vett igénybe?

Annamari írta...

Nagyon szépek. Mi lesz belőlük?
Ha azt a boltot megtalálod, ahol időt lehet rendelni, szólj! :o)))

Amanda írta...

Az italporos akár egy fagyi kehely! Szépek!

nöné írta...

Hiába, aki tud, az tud:o) Nagyon szépek a színek, ügyes vagy! Azt hiszem, a Kicsilánynak lesznek újabb szépségei:o)

Alexandra írta...

Vai Csilla, ce de lucruri dragute ai cusut/tricotat/vopsit in ultima vreme! Toate mi-au placut, si gentuta, si portfardulo, si jachetelele pentru Lilla. Iar lana asta vopsita a iesit extraordiner!

Elena írta...

A iesit extraordinar cum ai vopsit, niste culori minunate. Trebuie neaparat sa ne spui mai multe!

krisz írta...

Szebbenél szebbek!Olyan szép ez a sok napszinű fonal egy kosarban!