2010. augusztus 31., kedd

Lacy Baktus

Kötöttem egy kis csipkés baktus kendőcskét. Mintája innen való.
Eleget nézegettem melyik fonalból lenne jó ami itthol van, nem várhattam másra mert el akartam kezdeni, hogy postázhassan, hogy időben odaérjen valakihez akinek ez a szülinapi ajándéka. Ilyen kis titokzatos vagyok mert az illető még nem jelentkezett, hogy megkapta, de nem birom ki, hogy ne mutassam meg még ebben a hónapban :)
Végül, bár nem szokás, mégis a műszálas fonal mellett döntöttem, mert az volt olyan vékony itthol amilyent szerettem volna és ez úgy sem olyan kis elvélkés csipke amit blokkolni kell, ez csak egyszerű csipke amit a nyak köré tekerhetünk. Az egész 50 g, 2010-es fonalfalós mert még tavaly kaptam ajándékba a fonalat, mérni nem mértem de akkora, hogy engem átfog vállban is, össze is tudom kötni. A fonal 100% műszál Red Heart Margareta vajszín.



Am împletit o mică eşarfă triunghiulară, numită lacy baktus, modelul îl am de aici.
tot mă gândeam din care fir existent acasă să-l fac, nu puteam să aştept pentru alta, pentru că vroiam să mă apuc de treabă să-l pot pune la poştă înb timp să ajungă la desdtinatară de ziua ei :) Vorbesc aşa misterios, pentru că domnişoara nu mi-a reportata încă sosirea ei, nu ştie că va primi ceva, dar nu puteam să nu vă arată încă luna asta :)
cu toate că aceste eşarfe nu se fac din fir sintetic eu totuş am ales firul RED HEART Margareta pentru că această piesă nu are un aşa model dantelat excepţional care ieise frumos doar din lână dup ce o blochez, şi asta mi-a plăcut cel mai mult ca culoare şi grosime din stocul de acasă. totul a işeit dintr-un ghem de 50g, nu l-am mşsurat, dar pe mine mă cuprinde la umăr.




2010. augusztus 29., vasárnap

Végre elkészült... - În sfârşit e gata...

Igen, végre, mert ezt a pulcsit még tavaly májús végén kezdtem el kötni, ettől már csak egy régebbi ufo-m van, ami egy nagy patchwork takaró, amit még 2004 telén kezdtem el, na de ez egy másik történet.

Da în sfârşit, pentru că am început acest pulovăr încă la sfârşitul luni mai anul trecut. Un singur UFO am mai vech decât acesta, e un quilt pentru pat mare, început în iarna anului 2004, dar acesta este o alta poveste.




Szóval jól megkinlódtam ezzel a pulcsival, ezt csakis teljes odafigyeléssel tudtam kötni (nem hogy tévézni még beszélgetni sem tudtam közbe, annyira figyeltem), a fonkján is megy a minta és soha nem láttam hol tartok, ha eltettem felírtam mikor tettem le és a minta hanyadik soránál voltam ekkor, máskülönben nem tudtam honnan is kell folytatni.

M-am chinut mult cu acest pulovăr, necesită concentrare perfectă, nu că nu te poţi uita la tv întretimp nici de povestit nu poţi, modelul merge şi pe dos. Când puneam jos, într-u carneţel notam ziua şi ora când am pus-o în coş şi la ce rând din model am râmas că altfel nu ştiam unde am râmas.



Ezzel a mintával készült az eleje és a háta, rendes karültővel és kerek nyakkal amiknél megint meggyült abajom a mintával. Plusz észre vettem, hogy túl szük lesz így az elejét több szemre kezdtem a szélein több sima szemmel, így az oldalvarrások hátra csúsznak de nem volt energiám visszabontani és újra kötni, azért így sem rossz.

Cu acest model am tricotat faţa şi spatele, cu croiala mânecilor normală şi cu gât rotund, unde la scăderi iar mi-a dat bătaie de cap acest model. Şi pe deasupra am observat că nu va fi destul de larg, dar numaia veam energie să-l desfac şi să-l refac totul de la început, mai bine am început faţa pe mai multe ochiuri, pe margini cu ochiuri pe faţă şi aşa cusătura laterală a ajuns puţin mai în spate, dar pe minde nu mă deranjezaă, nu arată râu aşa.



Az újjaihoz elfogyott a maradék lelkesedésem is a minta iránt és mivel, hogy talátam egy hasonló mintát ami jóval egyszerűbb ezeket mer azzal kötöttem.
La mâneci deloc nu mă mai facina acest model şi am gâsit un model asemănător dal mult mai simplu, cu acest am făcut cele două mâneci.

Mivel még augusztus 20 előtt kész lett a java, de nem augustus 5-ig, már csak a nyakát kellett megkötni és összevarrni, így nem megy be az új fonalfalóba, amúgy meg 280g-ot nyom az egész és 70% pamut és 30% műszál fonal keveréke turis fonal, 4-es tűvel kötve. În total cântăreşte 280g şi am lucrat dintr-un fir de la SH, 70% bumbac şi 30% acril, cu andrele de 4mm.


2010. augusztus 28., szombat

Tali volt nálam - A fost o întălnire la mine

Igen, már bő egy hete,de valahogy nem jutottam oda, hogy írjak róla, pedig remek volt.
Nem voltunk sokan, Kriszta, Teodora, Hajni az unokahugom és Noémi , egy szatmári barátnőm és persze jómagam.
Elsőnek Kriszta érkezett aki bár az ágyból nem rángatott ki mert felkeltem a pogácsákat kiszaggatni és kelni tenni, de pizsamában voltam és hamar összekaptam magam mikor hívott és mondta, hogy itt van már pár percre tőlünk :) A család többi tagja is hasonló állapotban volt, de összekaptuk magunkat és együtt reggeliztünk mákos buborék kalácsot és kakaót :) A receptek mind Limara blogjából valók, egyszerűen szuperek.
Kriszta hamar összebarátkozott Lillával, hamarosan együtt kirakóztak :) Este már egy szobában aludtak és Lilla közölte, hogy szeretei Kisztanénit (igen ez nem elírás, még nem megy jól az r hang:))
Később megjött Teodora is, és komolyabban elkezdődött a kézimunkás csevely. Szép kis megelepiket kaptunk mind. Én egy horgolt nyakláncot Krisztától és sok szép dolgot Teodorától (decupaqe-olt vázát, dekorcserepet, sk fulbevalót, nyakláncot). Köszönöm lányok. Én megmondom őszintén nem készültem meglepivel, majd legközelebb.
Hamarosan megjött Hajni is és akkor aztán beindult a fonal nézegetés, magazin lapozgatás, kötős-horgolós minták böngészése és a Teodora csodás quiltjeinek a megcsodálása. Közben volt pogi evés, mert kisültek közben, limonádés hűsölés és fagyis kávé iszogatás. aztán megebédeltünk ( grill pácolt csirkemell nyársak voltak és sütőben sült krumpli na meg sali). Végül fagyival zártuk a menüt (sk nutellás és madártej fagyi, tejszínhabbal és sk csokiöntettel) :) ezeket csak azért írtam le, hogy lehessen irigykedni azoknak akik nem jöttek el :)))
Később pár perce befutott Noémi is, megcsodáltuk az ő kötései it.
Közben kicsicsajos tali is volt. Lilla alapból jól el van az unokatesóm 8 éves lányával, Erikával, ha együtt vannak semmi gond nincs velük (amúgy meg Erika nekünk keresztlányunk Lilla meg Hajniéknak). Noémi lánya ugyan csak 1 hónappal nagyobb mint Lilla de ritkán szoktunk találkozni így a kicsik sincsenek összeszokva és most meg Lilla pont akkor lett lefektetve mire Izabella megjött anyukájával.
Nagyon jó kis tali volt, de én megmondom őszintén, hogy én nem fotóztam, egyrészt a háziasszonyi tetendőimmel voltam elfoglava másrészt meg lusta is voltam, a Kriszta fotói nem sikerültek így csak a Teodora fotóiból tudtam kölcsön venni egyet.


Da, a trecut deja o săptămână de la întălnirea de la mine, dar acum am reuşit să mă pun să scriu desprea ea, cu toate că a fost o întrunire foarte reuşită. Todora aşa frumos a scris desprea ea ca prezentarea mea va fi doar o încercare să o ajung. Eram puţine dar ne-am simţit foarte bine, Kriszta, Teodora, verişoara mea Hajni şi Noemi oprietenă din Satu Mare, da şi evident eu :)
Prima care a sosit era Kriszta, cu toate nu a reuşit să mă scoată din pat, pentru că m-am sculat să prepar pogăcelel, dar când m-a sunat eram încă în pijamele împreună cu mica mea familie. am luat mijul dejun împreună, un cozonac interesenat cu mac împreună cu câte o cană de cacao.
Apoi a sosit şi Teodora şi am încep din plin să vorbim despre tricotat, croşetat. am primit şi nişte cadouri superbe, de la Kriszta un colier croşetat drăgălaş, de la Teodora o vază şi un ghivece decorat foarte frumos, nişlte bijureii şi o revista. Vă mulţumesc fetelor! De data asta eu nu m-am pregătit cu cadouri, maybe next time :)
Peste foarte puţin timp a sosit şi Hajni şi ne-am apucat să răsfoim refiste, să pipăim fire şi să discută despre lucrările fiecăruia, admiram quilturile minunate ale lui Teodora. Între timp gusatam pogăcelel proaspăt scoase din cuptor, am băut limonadă home made şi cafea cu îngheţată. apoi am servit prânzul ( frigpruri la grill din piept de pui cu cartop prăjiţi la cuptor şi salată). Meniul am terminat cu îngheţată home made (cu nutella în care eu puneam bucăţele de alune şi nu stafide, cu gust de lapte de pasăre) evident cu frişcă şi sos de ciocolată. Am prezentat meniul doar vă vadă cei care nu erau aici să vadă ce au pierdut :)))
Noemi intra doar pentru câteva minute dar am admirat şi lucrurile ei frumoase. Era de faţă şi fica lui Hajni de 8 ani, fetele noastre mereu se simt minunat împreună. aşa noi puteam să vorbim despre fire şi altele lucruri hande made pentru că fetele se jucau frumos împreună.
Era o întălnire foarte reuşită, sper că se va mai repeta. eu nu făceam poze , eram ocupată cu roul de gospodină dar îmi era şi lene, deci am luat o poză din cele făcute de Teodora.


2010. augusztus 11., szerda

Marshmallow - FINISH

Igen, ma befejeztem a takarót is. A kész mérete 115x81 cm. Egyszerű tűzést kapott, mert megakartam őrizni a puhaságát, a vastagságát (meg mert nem is tudok szépen tűzni, csak ilyen egyszerűen).
Persze vannak bőven hibái, de azért én szeretem amilyen lett... Még Lilla nem látta, remélme örülni fog :)

UPDATE: Nagy üdvrivalgással fogadta Lilla a kis takaróját.


Da, am reuşit az să finalizez şi păturica. Dimensiunile finale sunt: 115x81 cm. I-am făcut un quilting simplu, pentru că am vrut să-i păstrez grosimea, că doar e vorba de o păturică (şi pentru că ştiu doar să fac quilting simplu).
Are si acesta defecte, dar aşa în general îmi palce... Lilla încă nu l-a văzut, sper că o să-i placă :)
UPDATE: Lilla era super încântată de păturica ei :)

2010. augusztus 10., kedd

Pillecukorszínű párna - Pernă Marshmallow

Készült egy párna a már többször mutatott pillecukor színekben pompázó takaróhoz. Lillának nagyon tetszik, egyből ki is próbálta, ahogy a képen is látszik, a képen nem alszik még de délután már ezen szundizott :)
Nagyon egyszerű tűzése van, hátul cipzárral záródik.
Majdnem kész a takaró is...


Am cusut şi o pernă asortată quiltului Marshmallow, prezentat de mai multe ori în diferite stadi. Lui Lilla îi place foarte mult, imediat s-a şi culcat pe ea, pe această poză nu doarme, dar după masa deja pe acesta dormea :)
Nu are un quilting foarte sofisticat, spatele este simplă şi se închide cu fermoar.
E apropae gata şi păturica...



2010. augusztus 9., hétfő

Gyapjút festettem - Am vopsit lână

Már rég piszkálja a fantáziámat a gyapjú festés, főleg ez az italporos... amikor elősször megláttam valakinél (már nem tudom hol láttam elősször) el is határoztam, hogy ezt nekem is ki kell próbálnom. Még márciusban beszereztem a gyapjút is és az italport is, de a dolog csak halasztódott. Most hoztam Columbus festéket a boltomba és mivel, hogy azt tartom, hogy csak azt tudja az ember jószívvel ajánlani amit ismer így hát tudtam, hogy ki fogom hamarosan próbálni. Végig tanulmányoztam Ahama, Ercsu, Kicsikató és Anyahajó festéses bejegyzéseit és neki láttam én is.
Egy kis gondom volt, és peddig, hogy a gyapjak nagyobb motringokban voltak és nem igazán tudtam szét szedni így egy majdnem 20 és egy 30 dekás motringgal kinlódtam, legközelebb szólok amikor rendelek gyapjút, hogy kisebb motringokban kérem.

De o vreme tot vreau să vopsesc lână, mai ales după cem am văzut pe mai multe bloguri (Ahama, Ercsu, Kicsikató şi Anyahajó ) vopsitul lânii cu praf de băutură. Încă în martie mi-am luat lână merino natur din două fire, special pentru vopsit, mi-am luat şi prafurile de băutură răcoritoare, dar nu m-am apucat de vopsit doar sâmbăta. Acum am adus pentru shop vopsea pentru textile şi lână şi era musai să-l încerc că eu susţin că nu pot recomanda ceva despre care nu pot spune părerea mea personală. voi face un mini tutorial despre acest experiment să vedeţi eu cum am procedat. eu am avut nişte probleme pentru că lâna îmi era în două sculuri mai mari una de cca 200 şi cealată de cca 300g, şi aşa era mai greu să le vopsesc. Data viitoare voi spune că doresc sculuri mai mici, aşa voi cere şi pentru cliente.

Az italporoshoz, multivitamin, eper és mandarin porokat használtam, a tapasztalataim megegyeznek a már fent emlitett elődeim tapsztalataival. Biztos lesz még folytatása, sőt ki akarom próbálni Rózsaszínpöttyök-Zsófi áztatós nem főző módszerét is.


Pentru vopsitul cu praf de băutură am folosit aromele de căpşuni, mandarine şi multivitamine a prafului Bolero. nici nu veşi credea că acest praf este doar din colorant şi arome sintetice numai după ce vedeţi că toată culoarea din lichid intră în lână, lichidul devine albă, lâna apoi nu lasă culoarea şi miroase fantastic :) Am văzut pe un blog şi metoda unde nu se fierbe lâna ci se lasă în lichid câteva ore, voi încerca şi această metodă altă dată.


A festékeshez Kicsikató csodás barnás motringja volt az ötletadó csak én közben még egy kicist kisérleteztem. Volt még a tavaszi pamutvászon festéstől kurkumás vízem, ebből is löttyintettem ide-oda, ettől vannak a sárgás színek a motringomban :)


Pentru varianta cu vopsea am folosit vopseau columbus în nuanţele de ruginiu şi bordoux, stropit ici-colo cu apă în care am fiert condimentul Kukrkuma (am obţinut acest lichid la vopsitul de pânze din primăvara) , de acolo nuanţele de galben. Îmi place şi această metoda.


Biztos nem ez volt az utolsó festésem, mert nagyon izgalmas dolog... Persze nem akarok én eladásr festegetni csak a saját örömömre.
Már ki van találva melyikből mi lesz, csak időt kellene valahonnan szerezni nagy tételben :))))

Precis că nu acum am vopsit ultima dată, era un experiment foarte distractiv.... deja am idei pentru ambele lânuri, evident din cea în culori vii voi face ceva pentru Lilla. De undeva ar trebui să fac rost şi de timp, aş procura en-gross :)))
Vă invit să procuraţi şi voi lână natur şi vopsea din KREATIVSHOP, şi vă doresc distracţie plăcută! :).


2010. augusztus 5., csütörtök

Varrtam egy táskát is magamnak - Mi-am cusut şi o geantă

A tegnap mutatott piperetáskához varrtam egy rendes táskát is, vannak hibái de nekem tetszik és hát ez a lényeg, hisz én fogom viselni/használni. Varrtam én is egy kulcstartó karabínert, ahogy az sokaknál láttam, na meg zsebecskét is a mobilnak. Cipzárral záródik, mivel nekem nincs szóba sem jött a mágneszár. A széles csipke azonos a piperén lévővel, de ezen még van egy keskenyebb is. A cipzárlakatokra veszek majd keskeny szalagocskát, most nem volt itthol.







Am cusut o geantă care foremează set cu portfardul prezentat ieri. Are defectele ei (a doua geantă cusută de mine), dar mie imi place şi asta contează că doar eu o voi purta/folosi. Aşa cum am văzut la altel blogeriţe am cusut şi eu catarame pentru chei si buzunar pentru telefonul mobil. Se încheie cu fermoar, închiderea cu magneţi nu era posibilă întru-cât nu aveam magneţi :) Dantela lată este identică cu cea de pe port fard, dar geanta mai are şi o danteluţă mai îngustă. Pe lacăt voi lua panglici satin înguste, de care nu aveam acum acasă.

2010. augusztus 4., szerda

Magamnak varrtam ...am cusut pentru mine...

... egy piperetáskát. Elég vastag törtfehér anyagból amibe beleszőtt minták vannak és pamutcsipke és szatén szalag díszíti. Amugy tök egyszerű, semmi tűzés vagy ilyesmi, mert a bélése sem az a puha kis anyag, az is merevebb pamutvászon, így is van tarása, köztes réteget meg nem igényelt. Ki van szabva hozzá egy táska is, de előbb ezt varrtam meg gyakorlásképpen...



... un port fard. Este dintr-un material destul de tare, de culoarea crem foarte deschis, decorat cu danteluţă de bumbac şi panglică de satin. Dealtfel e foarte simplă fără nimic complicat, nici quilting nu i-am făcut pentru că nici cătuşala nu este dintr-un material moale, are ţinută şi fără stratul dein mijloc. Este deja croită şi o geantă din acelaş material, şi are deja şi danteluţele cusute, dar m-am apucat să termina acesta întăi să mă exersez ...

Királylány pulcsi WIP2 - Pulovăraş de prinţesă WIP2

A hátából tegnap is megvolt a karöltőig de ma az eleje is elkészült, így most egyformán várják a folytatást...


Spatele şi ieri era gata până la croiala mânecilor, dar azi am reuşit să fac şi faţa să fie la acelaş nivel...

Marshmallow-WIP3 - HELP

Sikerült ma a kis takaró összes csíkját megvarrjam, de most gondban vagyok. A két szélső csík csak oda van téve de nincs felvarrva. Igy most 80x115 cm a mérete (ha oda varrom a szélső csíkokat is eredeti méretükben), a hossza rendben is van, de széltében szeretném picit növelni, ugy vagy 10 cm-rel, de nem tudom hogyan, hisz a szivecskés csíkok már mind oda vannak varrogatva a macis blokkos sorok közé és a két keskeny végére is. Esetleg a két szélső csikot szabjam kicsit szélesebbre mint a felsőket, vagy hogyan oldajam meg, hogy szépen is mutasson? Kérem aki tud adjon tanácsot. Köszönöm.



Azi am reuşi să cos toate blockurile cu ursuleţi, dar acum m-am potmolit. Benzile laterale sunt doar puse lângă nu sunt cusute încă. Mărimea actuala, dacă cos şi cele două benzi laterale, este de 80x115 cm, în lungime e ok, dar în lăţime vreau să fac cumva mai mare, cu vreo 10 cm. Dar nu ştiu cum, pentru că benzile cu inimioare pe orizontală sunt cusute deja toate. eventual benzile laterale să le fac mai late decât cele pe orizontală, sau cum să fac să fie şi estetic? Vă rog să mă ajutaţi cu un sfat. Marci!

Tali nálam!- Întălnire la mine!

Kriszta kitalálta, hogy jön hozzám augusztus végén egy kis kötős talira, én nagyon örültem az ötletnek. Beszerveztem még Teodorát is és még próbálok másokat is beszervezni. Ez már nem is csak kötős hanem olyan általános kézimunkázós tali lenne. Reggel találkoznánk és estig nálunk el kötögetnénk, horgolgatnánk beszélgetnénk stb. Ez Szatmárnémetitől pár km-re lenne (egész pontosan a város központtől a kapuig van 7 km), eddig még nincs eldöntve hogy augusztus 21 vagy 28, melyik szombat is lenne, az eddigi résztvevőknek bármelyik jó. Várunk másokat is akik el tudnak jönni és akkor pontosítjuk az időpontot. Kérlek ha érdekel írj megjegyzést vagy e-mailt és megbeszéljük a részleteket.


Kriszta a venit cu ideea că mă vizitează în a doua parte a lunii şi facem o zi de împletit, eu mă bucuram mult de iniţiativa ei. Am invitat-o şi pe Teodora şi mai încerc să invit şi pe alte tipe cu hobby de lucru de mână. Ar fi un meeting de lucru de mână, de tricotat, croşetat, cusut etc. Acest meeting ar fi lângă Satu Mare (mai exact la 7 km de centrul oraşului), data încă nu este fixată, cel mai probabil ar fi sau în data de 21 sau în 28 depinde cine când poate veni, până acum oricare sămbâtă este ok. Vă aşteptăm, cei interesaţi sunt rugaţi să lase un comentariu la acest post sau să-mi scrie un e-mail şi restul vom discuta.

2010. augusztus 3., kedd

Királylány pulcsi WIP1 - Pulovăraş de prinţesă WIP1

A multhéten kezdtem meg Lillának egy kis pulcsit 80% akril és 20% gyapjú fonalból 2,5-es tűvel, az alja halfarokcsipke, aztán "bordás" csipke, majd a felsőrésze és az ujja alakul királylányosan, de ezt még nem tudom mutatni.
Először körbe akartam körni, háromszor is sikerült megcsavarni valahogy, pedig figyeltem, de komolyan, ha akarnák nem tudnék ilyen Möbiuszt vagy mia szöszt kötni most meg csak úgy sikerült :)


Încă săptămâna trecuta am început un pulovăraş pentru Lilla dintr-un fir 80% sintetic şi 20% lână, lucrez cu andrele de 2,5. Partea de jos este dantelată apoi urmează dungi cu găurele şi partea de sus şi mânecile vor fi în stil prinţesă, dar asta încă nu vă pot arăta. Iniţial m-am gândit să-l împletesc circular, dar de trei ori am fost nevoită să-l desfact pentru am reuşit să-l răsucesc cu toate că am fost foarte atentă, dacă intenţionam să fac aşa precis nu reuşeam :)


Marshmallow-wip2

Végre haladtam kicsit a Lilla pillecukor színű takarójával, már csak egy macis blokkos csík hiányzik, hogy elkészüljön a fedlap java...
Csak úgy halkan mondom, hogy lassan 3 hónapja nem történt előrelépés ebben a munkámban...


În sfârşit am reuşit să mă avansez puţin şi cu păturica Lillei în culorile marshmallow, mai am de făcut un rând cu blockuri de ursuleţ şi va fi cam gata topul acestui quilt...
Doar soptind vă spun că aproape de trei luni nu s-a făcut nicun pas în acest project....