2009. március 29., vasárnap

Kenyér dagasztás nélkül

Már vagy öt éves sütök itthol kenyeret. Amióta van kenyérsütő gépem évente 2-3 alkalommal ha eszünk itthol bolti kenyeret. Elejinte a gépben is sütöttem meg, de később, rákaptam arra, hogy bár a gép készíti elő de sütőben sütöm meg. Így tudok bármilyen péksüteményt készíteni itthol.
Pénteken este találtam egy izgalmas receptet DolceVita blogjában, tegnap meg is vettem az élesztőt és este oda is tettem egy dagasztásnélküli kenyeret. Nálunk elég hűvös van éjjel (17fok) ezért nem kelt meg túl jól, így nem 12 órát kelesztettem hanem 14-et és az áthajtogatás után is még 3 órát kelt. Mind vártam, hogy jól nőljön meg mint ahogy szokott a hagyományos kenyér de nem kelt meg annyira, végül csak beraktam a sütőbe és ott aztán szépen feljött és remek lett ízre is állagra is, bár picit túlsült a teteje. Nagyon klassz belül lyukacsos kivül jó ropogós.
Ime a recept DolceVita oldaláról:
Hozzávalók: 2,5 dl-es csésze, 3 csésze BL 80-as liszt (fehérkenyérnek való liszt), 1,5 csésze víz, kicsit kevesebb, mint fél tk szárított élesztő, 1,5 tk só
1. A liszthez keverem a sót és az élesztőt, jól elkeverem őket (mivel többet nem nagyon kell keverni)
2. Hozzáöntöm a vizet, elkeverem (3-4 fordulat), 12 órát kelesztem (célszerű este elkészíteni). Az állaga nokedli tésztához hasonlóan folyós, ne gyúrható tésztára számítsunk!
3. 12 óra múlva, kovász-szerű massza lesz belőle, kiöntöm a tálból, áthajtogatom, mindkét oldalát belisztezem, letakarom konyharuhával és 30 perig pihentetem
4. A sütőt 250 fokra felmelegítem, egy fedeles, ovális alakú jénai edényt előmelegítek a sütőben
5. A fél óra elteltével a tésztát az előmelegített tálba, majd a sütőbe teszem. Lefedve 30 percig sütöm, majd fedő nélkül 20-25 percig.

De vreo cinci ani fac pâine acasă. În prima perioda şi coptul făcea maşina de făcut pâine, dar după un timp aluatul fac ăn maşin apoi le formez după plac şi coptul fac în cuptor. Vineri seara am găsit o reţetă simpatică pe blogul lui Dolce Vita cu o pâine fără frâmăntare. Trebuia să încerc. Eu sunt mulţumită cu rezultatul.
Iată reţeta:
Ingrediente: Se ia în calcul cană de 2,5 dl, 3 căni de făină albă pt pâine, 1,5 cană apă călduţă, cu ceva mai puţin de jumătate de linguriţă de drojdie uscată, 1,5 linguriţă sare
1. Amestecăm bine făina, sarea şi drojdia
2. Adugăm şi apa şi amestecăm un pic, apoi lăsăm o noapte să se dospească, la temperatura camerei acoperită. Aluatul este ca şi aluatul pt găluşte, nu ca şi la o pâine obişnuita, este mult mai moale.
3. După 12 ore, creşte un pic, arată ca şi dospeala, încercăm să împăturăm şi lăsăm iarăşi vreo 30 minute la odihnă
4. Încingem cuptorul la temperatura maximă, şi încălzim în ea şi un vas termorezistent, care are capac
5. Punem aluatul în vas şi acoperim, coacem aşa acoperit 30 minute apoi descoperit încă 20-25 minute.
La mine este mai rece noaptea, deci lăsam să odihnească 14 ore şi după ce am amestecat un pic iarăşi stătea 3 ore. Acoperit stătea în cuptor 35 minute şi descoperit 25 la sfărţit punem o bucată de hârtie pt copt deasupra, şi aşa este un pic arsă sus, dar nu mult. Este o pâine ca şi cele făcute la ţară de bunici noştri.

4 megjegyzés:

Alexandra írta...

E o reteta buna, de ceva vreme ma gandesc sa-mi iau si eu masina de facut paine.
PS. Am pus linkul catre blogul tau pe Peticelul Romanesc.

Csilla írta...

Daca incerci aceasta reteta si iti place nu ai nevoie de masina de facut paine, dar e bun si pentru altceva, de exemplu cand faci cozonac, faci aluatul in masina, apoi ii dai forma si coci in cuptor.
Merci pt link.

Ela írta...

Arat bine painea ta! Am incercat si eu dar imi iese aluatul prea vartos, tare!
Ela

Csilla írta...

Ela. A doua oara si mie imi iesea mai bine. Am pus putin mai multa apa, am invelit vasul in mai multe straturi si am pus la cald (avem o incapere unde avem si centrala, acolo este mult mai cald) la cca 6 ore era dublu ca volum fata de situatia initiala. dupa 12 ore am amestecat putin si numai o ora am mai lasat in cald si am pus in cuptorul foarte cald. Asa era mult mai usoara cu coaja farte crocanta.