2009. április 26., vasárnap

Játékok - Jucării

Ma voltunk babalátogatóba egy kedves baráti családnál, van egy két és fél hetes kis legénykéjük, a Máté. Kapott még egyebeket is de gondoltam varrok neki egy labdát (aminek a mintája fent van Eszternél is meg a folt-varras.hu-n is). Csütörtük és péntek este, illetve éjjel ezt varrogattam, hisz ez kézzel készül, elég babrás. Szombat hajnali fél háromra kész is lett, reggel kimostam. Na de mikor elkezdett száradni láttam, hogy valami összefogta, nem kicsit voltam mérges. Neki estem egy kis vanishel, ami mint kiderült később használt is el is tüntek a foltok. De gondoltam, hogy ha mégsem jönnek ki jól a foltok és száradás után is még látszanak akkor legyen valami más textil játék. Szombat este neki láttam picit átdolgozni a sokak által megvarrt tilda macit és varrni is belőle egyből hármat (leírást és sablont találhat a weblapomon az akinek nincs még meg). Egy kis kék kockás készült a Máténak, a rózsaszínű lett a Lilláé és a másik kettőnek is lesz két kis 3 hónapos kislány gazdija. Nem lettek tökéletesek, de Lilla például egyből lecsapot mindre :o), végül persze eggyel maradt és a Máté mamája is nagyon örült a labdának is meg a macinak is. A labdás képen a pirossas a Lilláé, ezt még tavaly év elején varrtam neki.
Lilla egyébként már hosszú métereket tesz meg egyedül járkálva, kint is bent is. Egyre több értelmes szó hagyja el a száját, mondja hogy tej, hinta, traktor (ezt nem tisztán de érthetően), otó (autó helyet) csúsz (ez a csúzda), na meg a szokásos, papa, mama, mami, tata, baba, meg még pár szót amit nem mond tisztán de sejthető, hogy mire mondja. A héten elkezdtük a szobatisztaságra szoktatást, három reggel sikerült is pisilni a bilibe, amin igazán lelkesen ül, akár negyedórát is ha közben lefoglalom, ahogy felkelll mutatja a bilit és mondja, hogy bi. Minden nap kell menni hintázni, reggel ahogy kinyitja a szemét az első amit mond, az az hogy hinta, aztán az úton végig ahogy megyünk skandálja, hogy hinta, hinta, így mindenki számára egyértelmű, hogy hová megyünk :o)




În week-end am fost să vizităm o familie proaspătăt cu un băieţaş de 2,5 săptămâni, cu numele Mate. Lui am făcut mingea colorată din imagine, cealaltă este a lui Lilla, cam de un an am cusut-o. Este destul de migăloasă, pt ca se coase complet cu mâna şi este compusă din 24 bucăţi, (tiparul şi imagini cu realizare se găseşte pe mai multe pagini, printre care şi la Eszter, dar voi pune şi eu descriere documentată cu poze) . Joi şi vineri noaptea am făcut, era gata sămbâta la ora 2,30 "dimineaţa". După un pui de somn, l-am spălat şi când era aproape uscată am văzut că au apărut pe ea ceva pete urâte, am pus la înmuiat în apă cu vanish, care a şi făcut efectul, s-a reaparat total, azi ami şi predat mingea la mămică şii-o pălcut foarte mult. Dar ne fiind sigură că ies petele m-am apucat să cos ceva ursulţ după tipar tilda modificat puşin de mine. Dacă m-am apucat nu am făcut doar una ci de odată patru, ce din material cu albastru este a lui Mate, ursuleţul roz a lui Lilla, celelalte două vor fi pentru două fetiţe de 2 luni jumate. Nu sunt perfecte nici mingile nicis urşi dar Lilla imediat a vrut-o pe toate, dar la urmă a rămas cu cea din material roz cu pătrăţele. La mămica lui Mate i-o plăcut foarte mult cadourile, şi eu ma bucuroasă de acest succes :o).
Lilla de altfel merge singură din ce în ce mai mult, atât afară cât şi în casă. Spune mai multe cuvinte cu sens pe care şi noi le înţelegem , nu numai ea :o) . Începem să avem şi nişte succese la capitolul cu oliţa. Îi palce mult să se dea cu huţa, şi dimineaţa când se trezeşte primul cuvânt ce spune este huţa, când mergem spre terenul de joacă tot scandeză huţa, huţa, deci toată strada ştie noi unde mergem :o)


2 megjegyzés:

amilgade írta...

Nagyon aranyosak a macik, nem csodálom, hogy tetszett a gyerekeknek.
Húú nagyon ügyes a lányod. Ilyen korán használja a bilit, minden elismerésem!!!

Csilla írta...

Olyan kis esetlenek a kis mackók szerintem :o)
Még nem tudatosan használja, csak szívesen ül rajta és van, hogy össze is jön valami Próbálkoztunk egyszer még március elején akkor félt tőle, sírt, most már akar rajta ülni, de nem azért mert tudja, hogy miért is ül rajta, hanem csak úgy, de nem is várok még semmit, hisz csak most kezdtük egy hete a szoktatást.